جرم گیری دندان: انواع روش ها، مزایا و معایب + عکس قبل و بعد

جرم‌گیری دندان یکی از عمل‌های متداولی است که دندانپزشکان در جلسه‌های چک‌آپ و معاینه دندان‌ها انجام می‌دهند. جرم‌گیری با هدف زدودن پلاک، جرم و رسوبات دیگری انجام می‌شود که خمیردندان نتوانسته است آنها را از روی دندان‌ها پاک کند. همچنین چنانچه بیمار به بیماری‌های جدی و مزمن لثه (پریودنتیت) دچار باشد، دندانپزشکان جرم‌گیری را هم‌زمان با تسطیح ریشه (روت پلنینگ) انجام می‌دهند. به‌علاوه جرم‌گیری با از بین بردن جرم‌ها باعث سفیدتر شدن دندان‌ها نیز می‌شود.

در این مقاله از زبان یک متخصص برایتان توضیح می‌دهیم که جرم‌گیری دندان‌ها چگونه انجام می‌شود و چه اثری بر سلامت دندان‌ها دارد. همچنین به پرسش‌های متداولی مانند «جرم‌گیری واقعاً لازم است» و «آیا جرم‌گیری برای دندان‌ها مضر است؟» پاسخ می‌دهیم. پس برای آن‌که با زیر و بم جرم‌گیری آشنا شوید، با ما همراه باشید.

اهمیت جرم‌گیری دندان: آیا جرم گیری دندان لازم است؟


پلاک، جرم یا اصطلاحاً کلکولوس و تارتار دندان از باکتری‌هایی تشکیل می‌شود که به دندان‌ها و لثه‌ها آسیب می ‎زنند. به مرحله اول بیماری لثه، جینجیویت می‌گویند؛ لثه‌ها در این مرحله ملتهب می‌شوند، این التهاب باعث می‌شود لثه‌ها قرمزرنگ شوند و به راحتی خونریزی کنند. چنانچه برای درمان جینجیویت اقدام نکنید، بیماری پیشرفت می‌کند و به بیماری جدی‌تر لثه، یعنی پریودنتیت تبدیل می‌شود.

چنانچه بیماری لثه تا مرحله پریودنتیت پیشرفت کرده باشد، احتمالاً لایه داخلی لثه‌ها آسیب دیده است. این آسیب‌دیدگی باعث می‌شود استخوان از دندان فاصله بگیرد و در نتیجه پاکت‌های کوچکی ایجاد می‌شود. پاکت‌ها به موازات تشدید بیماری لثه عمیق‌تر می‌شود، بافت لثه و استخوان بیشتری تخریب می‌شود و در نتیجه دندان لق می‌شود. اگر به موقع برای درمان اقدام نشود، این وضعیت در بلندمدت به از دست رفتن دندان می‌انجامد.

جرم‌گیری دندان چیست؟


جرم‌گیری دندان چیست؟

جرم‌گیری و پولیش دندان یا بروساژ یکی از ابتدایی‌ترین درمان‌های دندانپزشکی است. هرچند پس از صرف هر وعده غذایی مسواک می‌زنیم و نخ دندان می‌کشیم، باز هم جرم و پلاک پس از غذا خوردن روی دندان‌ها جمع می‌شود و در بلندمدت به ابتلا به بیماری‌های جدی لثه یا پوسیدگی دندان دامن می‌زند. بنابراین لازم است به‌طور مرتب برای معاینه دندان‌ها به دندانپزشک مراجعه کنیم و جرم‌گیری حرفه‌ای را در مطب دندانپزشکی انجام بدهیم.

دندانپزشک، جرم و پلاک سخت‌شده و چسبیده به دندان‌ها را در درمان جرم‌گیری با استفاده از اسکیلر (دستگاه جرم‌گیری) اولتراسونیک از روی دندان‌ها پاک می‌کند. دستگاه جرم‌گیری با تولید کردن ارتعاش‌های اولتراسونیک آلودگی‌های ناخواسته را از روی دندان‌ها جدا می‌کند. اسکیلر اولتراسونیک جرم و پلاک را با سرعتی بیشتر از اسکیلر دستی که در گذشته به کار برده می‌شود، از روی دندان‌ها می‌زداید.

پالیش یا بروساژ پس از جرم‌گیری چیست؟

پالیش یا بروساژ پس از جرم‌گیری چیست؟

ممکن است جرم‌گیری باعث زبر و ناهموار شدن دندان‌ها شده باشد، بنابراین پولیش یا بروساژ پس از جرم‌گیری به منظور صاف کردن دندان‌ها انجام می‌شود. بروساژ عملی است که معمولاً بعد از جرم‌گیری انجام می‌شود و در آن از مسواک یا کاپ چرخان پولیش کردن دندان برای جدا کردن پلاک و لکه‌های روی سطح دندان استفاده می‌شود. همچنین بروساژ سطوح خارجی دندان‌ها را صاف می‌کند و در نتیجه چسبیدن آلودگی به دندان‌ها سخت‌تر می‌شود.

در نهایت اگر لازم باشد، دندانپزشک ژل غلیظ فلوراید را در پایان جلسه جرم‌گیری و بروساژ روی دندان‌ها می‌زند. ژل فلوراید در طعم‌های مختلفی مانند تمشک وجود دارد و هدف از استفاده از آن کمک کردن به پیشگیری از پوسیدگی دندان از طریق مقاوم‌تر کردن دندان‌ها در برابر حملات اسیدی باکتری‌های موجود در دهان است.

جرم‌گیری عمیق چیست؟


جرم‌گیری عمیق چیست؟

جرم‌گیری عمیق را به مثابه پاکسازی عمیق در نظر بگیرید. دندانپزشکان دندان‌ها را در جلسه‌های معاینه معمولی معمولاً  تا خط لثه تمیز و جرم‌گیری می‌کنند. اما در جرم‌گیری عمیق، جرم و پلاک تا زیر خط لثه و از درون پاکت‌های بین دندان‌ها و لثه‌ها پاک می‌شود. همانطور که گفته شد پاکت‌ به دلیل التهاب لثه‌ها ایجاد می‌شود. دندانپزشک بافت لثه را پس از جرم‌گیری عمیق با ملایمت به سر جای خود برمی‌گرداند و سپس عملی  به نام تسطیح ریشه را انجام می‌دهد. در عمل تسطیح ریشه سطوح نمایان ریشه صاف می‌شود تا عامل‌های التهابی مانند جرم، میکروارگانیسم‌ها و سموم زدوده شود و به این ترتیب به اتصال دوباره لثه به دندان کمک شود.

جرم‌گیری عمیق و تسطیح ریشه با هدف درمان پریودنیت یا بیماری لثه انجام می‌شود و این عمل در بهترین حالت باعث می‌شود که بیماری شدید لثه وارد مرحله بهبود شود. مطالعات نشان می‌دهد که جرم‌گیری عمیق و تسطیح ریشه درمان‌های غیرجراحی بسیار اثربخشی برای درمان بیماری لثه هستند.

جرم‌گیری تمام آلودگی‌ها را از روی دندان پاک می‌کند، اما بروساژ یا پولیش کردن دندان به پیشگیری و به تأخیر انداختن تجمع و چسبیدن آلودگی‌های جدید کمک می‌کند.

مزایای جرم‌گیری دندان


مزایای جرم‌گیری دندان

جرم‌گیری دندان و تسطیح ریشه درمان‌های «استاندارد طلایی» برای از بین بردن بیماری مزمن لثه به شمار می‌آیند. متخصصان دریافته‌اند که این درمان‌ها فاصله مربوط به پاکت بین دندان‌ها و لثه‌ها را به طور متوسط به اندازه 5 میلی‌متر کمتر می‌کنند.

بخوانید:  تفاوت بلیچینگ و جرم گیری برای سفید کردن دندان

جرم‌گیری دندان‌ها به پیشگیری از ابتلا به سرطان دهان کمک می‌کند. چنانچه به طور دوره‌ای به دندانپزشک مراجعه کنید، دندانپزشک غربالگری سرطان دهان را هم انجام می‌دهد، خوشبختانه سرطان دهان در مراحل اولیه کاملاً قابل درمان است.

همین قاعده درباره بیماری لثه نیز وجود دارد؛ چنانچه بیماری لثه در مراحل اولیه تشخیص داده شود، می‌توان آن را درمان و معکوس کرد. بیماری لثه نوعی، عفونت بافت‌های لثه و استخوان نگهدارنده دندان است که یکی از دلایل اصلی از دست دادن دندان‌ها در دوران بزرگسالی محسوب می‌شود. چنانچه درمان به موقع انجام نشود، مرحله جدی‌تر و پیشرفته‌تری از بیماری لثه شروع می‌شود.

جرم‌گیری دوره‌ای، تسطیح ریشه و دو بار در روز نخ کشیدن و مسواک زدن دندان‌ها عامل‌های اساسی و مهمی برای پیشگیری از بروز بیماری لثه هستند. زدودن لکه‌های توتون، قهوه و چای یکی دیگر از فواید مهم جرم‌گیری دندان‌ها است.

همچنین دندان‌های‌تان پس از بروساژ درخشش زیبایی خواهد یافت. دندان‌های‌تان پس از جرم‌گیری سفیدتر و لبخندتان زیباتر و درخشان‌تر خواهد شد.

روش‌های جرم‌گیری دندان


روش‌های جرم‌گیری دندان

دندانپزشکان از سه نوع اسکیلر برای جرم‌گیری دندان‌ها استفاده می‌کنند:

  1. اسکیلر دستی
  2. اسکیلر اولتراسونیک
  3. اسکیلر لیزری

جرم‌گیری با ابزار دستی

اگر از اسکیلر دستی استفاده شود، دندانپزشک جرم و پلاک جمع‌شده روی سطح دندان‌ها را به طور دستی پاک می‌کند. جرم‌گیری دستی برای زدودن جرم و پلاک جمع‌شده روی سطح دندان‌ها بسیار مؤثر است.

اسکیلر اولتراسونیک

دستگاه جرم‌گیری اولتراسونیک از ارتعاش برای زدودن سریع و مؤثر جرم و پلاک استفاده می‌کند. سر اسکیلر اولتراسونیک به اندازه کافی برای بهتر تمیز کردن شیارهایی که با اسکیلر دستی نمی‌توان به آنها دسترسی داشت، کوچک است. به‌علاوه چون دستگاه جرم‌گیری اولتراسونیک آب اسپری می‌کند به زدودن ذرات کمک می‌کند.

دندانپزشکان اسکیلر اولتراسونیک را برای جرم‌گیری و به‌ویژه تسطیح ریشه بیماران مبتلا به بیماری لثه شدید (پریودنتیت) انتخاب می‌کنند، البته برخی دندانپزشکان دستگاه اولتراسونیک را برای بیماران بدون پریودنیت هم به کار می‌گیرند.

تمام اسکیلرها کارآمداند و جرم‌گیری را به خوبی انجام می‌دهند. همچنین دندانپزشکان برای تسهیل جرم‌گیری و تسطیح ریشه از لیزر نیز استفاده می‌کنند.

جرم‌گیری با لیزر

دندانپزشکان از لیزر برای آسان‌تر شدن جرم‌گیری و تسطیح ریشه بهره می‌گیرند. می‌توان از لیزر دندانپزشکی برای برداشتن بافت‌های ملتهب لثه و دسترسی یافتن به ریشه‌های دندان استفاده کرد. لیزر دندانپزشکی برای زدودن جرم یا تارتار از روی سطوح دندان و تمیز کردن پاکت‌های لثه به کار برده می‌شود. پس از اتمام درمان لخته‌ای برای بستن پاکت تشکیل می‌شود و عمق پاکت نیز با دوباره متصل کردن بافت لثه به دندان کاهش داده می‌شود. لیزر پاکت لثه را به مدت بیش از دو هفته می‌بندد، اما ابزارهای متعارف قدیمی پاکت را فقط پنج روز بسته نگه می‌دارد.

عکس قبل و بعد از جرم گیری دندان:


عکس قبل و بعد از جرم گیری دندان1

عکس قبل و بعد از جرم گیری دندان2

عکس قبل و بعد از جرم گیری دندان3

جرم‌گیری دندان چگونه انجام می‌شود؟


جرم‌گیری دندان چگونه انجام می‌شود؟

هدف از جرم‌گیری دندان دسترسی پیدا کردن به پلاک جمع‌شده زیر خط لثه و پایین دندان و زدودن این پلاک است. جرم‌گیری معمولی توده پلاکی را هدف می‌گیرد که در امتداد خط لثه تشکیل می‌شود. اگر پلاک پاک نشود و جرم‌گیری منظم انجام نشود، جرم و پلاک بیشتر می‌شود و زیر لثه‌ها حرکت می‌کند. دو رویکرد رایج برای جرم‌گیری وجود دارد:

  • جرم‌گیری با ابزار دستی: دندانپزشک پلاک را از روی دندان و زیر خط لثه با اسکیلر فلزی دستی پاک می‌کند و پلاک جمع‌شده در نقاطی را هدف می‌گیرد که با مسواک نمی‌توان به آنها دسترسی داشت.
  • اسکیلر اولتراسونیک: دستگاه جرم‌گیری اولتراسونیک خودکار نوک فلزی دارد، مجهز به اسپری آب است و در فرکانس پایین ارتعاش دارد. این ارتعاش باعث می‌شود نوک دستگاه پلاک را متلاشی کند، در این بین پاشش آب ذرات جداشده را از دندان دور می‌کند.

در فیلم زیر می­ توانید مراحل جرم گیری دندان را مشاهده کنید:

مراقبت پس از جرم‌گیری


مراقبت پس ازجرم_گیری

درد مختصر و حساسیت دندان‌ها تا چند روز پس از جرم‌گیری طبیعی است. هرچه درمان تهاجمی‌تر باشد، باید انتظار ورم و درد بیشتری را داشته باشید. برخی افراد که دندان‌های‌شان جرم زیادی روی ریشه و زیر لثه داشته است، به مدت چند روز با ورم و خونریزی خفیف مواجه می‌شوند. اگر دندانپزشک احتمال بدهد که بیمار دچار ناراحتی شدیدی خواهد شد، به بیمار توصیه می‌کند که از خمیردندان ضدحساسیت استفاده کند یا دهان‌شویه را برای بعد از جرم‌گیری تجویز می‌کند. همچنین دندانپزشک از بیمار می‌خواهد که پس از جرم‌گیری برای معاینه به مطب مراجعه کند تا وضعیت لثه‌ها و پیشرفت روند التیام را بررسی کند.

بهتر است تا چند ساعت پس از جرم گیری از خوردن غذاها و نوشیدنی های رنگی و کشیدن سیگار اجتناب کرد.

چه زمانی جرم‌گیری دندان‌ها لازم است؟


چه زمانی جرم‌گیری دندان‌ها لازم است؟

اگر دندانپزشک نشانه‌های بیماری مزمن لثه را در دهان مشاهده کند، جرم‌گیری دندان و تسطیح ریشه را توصیه می‌کند. این عمل‌ها عوارض مضر بیماری لثه را متوقف می‌کنند و دهان را سالم نگه می‌دارند.

بیماری مزمن لثه زمانی بروز می‌یابد که باکتری‌های موجود در پلاک باعث فاصله گرفتن لثه‌ها از دندان‌ها شوند. در نتیجه پاکت‌های بزرگی بین دندان‌ها و لثه‌ها ایجاد می‌شود و باکتری‌های بیشتری در این پاکت‌ها رشد می‌کنند که نمی‌توان آنها را با مسواک زدن معمولی در خانه از بین برد. به همین دلیل نخ کشیدن روزانه برای دسترسی یافتن به نقاط دور از تماس مسواک بسیار مهم است.

بخوانید:  تفاوت بلیچینگ و جرم گیری برای سفید کردن دندان

چنانچه برای درمان بیماری مزمن لثه اقدام نکنید، باید خود را برای روبه‌رو شدن با عوارض زیر آماده کنید:

شایع‌ترین عامل‌های خطر ابتلا به بیماری‌های لثه مزمن عبارتند از:

  • کوتاهی در رعایت بهداشت دهان و دندان
  • سیگار کشیدن و استعمال دخانیات
  • بالا رفتن سن
  • تغییرات هورمونی
  • تغذیه نامناسب
  • سابقه خانوادگی
  • ابتلا به دیگر عارضه‌ها و بیماری‌ها

همان‌طور که گفته شد پاکت‌های عمیقی در اثر ابتلا به بیماری مزمن لثه بین لثه‌ها و دندان‌ها ایجاد می‌شود، البته بیماری لثه علائم دیگری نیز دارد که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

آیا جرم‌گیری برای دندان‌ها مضر است؟


بسیاری از مردم نگران‌اند که مبادا جرم‌گیری به دندان‌ها آسیب بزند. جرم‌گیری به شرط انجام شدن توسط متخصص درمانی کاملاً ایمن و  مفید است.

البته جرم‌گیری نیز مانند هر درمان دیگری با احتمال بروز چند خطر کوچک همراه است. شایع‌ترین مشکل پس از جرم‌گیری دندان حساسیت و درد لثه جزئی است. هرچند این درد و حساسیت معمولاً موقتی است و حداکثر چند روز طول می‌کشد.

جرم‌گیری دندان درمانی متداول و اثربخش برای زدودن جرم و پلاک از سطح دندان‌ها است.

جرم‌گیری دندان‌ها را هر چند وقت یک‌بار باید انجام داد؟


زدودن منظم جرم و پلاک از روی دندان‌ها برای حفظ سلامتی لثه‌ها و استخوان دور ساختارهای دندان ضروری است. تناوب جرم‌گیری تخصصی به وضعیت سلامت دندان‌ها و لثه‌های‌تان بستگی دارد. به‌طور کلی تناوب جرم‌گیری تابعی از سرعت تشکیل رسوبات در دهان است؛ این سرعت در برخی بیماران بسیار بالا است و جرم و پلاک ظرف فقط سه تا چهار ماه ایجاد می‌شود.

اگر سیگار می‌کشید یا مستعد ابتلا به عفونت‌های لثه‌ هستید، باید بیشتر به دندانپزشک سر بزنید. به‌علاوه برخی بیماران دچار التهاب مزمن‌ هستند و بعضی دندان‌های‌شان لق شده است. حتی اگر جرم‌گیری لازم نباشد، معاینه دوره‌ای شش‌ماهه اهمیت فراوانی دارد. ممکن است لازم باشد عمل‌های دیگری برای نجات دندان‌ها از انواع آسیب‌ها انجام شود.

اما اگر مینای دندان‌های‌تان بیش از حد نازک و ضعیف است، سطوح دندان ساییده شده یا فلوئوروزیس و حفره‌هایی روی تاج دندان ایجاد شده است، جرم‌گیری بسیار شدید ممکن است باعث تشدید نقص‌های سطح دندان شود. در چنین شرایطی دندانپزشکان توصیه می‌کنند که جرم‌گیری را کمتر انجام بدهید، نهایت تلاشتان را برای رعایت بهداشت دهان و دندان بکنید و برای ویزیت‌های دوره‌ای به دندانپزشک مراجعه کنید تا بتوان تجمع پلاک دندان را درمان کرد.

فکر خوبی است که به صراحت از دندانپزشک بپرسید که جرم‌گیری و معاینه بعدی را دقیقاً چه زمانی باید انجام بدهید. اکثر بیماران سالم هر شش ماه یک‌بار به جرم‌گیری حرفه‌ای نیاز پیدا می‌کنند.

خطرات و عوارض جانبی جرم‌گیری دندان‌ها


عوارض جانبی و خطرات احتمالی مربوط به جرم‌گیری دندان جزئی است. چون خطر عفونت پس از جرم‌گیری وجود دارد، دندانپزشک آنتی‌بیوتیک یا دهان‌شویه مخصوصی را تجویز می‌کند تا به مدت چند روز یا چند هفته از آن استفاده کنید. همچنین احتمال بروز درد و حساسیت چندروزه وجود دارد و ممکن است لثه‌ها به لمس حساس شود.

تمام عوارض جانبی جرم‌گیری دندان‌ها ظرف چند هفته برطرف می‌شود؛ اگر عوارض همچنان استمرار داشت، با دندانپزشک معالجتان تماس بگیرید.

هزینه جرم‌گیری


فناوری به‌کار برده شده در جرم‌گیری، موقعیت جغرافیایی کلینیک دندانپزشکی، تخصص دندانپزشک و نوع بیمه دندانپزشکی از جمله عامل‌های تأثیرگذار بر هزینه جرم‌گیری است؛ برای مثال دندانپزشک عمومی  تشخیص اولیه و بعضی درمان‌ها را انجام می‌دهد، سپس بیمار را به متخصص لثه‌ای معرفی کند که در جرم‌گیری عمیق و پیشرفته و تسطیح ریشه مهارت بیشتری دارد.

پیش از جرم‌گیری دندان با شرکت بیمه‌ طرف قراردادتان مشورت کنید تا متوجه شوید که بیمه خسارت کدام درمان‌ها را پرداخت می‌کند. اکثر بیمه‌های درمانی هزینه جرم‌گیری را پرداخت می‌کنند، چون جرم‌گیری بیشتر از این‌که یک پروسه زیبایی باشد، درمانی است. به‌هرحال جرم‌گیری چه تحت پوشش بیمه باشد، چه نباشد، درمانی است که باید آن را انجام بدهید.

پرسش‌های متداول


آیا جرم‌گیری دردناک است؟

ساده و مختصر بگوییم که جرم‌گیری بدون درد است. جرم گیری معمولاً حتی نیاز به بی‌حسی ندارد، اما اگر میزان جرم خیلی زیاد باشد و دندان ها نیز حساس شده باشد، دندانپزشک ممکن است برای جلوگیری از درد جرم‌گیری عمیق ریشه و زیر لثه، بی حسی تزریق کند.

چرا دندان‌ها پس از جرم‌گیری حساس می‌شوند؟

دندان‌ها زمانی حساس می‌شود که عاج دندان، یعنی لایه زیر مینا به دلیل عقب رفتن لثه نمایان شود. از یاد نبرید که ریشه‌ها مینایی ندارند که از آنها محافظت کند، پس هر چیزی که با ریشه‌ها تماس پیدا کند، از جمله ابزارهای دندانپزشکی باعث حساس شدنشان می‌شود.

آیا جرم‌گیری دندان‌ها را ضعیف می‌کند؟

جرم‌گیری درمانی ایمن و متداول است و به سطح دندان‌ها کمترین آسیبی نمی‌زند. البته جرم‌گیری باید توسط دندانپزشک انجام شود.

دندان‌ها تا چه مدت پس از جرم‌گیری دردناک است؟

پس از کامل شدن جرم‌گیری و تسطیح ریشه تا چند روز ناراحتی جزئی را دور دندان‌ها احساس خواهید کرد. همچنین ممکن است دندان‌ها به مدت چند روز قدری به گرما و سرما و گاهی شیرینی‌جات حساس شود. این عوارض روند طبیعی التیام است و نگران‌کننده نیست.

بخوانید:  تفاوت بلیچینگ و جرم گیری برای سفید کردن دندان

جرم‌گیری دندان‌ها چقدر طول می‌کشد؟

جرم‌گیری بسته به میزان پلاک تقریباً یک ساعت زمان می‌برد.

جرم‌گیری در دوران بارداری ایمن است؟

درمان بیماری‌های لثه در دوران بارداری ایمن است و موجب ارتقاء سلامت دهان و دندان‌های مادر می‌شود. متداول‌ترین عملی که برای درمان بیماری‌های لثه انجام می‌شود، جرم‌گیری و تسطیح ریشه یا جرم‌گیری عمیق است.

پس از جرم‌گیری دندان چه کاری نباید انجام داد؟

حداقل تا دو ساعت پس از جرم‌گیری دندان‌ها چیزی نخورید، به مدت 48 ـ 72 ساعت غذاهای نرم میل کنید و غذا را با دندان‌های طرف دیگر بجوید. نوشیدن مشروبات الکلی یا غذاهای تند یا ادویه‌دار تا زمان التیام یافتن لثه‌ها ممنوع است. حداقل تا 72 ساعت پس از جرم‌گیری از استعمال دخانیات خودداری کنید، چون توتون فرایند التیام را کند می‌کند.

چه مدت پس از جرم‌گیری می‌توانم غذا بخورم؟

اگر جرم‌گیری همراه با فلورایدتراپی یا بروساژ با هوا باشد، باید سی دقیقه صبر کنید و سپس غذا بخورید. چنانچه فلورایدتراپی یا پولیش کردن دندان‌ها با هوا انجام نشود، نیازی به صبر کردن نیست، اما بهتر است تا دو ساعت چیزی نخورید. توصیه می‌شود حداقل تا شش ساعت پس از جرم‌گیری از خوردن غذاهایی که باعث ایجاد لکه روی دندان‌ها یا تغییر رنگشان می‌شود، پرهیز کنید.

دستگاه مورد استفاده برای جرم‌گیری دندان‌ها صدای ترسناکی دارد، این دستگاه به دندان‌ها و لثه‌ها آسیب نمی‌زند؟

ما برای جرم‌گیری از اسکیلر اولتراسونیک استفاده می‌کنیم، این دستگاه صدای تیزی دارد که برای بسیاری ترسناک است، اما خود دستگاه بسیار ملایم است. دستگاه اولتراسونیک نوک گردی دارد و با فرکانسی مرتعش می‌شود که جرم را بدون آسیب زدن به دندان‌ها جدا می‌کند. همچنین اسکیلر اولتراسونیک غبار آب خنکی را اسپری می‌کند که پلاک و جرم را می‌شوید و از دندان‌ها دور می‌کند.

اگر مسواک زدن را مرتب انجام بدهم و دندان‌ها را به خوبی تمیز کنم، باز هم باید جرم‌گیری و بروساژ انجام بدهم؟

بله، حتی دندانپزشک‌ها هم باید جرم‌گیری و بروساژ را به طور دوره‌ای انجام بدهند. تعداد بسیار زیادی شیار دور از دسترس وجود دارد که پیش از آن‌که بتوانیم آنها را با مسواک و نخ دندان تمیز کنیم، به محل تجمع پلاک تبدیل می‌شوند. وقتی پلاک سخت شود و به جرم یا تارتار تبدیل شود، با مسواک و نخ دندان نمی‌توان آن را پاک کرد و درنتیجه جرم‌گیری لازم می‌شود.

بااین‌حال مسواک زدن منظم و عادت‌های صحیح رعایت بهداشت باعث می‌شود که درمان جرم‌گیری و بروساژ کوتاه‌تر شود.

جرم‌گیری و بروساژ را هر چند وقت یک‌بار باید انجام بدهم؟

فاصله بین جلسات درمان جرم‌گیری به وضعیت سلامت دهان و دندان‌ها و عامل‌های سبک زندگی بستگی دارد که برای هر فرد متفاوت از دیگری است. براساس یک رهنمون کلی توصیه می‌شود که هر شش ماه یک‌بار به دندانپزشک مراجعه کنید، مگر آن‌که دندانپزشک توصیه دیگری کرده باشد. شرایط زیر باعث می‌شود که جرم‌گیری تخصصی در فواصل کوتاه‌تری لازم شود:

  • سیگار کشیدن
  • ابتلا به دیابت
  • لکه‌های ناشی از نوشیدن چای و قهوه
  • سابقه ابتلا به بیماری‌های لثه یا پوسیدگی دندان
  • بدبو بودن دهان

ایمپلنت‌های دندانی را هم می‌توان جرم‌گیری کرد؟

در موارد نادری که جرم دور ایمپلنت تشکیل می‌شود، جرم‌گیری ضرورت می‌یابد. برخی متخصصین توصیه می‌کنند که از اسکیلرهای پلاستیکی برای جرم‌گیری ایمپلنت استفاده شود، اما جرم‌گیری محتاطانه با ابزار فلزی تیز مؤثرتر است و اگر به دقت انجام شود، آسیبی به ایمپلنت نمی‌زند.

جرم‌گیری دندان را برای کودکان هم می‌توان انجام داد؟

بله جرم گیری می تواند برای تمام سنین انجام شود و جرم گیری دندان های شیری کودکان نیز ممکن است.

آیا جرم گیری دندان در منزل به روش های خانگی ممکن است؟

خیر. راهی برای جرم گیری دندان با روش های خانگی و سنتی وجود ندارد زیرا جرم گیری کاری تخصصی است که باید توسط دندانپزشک انجام شود. برخی از افراد ممکن است بخواهند جرم گیری با جوش شیرین یا ذغال انجام دهند که این کار اثری در از بین بردن جرم دندان­ها ندارد و ممکن است با عوارض جانبی نیز همراه باشد.

چطور می‌توان جرم را از روی دندان مصنوعی پاک کرد؟

با ترکیب کردن نسبت‌های برابر از سرکه و آب گرم محلولی درست کنید و آن را در ظرف نگهدارنده دندان مصنوعی بریزید. سپس دندان مصنوعی را با احتیاط در ظرف بگذارید و دقت کنید که محلول کاملاً دندان مصنوعی را پوشانده باشد. سپس بگذارید دندان مصنوعی مدتی در محلول آب و سرکه بماند تا جرم و تارتار چسبیده به آن نرم و جدا شود.

جرم‌گیری و بروساژ لمینیت و کامپوزیت ممکن است؟

دندانپزشک زیبایی ماهر می‌تواند لمینت و کامپوزیت را پولیش کند تا درخشان‌تر به نظر برسد و تقریباً به براقیت روزهای اول شود. بروساژ ونیر به اندازه اصلاح طرح لبخند به مهارت تخصصی نیاز ندارد، بااین‌حال متخصص انجام‌دهنده درمان باید از دانش کافی درباره این عمل و مواد تخصصی برخوردار باشد.

دندان‌ها را در دوران ارتودنسی و با وجود بریس می‌توان جرم‌گیری کرد؟

دندانپزشک از وسایل دندانپزشکی خاصی برای جرم‌گیری عمیق سطح تک‌تک دندان‌ها استفاده می‌کند. دندانپزشک دور براکت‌های بریس را تمیز می‌کند و پلاک سخت‌شده دور آنها را برمی‌دارد. دندانپزشک بین دندان‌ها را پس از تمام شدن جرم‌گیری نخ می‌کشد.

تماس با ما
×ارتباط در واتساپ