ایمپلنت دندان ناموفق: پیشگیری، علائم و درمان

ایمپلنت دندان بهترین راه‌حل برای افرادی است که به دنبال جایگزین کردن دندان‌های از دست‌رفته خود هستند. این ایمپلنت‌ها جایگزینی برای دندان مصنوعی و بریج برای آن دسته از افرادی هستند که به ایمپلنت تمایل دارند و نرخ پذیرش و موفقیت آنها بالا است. با این حال، شرایطی وجود دارد که می‌تواند منجر به شکست ایمپلنت دندان شود. امروز، نگاهی به این موارد می‌اندازیم تا در صورت نیاز به فکر کردن به ایمپلنت دندان یا نسبت به ایمپلنت‌های کنونی خود بتوانید آگاهانه‌تر تصمیم بگیرید.

عوامل تاثیرگذار بر روی موفقیت ایمپلنت دندان


عوامل تاثیرگذار بر روی موفقیت ایمپلنت دندان

تعدادی از عوامل متعددی که می‌توانند بر موفقیت ایمپلنت دندان تاثیرگذار باشند عبارتند از:

بیماری لثه

داشتن لثه‌های سالم عاملی ضروری برای جراحی ایمپلنت دندان است و نمی‌توانید با داشتن بیماری فعال لثه‌ها این جراحی را انجام دهید. بیماری لثه یک عفونت است که به لثه‌ها و و استخوان آرواره آسیب می‌زند. عفونت درمان‌نشده می‌تواند در اطراف ایمپلنت گسترش یافته و باعث ناموفق بودن آن شود. پیش از انجام ایمپلنت، جهت درمان بیماری لثه به یک دندان‌پزشک مراجعه کنید.

استعمال دخانیات

استعمال دخانیات نیز می‌تواند باعث عدم موفقیت ایمپلنت دندان شود زیرا جریان خون در لثه‌ها را کاهش داده و باعث کند شدن فرایند بهبود می‌شود. مطالعات پژوهشی متعددی نشان می‌دهند که نرخ ناموفق بودن ایمپلنت دندان در افرادی که سیگار می‌کشند می‌تواند تا 20 درصد برسد.

سیگاری بودن به این معنا نیست که اصلا نمی‌توانید ایمپلنت دندان دریافت کنید. با این حال، در صورت متوقف کردن استعمال دخانیات یک هفته پیش از جراحی و عدم استعمال دخانیات تا دو ماه پس از جراحی، می‌توانید نتایج بهتری به دست آورید.

عدم وجود استخوان آرواره کافی

یک جراحی موفق همچنین به وجود مقدار کافی استخوان آرواره جهت حمایت از ایمپلنت بستگی دارد. جراح، بدون استخوان سالم کافی، نمی‌تواند ایمپلنت را در استخوان آرواره قرار دهد.

فقدان استخوان می‌تواند همزمان با پوکی استخوان رخ دهد. این شرایط زمانی بروز می‌کند که حجم استخوان کاهش می‌یابد. استخوان‌ها شکننده شده و احتمال بروز ترک و شکستگی افزایش می‌یابد. بسیاری از بیماری‌های لثه نیز می‌توانند منجر به تحلیل رفتن استخوان‌های دهان شوند.

شرایط پزشکی

عدم موفقیت ایمپلنت دندان یکی از احتمالات در زمانی است که شما دچار بیماری خودایمنی یا شرایطی مانند روماتیسم مفصلی یا دیابت باشید که باعث بهبود یافتن کند‌تر بدن می‌شوند. بهبود یافتن با سرعت پایین می‌تواند از هم‌بندی با استخوان‌ها، در زمان جوش خوردن ایمپلنت در استخوان آرواره، جلوگیری کند.

استفاده از برخی داروهای خاص نیز می‌تواند منجر به ناموفق بودن ایمپلنت دندان شود. بنابراین، صحبت درباره داروهایی (با نسخه یا بدون نسخه) که در حال حاضر مصرف می‌کنید بسیار حائز اهمیت است.

مطالعات نشان داده‌اند که داروهای سوزش قلب می‌توانند رشد استخوان جدید را کاهش داده و در نتیجه، بر جوش خوردن ایمپلنت در استخوان آرواره تاثیرگذار باشد.

مراقبت ضعیف از دندان‌ها

توانایی حفظ بهداشت دهانی مناسب پس از انجام ایمپلنت نیز روی نرخ موفقیت آن تاثیرگذار است. در صورت وجود محدودیت‌های تاثیرگذار روی حرکات خود یا اختلال با توانایی تمیز کردن کامل دندان‌های خود نمی‌توانید کاندید مناسبی برای ایمپلنت دندان باشید.

جراح بی‌تجربه

همه جراح‌ها دارای مهارت‌های یکسان نیستند و در صورت بی‌تجربه بودن جراح، احتمال عدم موفقیت ایمپلنت وجود دارد. یک جراح باتجربه ایمپلنت دندان می‌داند از چه تعداد ایمپلنت برای حمایت از دندان‌های جایگزین استفاده کند. این امر بسیار مهم است زیرا تعداد کمتر از معمول ایمپلنت می‌تواند باعث فشار فراوان روی ایمپلنت‌ها و ناموفق بودن آنها شود.

همچنین، کار کردن با یک جراح مجرب می‌تواند از آسیب پزشکی یا جراحت بافت اطراف دهان ناشی از فعالیت دندان‌پزشک جلوگیری کند.

بخوانید:  ایمپلنت اشترومن سوئیسی: انواع و قیمت آن

جراحی باتجربه انتخاب کنید. از آنها بخواهید فرایند جراحی و برنامه ریکاوری را برایتان توضیح دهند. طی جلسه مشاوره سؤال‌های خود را مطرح کنید.

سؤال‌هایی که می‌توانید از تیم دندان‌پزشکی خود بپرسید

  • جراح چند سال سابقه دارد؟
  • جراح در هر سال چند جراحی ایمپلنت دندان انجام می‌دهد؟
  • نرخ موفقیت جراح چقدر است؟ این نرخ موفقیت را به چه موضوعی نسبت می‌دهند؟

5 دلیل ناموفق بودن ایمپلنت دندان و کارهایی که می‌توان در این باره انجام داد


5 دلیل ناموفق بودن ایمپلنت دندان و کارهایی که می_توان در این باره انجام داد

  1. فقدان استخوان و هم‌بندی با استخوان

این عامل در بین افرادی رایج است که زمان طولانی پس از کشیدن یا افتادن دندان برای دریافت ایمپلنت منتظر می‌مانند. عدم وجود دندان برای فراهم کردن حمایت لازم، استخوان آرواره (در ناحیه تحت تاثیر) شروع به ضعیف شدن و تحلیل رفتن می‌کند. این موضوع انجام جراحی ایمپلنت را سخت کرده و منجر به کمبود هم‌بندی استخوان می‌شود. هم‌بندی استخوان به اتصال استخوان در زمان متصل شدن مستقیم استخوان به ایمپلنت (فلزی یا سرامیکی) و رشد کردن اطراف ایمپلنت جهت ایجاد حمایت لازم طی ماه‌ها و سال‌های آینده اشاره می‌کند.

با اینکه عوامل متعددی در هم‌بندی با استخوان تاثیر دارند، به آن دسته از افراد که به ایملپنت دندان نیاز دارند توصیه می‌شود بازه بین کشیدن و جراحی ایمپلنت را به حداقل برسانند. به علاوه، بهداشت دهانی مناسب را رعایت کرده و حتما با لحاظ کردن کلسیم، ویتامین دی و ویتامین سی در رژیم غذایی خود، عادات بد (مانند سیگار کشیدن یا پرخوری) که روی ایجاد پلاک و در نهایت، کاهش حجم استخوان تاثیر دارند را کاهش دهید.

  1. فشار بیش از حد روی اکلوزال

در ادامه نکات بالا، باید به فشار بیش از حد به اکلوزال (بخشی از دندان که با دندان روی فک بالایی یا پایینی در تماس است) اشاره کنیم. فشار بیش از حد روی اکلوزال یکی از نگرانی‌های اصلی برای سلامت ایمپلنت‌های دندان است و می‌تواند منجر به ترک خوردن یا لق شدن ایمپلنت و اجزای مصنوعی آن و همچنین اختلال بین سطح ایمپلنت و استخوان شود. نتیجه این موضوع فقدان استخوان در اطراف ایمپلنت و در نهایت، ناموفق بودن ایمپلنت است.

فشار بیش از حد روی اکلوزال اغلب ناشی از نیروی زیادی گاز گرفتن است، ولی مطالعات همچنین نشان می‌دهند که انباشته شدن پلاک می‌تواند در این مسئله تاثیرگذار باشد؛ یعنی پس از انجام ایمپلنت دندان، رعایت بهداشت دهانی از اهمیت بیش از پیش برخوردار است.

سایر عوامل فشار بیش از حد روی اکلوزال شامل وجود بلندی پروتز دندان، عادات فراعملکردی (مانند دندان‌قروچه) و سطوح اکلوزال ناکافی می‌شوند. با مراجعه به یک متخصص و انجام اقدامات اصلاحی در زمان ممکن می‌توان خطر فشار بیش از حد روی اکلوزال و ناموفق بودن ایمپلنت را کاهش داد.

  1. التهاب اطراف ایمپلنت

التهاب اطراف ایمپلنت یک بیماری عفونی است که منجر به تورم بافت‌های سخت و نرم اطراف ایمپلنت دندان شده و منجر به تحلیل رفتن استخوان در اطراف ایمپلنت می‌شود.

عوامل و ریسک‌های این مشکل شامل بهداشت ضعیف دهانی، استعمال دخانیات (نیکوتین باعث تنگی رگ‌های خونی شده و ذخایر اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز برای بهبود را محدود می‌کند)، مسائل ارثی، دیابت و التهاب لثه (آبسه) می‌شوند. علائم این بیماری شامل خونریزی لثه، قرمزی و التهاب غشاء مخاطی دهان، درد در اطراف ایمپلنت، ایمپلنت لق، و فقدان استخوان در اطراف ایمپلنت می‌شوند. در صورت وجود هر یک از این علائم فورا پیش از وخامت شرایط به یک متخصص مراجعه کنید.

  1. سلامت عمومی بیمار

در بالا مشاهده کردید که بهداشت ضعیف دهانی و عادات بد در شرایطی نقش دارند که منجر به ناموفق بودن ایمپلنت می‌شوند. با این حال، سلامت عمومی شما نیز در این معادله نقش دارد. اگر شرایط موجود (ژنتیکی و غیره) یا سبک زندگی (تناسب اندام، رژیم غذایی، استفاده از مواد مخدر و غیره) کارکرد ایمنی بدنتان را تهدید کند، احتمالا کاندید مناسبی برای جراحی ایمپلنت دندان نخواهید بود. موفقیت به کارکرد ایمنی سالم بستگی دارد تا بتوانید به بهترین شکل و در سریع‌ترین زمان پس از جراحی بهبود یابید. در صورت وجود بیماری‌های عمومی با پزشک خود مشورت کنید و حتما تغییراتی دائمی ایجاد کنید تا بتوانید بهتر خودتان را برای موفقیت ایمپلنت دندان آماده کنید.

  1. ایمپلنت ضعیف

حتی پس از توجه به موارد بالا، ممکن است علائمی از ناموفق بودن ایمپلنت، مانند درد، ناراحتی، لق شدگی و التهاب را تجربه کنید که کاملا ناشی از یک عامل متفاوت است. اگر به صورت مناسب کلینیک و متخصص ایمپلنت دندان را انتخاب نکنید، خودتان را در معرض عدم موفقیت ایمپلنت به دلیل روش‌ها و متریال ناکافی مورد استفاده برای انجام ایمپلنت قرار خواهید داد. استفاده از تکنیک های نامناسب ایمپلنت می تواند منجر به عدم موفقیت ایمپلنت دندان شود. همچنین استفاده از مواد نامناسب برای ایمپلنت می تواند باعث ایجاد حساسیت و یا شکستن روکش ایمپلنت شود. اگر به دنبال جایگزین کردن دندان‌های از دست‌رفته یا ایمپلنت نامناسب هستید، حتما اعتبارسنجی کرده و با درخواست دسترسی به سوابق در مورد تجهیزات و تشکیلات سؤال کنید.

بخوانید:  ایمپلنت کره ای | بهترین برند، مزایا و معایب، قیمت

علائم ناموفق بودن ایمپلنت دندان


علائم ناموفق بودن ایمپلنت دندان

آگاهی از علائم وجود مشکل در ایمپلنت دندان می‌تواند پیش از دیر شدن به تصمیم‌گیری برای مراجعه مجدد به جراح دندان‌پزشکتان کمک کند. پس از جراحی ایمپلنت دندان باید مراقب این 4 علامت هشداردهنده باشید:

  1. وجود ناراحتی و درد در ایمپلنت دندان

به خاطر داشته باشید وجود درد بلافاصله پس از انجام ایمپلنت عادی است. این درد به صورت میانگین پس از چند روز از بین می‌رود. در صورت طولانی شدن درد پس از انجام ایمپلنت، دندان‌درد شما می‌تواند علامت ناموفق بودن ایمپلنت باشد.

اگر احساس می‌کنید مشکلی مرتبط با این درد وجود دارد، به جراح ایمپلنت خود مراجعه کنید. رسیدگی زودهنگام به یک مسئله می‌تواند از پیچیدگی‌های آینده جلوگیری کند.

  1. مشکل در جویدن غذا

ایمپلنت دندان شما برای عملکردی دقیقا شبیه به دندان‌هایتان طراحی شده است. وجود درد در زمان گاز گرفتن یا جویدن نشان‌دهنده وجود مشکل است. ایمپلنت شما نباید هیچ تاثیری روی گاز گرفتن یا جویدن شما داشته باشد. مانند دندان‌های طبیعی، درد در حین غذا خوردن مشکلی بزرگ است که با گذر زمان بهتر نمی‌شود. وجود احساس درد در حین جویدن می‌تواند نشانه‌ای از ناموفق بودن ایمپلنت باشد.

  1. تورم لثه

تورم جزئی لثه بعد از جراحی یکی از عوارض جانبی رایج است. با این حال، قرمزی و تورم طولانی لثه‌ها پس از جراحی نشانه‌ وجود عفونت در آن ناحیه است.

چرکی شدن عفونت لثه در دهان می‌تواند منجر به عواقب بسیار شدید شود. عفونت نه تنها می‌تواند به سایر بخش‌های دهان شما منتقل شود، بلکه می‌تواند وارد جریان خون شده و شدت مشکل را افزایش دهد.

به محض احساس وجود مشکل و انباشته شدن علائم تا رسیدن به تورم لثه‌ها، باید به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید. مانند اکثر مشکلات دهانی، در صورت رسیدگی زودهنگام به این مسئله، نتیجه مثبت و بهتری در پیش رو خواهید داشت.

سایر علائم عفونت علاوه بر خونریزی یا تورم لثه‌ها عبارتند از:

  • بوی بد دهان به مدت طولانی
  • تب
  • چرک در ناحیه ایمپلنت
  1. حس لق بودن ایمپلنت

ایمپلنتی که به شکل مناسب قرار گرفته و از مراقبت پس از جراحی برخوردار بوده است باید مانند یک دندان طبیعی باشد. در واقع، بیمار نباید پس از جراحی احساس کند جسم خارجی در دهانش وجود دارد.

ایمپلنت نباید هیچ نشانه‌ای از لق بودن داشته باشد. در صورت تجربه جزئی‌ترین لقی پس از دوره نقاهت فورا به جراح خود مراجعه کنید. لق بودن ایمپلنت یک مشکل جدی است و می‌تواند منجر به آسیب دائمی به لثه‌ها و ساختار لبخند شما شود.

نرخ عدم موفقیت ایمپلنت‌های دندان چقدر است؟


هیچ جراحی دندانی تضمین‌شده نیست. احتمال عدم موفقیت ایمپلنت دندان، مانند هر درمان دندانی دیگر، وجود دارد. با این حال، ایمپلنت‌ها در میان طیف پروتزهای دندان دارای یکی از پایین‌ترین نرخ‌های عدم موفقیت هستند.

بخوانید:  روکش ایمپلنت: انواع و هزینه

نرخ عدم موفقیت ایمپلنت حدود 5 درصد است. مطالعات نشان می‌دهند که فقط 1 بیمار از 20 بیمار دچار عدم موفقیت ایمپلنت دندان می‌شود. این نرخ در مقایسه با اکثر جراحی‌ها بسیار پایین بوده و ایمپلنت‌های درمانی معمولا ارزش ریسک موجود را دارند.

چگونه از ایمپلنت ناموفق جلوگیری کنیم؟


برنامه‌ریزی درمان با دندان‌پزشک خود پیش از جراحی بهترین روش برای جلوگیری از عدم موفقیت ایمپلنت است. بسیاری از دندان‌پزشکان به شکل دقیق برنامه‌ریزی می‌کنند تا مطمئن باشند درمان به خوبی پیش خواهد رفت. برخی از آنها از فناوری 3 بعدی جهت ایجاد راهنماهای جراحی استفاده می‌کنند تا بتوانند برای جلوگیری از عدم موفقیت ایمپلنت، آن را در محل مناسب قرار دهند.

درباره عادات استعمال دخانیات و مصرف الکل خود با دندان‌پزشکتان صحبت کنید و کل سابقه پزشکی و داروهای خود را در اختیار او قرار دهید. درباره هر نگرانی احتمالی که می‌تواند منجر به عدم موفقیت ایمپلنت شود و چگونگی برنامه‌ریزی برای جلوگیری از آنها صحبت کنید.

با مصرف غذاهای نرم، اجتناب از استعمال دخانیات و حفظ بهداشت عالی دهانی از دستورالعمل‌های مراقبتی دندان‌پزشک خود پیروی کنید. همچنین، حتما برای انجام معاینات بعدی برنامه‌ریزی کنید.

زمان مراجعه به دندان‌پزشک


زمان مراجعه به دندان‌پزشک

چند روز پس از جراحی ایمپلنت دندان، به پزشک خود مراجعه کنید تا از بهبود مناسب خود مطمئن شوید. از اشعه ایکس نیز می‌توان برای تعیین موفقیت ایمپلنت استفاده کرد.

پس از نصب ایمپلنت و تاج روی آن باید معاینات منظم را جهت حفظ سلامت مناسب دهانی برنامه‌ریزی کنید. در صورت احساس درد شدید، خونریزی، تورم، حرکت ایمپلنت، یا تب باید فورا به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید.

درمان ایمپلنت دندان ناموفق


در صورت ناموفق بودن ایمپلنت دندان باید آن را از دهان خارج کرد. دلیلی برای ناموفق بودن ایمپلنت وجود داشته و باید مورد رسیدگی قرار گیرد. در اغلب مواقع، عدم موفقیت ایمپلنت ناشی از فقدان استخوان و عفونت در اطراف ایمپلنت است که باعث لق یا عفونی شدن ایمپلنت می‌شود. ایمپلنت را می‌توان با روش‌ سنتی کشیدن دندان و گاهی به وسیله جراحی از دهان خارج کرد.

پس از برداشتن ایمپلنت، لثه‌ها و استخوان برای بهبود به زمان نیاز دارند. بهبود مناسب این ناحیه پیش از قرار دادن ایمپلنت جدید نیازمند حداکثر 6 ماه زمان است. بر اساس محل ایمپلنت، ممکن است به جراحی اضافه مانند پیوند استخوان یا تقویت سینوس جهت حمایت و پایداری بیشتر نیاز داشته باشید.

پس از یافتن دلیل عدم موفقیت ایمپلنت، معمولا ایمپلنت جدیدی جایگزین شده و از نرخ موفقیت بالایی برخوردار خواهد بود. اگر کاندید مناسبی برای ایمپلنت جدید نباشید، ممکن است بتوانید از سایر پروتزهای دندانی مانند بریج یا دندان مصنوعی متحرک استفاده کنید.

خطرات عدم ترمیم ایمپلنت دندان ناموفق


ایمپلنت ناموفق به ندرت رخ می‌دهد، ولی تعلل در برداشتن یا جایگزین کردن آن می‌تواند عواقبی برای سلامت دهان داشته باشد. برخلاف دندان‌ها که عصب داشته و می‌توانند وجود درد را نشان دهند، ایمپلنت هیچ عصب یا رگ خونی ندارد. در صورت وجود عفونت، ایمپلنت ممکن است حرکت کرده و باعث درد و فقدان استخوان شود.

عدم ترمیم ایمپلنت دندان ناموفق می‌تواند منجر به تورم و عفونت موضعی و عمومی شود. این مسئله می‌تواند باعث فقدان قابل توجه استخوان شود که منتهی به موفقیت کمتر ایمپلنت در آینده خواهد شد. عفونت نیز ممکن است جهت اجتناب از عفونت سیستماتیک و پیچیدگی‌های پزشکی نیازمند درمان با آنتی‌بیوتیک باشد.

ترمیم ایمپلنت دندان چقدر هزینه دارد؟


هزینه ایمپلنت‌ها به شکل قابل توجهی بر اساس تعداد ایمپلنت‌ها و نوع بازسازی دندان‌ها متغیر است. متاسفانه، در اکثر مواقع تضمینی برای موفقیت ایمپلنت‌های دندان وجود ندارد.

بسیاری از دندان‌پزشکان پیش از جراحی درباره هزینه‌ها و دستمزد خود صحبت می‌کنند تا در صورت نیاز به ایمپلنت دندان از هزینه آن آگاهی داشته باشید.

تماس با ما
×ارتباط در واتساپ