جراحی لیزری لثه یک روش مدرن است که در آن با از انرژی نور برای بهبود سلامت و ظاهر دندانهای شما استفاده میشود. این روش باکتریها را از بین برده و باعث تحریک رشد استخوان در اطراف دندانهای شما میشود. این روش میتواند برای درمان حساسیت بیش از حد، بیماریهای لثه، پوسیدگی دندان و حتی برای عقب بردن بافت لثه و درمان لبخند لثهای به کار گرفته شود. جراحی لیزری لثه در هر ناحیهای از دهان قابل انجام است. لیزر استفاده شده برای این کار بافت های نرم را هدف قرار میدهد. جراحی لیزری بر روی دندان و در داخل آن نیز قابل انجام است. در این موارد از لیزر متفاوتی که بافت های سخت را هدف قرار میدهد استفاده خواهد شد.
5 مزیت جراحی لثه با لیزر
هدف از جراحی لیزری لثه از بین بردن اثر باکتریهای آسیب زا و کمک به حفظ سلامت دهان است. البته مزایای دیگری نیز وجود خواهند داشت.
کم تهاجمی
جراحی لیزری نسبت به روشهای قدیمیتر جراحی لثه بسیار کم تهاجمیتر است. در روشهای سنتی بافت لثه با استفاده از ابزارهایی برش داده شده و زخمهای دردناکی ایجاد میشد که نیازمند بخیه و دورهی نقاهت طولانی بودند. از آن جایی که لیزر بافت لثه را باز نمیکند خطر عفونت، حساسیت و خونریزی کاهش یافته و عوارض کمتری به دنبال جراحی ایجاد خواهند شد. از آن جایی که این روش خشونت کمتری دارد افراد بیشتری خواهان درمان مشکلات دهان خود هستند.
درمان بیماریهای لثه
التهاب لثه در صورت عدم درمان به موقع میتواند منجر به بیماریهای لثه و از بین رفتن دندانها شود. افراد مبتلا به بیماریهای پیشرفتهی لثه میتوانند دندانهای خود را با استفاده از روشهای لیزری حفظ کنند. بیماریهای لثه باعث تجمع عمیق باکتریها میشوند که جرم گیری معمولی نمیتواند آنها را از بین ببرد. لیزر با قدرت بیشتری میتواند باکتریها را حتی در عمق لثه از بین ببرد.
بهبود ظاهر لبخند
داشتن دندانهای سفید و منظم باعث افزایش اعتماد به نفس شما خواهد شد. لثهها نیز نقش مهمی در اعتماد به نفس شما خواهند داشت. آیا فکر میکنید که دندانهای شما کوتاه بوده و یا لبخند شما بیش از حد لثهای است؟ اگر حس میکنید که نسبت دندان به لثهی شما متناسب نیست ممکن است اعتماد به نفس شما تحت تأثیر قرار بگیرد. جراحی لیزری لثه میتواند شکل لثههای شما را تغییر داده و بافت اضافی آنها را از بین ببرد. بدین ترتیب لبخند شما زیباتر از همیشه خواهد بود.
دقت بالای لیزر
در طی جراحی لثه با لیزر هیچ بافت سالمی آسیب نخواهد دید. دندانپزشک از لیزر برای ترمیم آسیب بافتی و تحریک رشد بافت جدید و سالم استفاده میکند. این روش بسیار دقیق بوده و میتواند بافت آسیب دیده را از بافت سالم تشخیص دهد. به علاوه، این روش تاثیری بر استخوانها و دندانها نخواهد داشت.
بهبودی سریع
جراحی سنتی لثه دارای دوره نقاهت چند هفتهای بوده که در طی آن درد و تورم بیمار را آزار داده و باید از رژیم غذایی مایع نیز استفاده میشد. دورهی نقاهت جراحی لیزری حدود 24 ساعت بوده و فرد تنها مقداری احساس ناراحتی خواهد داشت. از آن جایی که برش و بخیهای در کار نیست، روند بهبودی به سرعت طی خواهد شد. به دلیل عدم استفاده از ابزارآلات سنتی مثل اسکالپل، بافت کمتری از لثه برداشته شده و درنتیجه بیمار درد، خونریزی و التهاب کمتری را تجربه خواهد کرد.
جراحی لثه با لیزر برای چه کسانی مناسب است؟
افراد مناسب برای انجام جراحی لثه با لیزر افرادی خواهند بود که به بیماریهای لثه دچار بوده ولی به دنبال دوره نقاهت کوتاه و درد کمتر هستند. تعداد کمی از بیماریها باعث منع استفادهی فرد از این روش خواهند شد.
برخی از افراد در خطر بالایی برای ابتلا به بیماریهای لثه قرار دارند. برخی از افراد به طور کلی در معرض خطر بوده و برخی دیگر نیز به بیماریهایی مثل دیابت مبتلا هستند که این خطر را افزایش میدهد. تعدادی از بیماران نیز عاداتی دارند که خطر بیماری و عفونت را افزایش میدهند. بهتر است به منظور کنترل عفونت در آینده عادات زیر تغییر داده شوند:
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- سیگار کشیدن و استفاده از انواع دیگر تنباکو
- عدم جرم گیری و مراجعهی منظم به دندانپزشک
چگونه برای جراحی لثه با لیزر آماده شویم؟
برای جراحی لثه بیهوشی عمومی لازم نبوده و از بی حسی موضعی استفاده خواهد شد بنابراین نیازی به غذا نخوردن قبل از عمل نخواهید داشت.
- برای انجام جراحی لباس راحت گرم بپوشید. معمولاً برای پیشگیری از رشد باکتریها، محیط انجام جراحی سرد نگه داشته میشود.
- پیرسینگ بینی یا زبان خود را قبل از جراحی خارج کنید.
- اگر موهای شما بلند است آنها را از پشت نبندید. برای انجام جراحی سر شما چندین ساعت بر روی صندلی قرار خواهد داشت و بستن مو از پشت میتواند باعث ناراحتی شود.
جراحی لثه با لیزر چگونه انجام میشود؟
لیزر یک دستگاه لولهای شکل است که از انرژی قدرتمند نوری برای انجام کارهای مختلفی استفاده میکند. لیزر میتواند:
- بافت های آسیب دیده را بریده و از بین ببرد.
- عروق خونی را منعقد کرده و لختههای جامد ایجاد کند.
- باکتریها را از بین ببرد.
- منطقه را ضدعفونی کند.
معمولاً برای درمان بیماریهای لثه از تکنیک LANAP استفاده میشود.
میتوانید انتظار موارد زیر را در جراحی لثه با لیزر داشته باشید:
- متخصص جراحی لثه (پریودنتولوژیست) سر لیزر را بر روی لثهی شما قرار خواهد داد. اندازهی سر لیزر به اندازهی 3 تار موی انسان خواهد بود.
- لیزر از نور متمرکز برای از بین بردن بافت آسیب دیده و ملتهب لثه استفاده میکند (لیزر تنها بافت های آسیب دیده را از بین برده و آسیبی به بافت سالم وارد نخواهد کرد. لیزر همچنین باکتریهای مضر بافت لثه را از بین خواهد برد).
- زمانی که بافت های آسیب دیده و باکتریها از بین رفتند لیزر کنار گذاشته خواهد شد.
- سپس از یک ابزار پاکسازی اولتراسونیک به منظور شکستن جرم دندان و نقاط کلسیفیه استفاده میشود.
- مجدداً از لیزر برای پاکسازی عمیق بافت استفاده خواهد شد.
- لیزر بافت های نرم و استخوانی را استریل کرده و باعث ایجاد لختهی خونی میشود. این لخته به بهبود سریعتر بافت و اتصال سریعتر لثه به دندان کمک خواهد کرد. این لخته نیاز به بخیه زدن را نیز رفع خواهد کرد.
اگر قصد جراحی بر روی کل دهان خود را دارید این کار احتمالاً در 2 جلسهی 1 تا 2 ساعتی انجام خواهد شد. دهان هر فرد دارای 4 ردیف دندان است که درمان هریک از آنها به 1 تا 2 ساعت زمان نیاز خواهد داشت.
بعد از انجام جراحی لثه با لیزر چه کارهایی انجام دهیم؟
برخی از افراد میتوانند روز بعد از عمل به کارهای عادی خود ادامه دهند. برخی از افراد نیز چند روز استراحت میکنند تا قوای خود را به طور کامل بازیابند.
احتمالاً درد خفیفی به مدت چند روز وجود خواهد داشت. ازجمله دیگر عوارض جانبی موقت میتوان موارد زیر را نام برد:
- خونریزی خفیف
- تورم خفیف
- تغییر رنگ لثه
دستورالعملهای بعد از عمل شامل موارد زیر خواهند بود:
روند بهبودی معمولاً چند هفته زمان خواهد برد. در طی این دوره دندانپزشک به شما توصیه میکند تا:
- از مسواک و نخ دندان در ناحیهی جراحی شده استفاده نکنید.
- دهان خود را به آرامی شستشو داده و مایع شستشو را با ملایمت از دهان خود خارج کنید.
- از یک رژیم غذایی نرم استفاده کنید.
- از مصرف محصولات دارای نیکوتین مثل سیگار خودداری کنید.
در طی 1 تا 2 روز اول توصیه میشود که هر چند ساعت یک بار دهان خود را با محلول آب نمک گرم شستشو دهید. برای این کار نصف قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب حل کرده و مطمئن شوید که آب بیش از حد سرد یا داغ نیست.
جراحی لیزری میتواند بیماریهای لثه را از یبن ببرد با این حال لازم است تا دهان خود را تمیز نگه داشته و نکات بهداشتی را رعایت کنید. ازجمله:
- استفادهی روزانه از مسواک و نخ دندان
- مراجعهی 6 ماهه به دندانپزشک به منظور جرم گیری و پیشگیری
جراحی لثه با لیزر چه عوارضی دارد؟
انواع مختلفی از لیزر وجود دارند و هیچ یک از آنها برای همهی شرایط مناسب نیست. لیزرها از نظر طول موج و میزان قدرت متفاوت هستند و استفاده از نوع اشتباه میتواند به بافت لثهی شما آسیب وارد کند. به همین دلیل مهم است که به یک متخصص باتجربه برای جراحی لیزری مراجعه کنید.
ازجمله عوارض احتمالی دیگر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت
- باقی ماندن جای زخم
- تغییر رنگ دائمی بافت
از آن جایی که لیزر منطقه را استریل میکند بروز عفونت شایع نیست ولی در صورت مشاهدهی هریک از علائم عفونت ازجمله موارد زیر با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
- تورم
- ترشح
- درد تشدید شونده
- تب
هزینه جراحی لثه با لیزر چقدر است؟
هزینهی جراحی لثه با لیزر بسته به عوامل مختلفی میتواند متفاوت باشد. ازجمله این عوامل میتوان به اقدامات درمانی موردنیاز و محل زندگی شما اشاره کرد.
اگر بیمهی دندانپزشکی دارید حداقل بخشی از این هزینه توسط بیمه پرداخت خواهد شد. در برخی از موارد برای انجام این جراحی مشاورهی رایگان ارائه میشود. در این مشاوره از دندانهای شما عکس برداری خواهد شد. در صورتی که قصد انجام این جراحی برای از بین بردن لبخند لثهای را دارید احتمالاً بیمه هزینهی آن را پوشش نخواهد داد چراکه این عمل به عنوان جراحی زیبایی در نظر گرفته میشود.
سؤالات متداول
بهبودی پس از جراحی لثه با لیزر چقدر زمان خواهد برد؟
شما میتوانید در این دوره مسواک بزنید ولی توصیه میشود که این کار را با دقت و ملایمت انجام دهید. زمان لازم برای بهبودی پس از جراحی به شدت بیماری بستگی خواهد داشت. به طور کلی بهبود کامل منطقه به 2 تا 4 هفته زمان احتیاج خواهد داشت.
آیا لثه پس از جراحی لیزری رشد خواهد کرد؟
تغییر شکل لثه با لیزر یک عمل دائمی است. بافت اضافی برداشته شده در طی این عمل مجدداً رشد نخواهد کرد.
آیا جراحی لثه با لیزر دردناک است؟
این عمل تقریباً همیشه بدون درد است. معمولاً برای راحتی بیشتر از بی حسی موضعی نیز استفاده خواهد شد.
چه زمانی پس از جراحی میتوانم مسواک زدن را ادامه دهم؟
به منظور کمک به روند بهبودی دهان خود را تمیز نگه دارید. مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و دیگر روشهای بهداشتی را در کل دهان به جز ناحیهی جراحی شده ادامه دهید. میتوانید پس از 7 روز ناحیهی جراحی شده را نیز مسواک زده و پس از 10 روز استفاده از نخ دندان را نیز مجدداً شروع کنید.