دندان مصنوعی بر پایه‌ی ایمپلنت بهتر است یا دندان مصنوعی پروتز؟

تاثیر دندان مصنوعی روی استخوان

دندان مصنوعی سنتی روی استخوان قرار می گیرد. با توجه به عدم استفاده از استخوان، شروع به خراب شدن می‌کند که در نتیجه این موضوع، تراکم استخوان از بین می رود و امکان استفاده از فک در آینده از بین می رود.

در نقطه مقابل دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت تاثیر مثبتی روی استخوان فک دارد. میله هایی که وارد فک می‌شود به شکل ریشه دندان مصنوعی عمل می‌کند و استخوان فک را فعال نگه می دارد. به همین دلیل دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت از بروز فرورفتگی در صورت در نتیجه از بین رفتن استخوان فک جلوگیری می‌کند.

قابلیت جویدن

دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت توسط ایمپلنت مستقیما در استخوان نصب می‌شود و روی این تکیه گاه قرار می گیرد و از همین رو نیز به فرد امکان جویدن طیف وسیعی از غذاها داده می شود. قدرت گاز زدن در استفاده از ایمپلنت دندانی بالاتر است و به بیمار امکان می دهد تا در مقایسه با دندان مصنوعی سنتی که شاید نتواند خیلی از غذاها را بجود، این کار را بکند. ذرت کبابی، چیپس و استیک گوشت تنها بخشی از غذاهایی است که وقتی از دندان مصنوعی سنتی استفاده می کنید باید با آنها خداحافظی کنید، اما وقتی ایملنت دندانی داشته باشید دیگر اینطور نخواهد بود.

از آنجاییکه دندان مصنوعی سنتی با پایه ایمپلنت همراه نیست، قدرت جویدن بسیار کمتری دارند. این یعنی وقتی دندان مصنوعی سنتی در دهان داشته باشید، خیلی باید بیشتر مراقب چیزی که می خورید باشید. توصیه غذایی دندانپزشکان در زمان استفاده از دندان مصنوعی سنتی، فقط غذاهای نرم است.

صحبت و لبخند 

پایداری بالای دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت، امکان صحبت و ادای بهتر کلمات را می دهد، در حالیکه با توجه به چسبندگی کمتر دندان مصنوعی سنتی به لثه، فرد مجبور است کمی سر زبانی صحبت کند. لازم است تا دندان مصنوعی سنتی و دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت را هر شب برای دفع باکتری و استراحت دادن به دهان از دهان خارج کرد.

دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت ظاهری طبیعی تر در مقایسه با دندان مصنوعی سنتی دارد. دندان مصنوعی سنتی که با چسب متصل می‌شود ممکن است در روز بیفتد و یا کج شود.

دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت چیست؟


دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت چیست

دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت، بسیاری از مشکلات و چالش هایی که دندان مصنوعی سنتی داشت را برطرف کرده است. آنها در هنگام صحبت یا خوردن غذا تکان نمی خوردن و ایمپلنت دندان تنها جایگزین دندان است که به جای فراهم نمودن امکان تخریب استخوان فک، رشد استخوان را تحریک می‌کند.

برای جایگزینی تمام دندان های از دست رفته نیازی به ایمپلنت کامل دندان ها نیست. بلکه چند پیچ ایمپلنت می توانند یک دست دندان مصنوعی را ساپورت کنند. معمولا برای ایمپلنت کامل فک بالا، چهار تا شش پیج در فک بالا و برای ایمپلنت کامل فک پایین، چهار تا شش پیچ در فک پایین قرار می گیرد. ایمپلنت، یک پیچ تیتانیومی است که جایگزین ریشه دندان می‌شود و با قرارگیری مستقیم درون استخوان فک، پایه بسیار پایداری برای تاج دندان یا کل سری دندان مصنوعی ایجاد می‌کند.

بخوانید:  ایمپلنت دیجیتال دندان: مزایا و هزینه

خود دندان مصنوعی اما از پلاستیک آکریلیک ساخته می‌شود. با اینحال دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت به جای اینکه مثل دندان مصنوعی سنتی در دهان لق باشد، با یک سیستم چفت و ضامن به ایمپلنت متصل می‌شود. در نتیجه عملکرد دندان مصنوعی درست مانند دندان های طبیعی خواهد بود و در حین صحبت یا خوردن غذا تکان نمی خورد.

دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت می تواند بسته به ترجیح شما، متحرک یا دائمی باشد:

  • متحرک: دندان مصنوعی متحرک به ایمپلنت دندانی سنتی، مینی ایمپلنت یا میله ای که به ایمپلنت متصل است، چسبیده می‌شود. آنها را برای نظافت در شب یا بعد از غذا به راحتی می توان از دهان درآورد.
  • ثابت: این دندان مصنوعی به صورت دائمی به ایمپلنت وصل می‌شود. می توانید آنها را درست شبیه دندان طبیعی مسواک بزنید و آن را نخ بکشید. اگرچه آنها دائمی هستند، اما دندانپزشک در صورت نیاز بدون وارد کردن صدمه به ایمپلنت، می تواند آن را در بیاورد.

دندان مصنوعی پروتز سنتی چیست؟


دندان مصنوعی پروتز سنتی چیست

دندان مصنوعی سنتی از یک پایه آکریلیکی ساخته شده که به تعدادی دندان مصنوعی متصل شده است. آنها روی لثه قرار می گیرند و به سادگی می توان آن را برای نظافت بیرون آورد. با توجه به عدم اتصال دندان مصنوعی سنتی به استخوان فک، به هنگام صحبت یا خوردن غذا تکان می خورند و چالش هایی به همراه دارند که دندان های طبیعی ندارند. از بعضی مشکلات دیگر دندان مصنوعی سنتی می توان به مشکل از خوردن غذا، زخم دهان، درد و مشکل در صحبت کردن اشاره کرد.

مشکل دیگری که در استفاده از دندان مصنوعی سنتی ایجاد می‌شود، تخریب استخوان است. با قرارگیری دندان مصنوعی نتسی روی لثه، استخوان زیرین آن تحریک نمی شود و استخوان فک در طول زمان شروع به فساد می‌کند. این فرایند به پیری زودرس و فرورفتگی در پوست صورت منجر می‌شود. دندان مصنوعی آکریلیک با نظافت و مراقبت مناسب، می تواند ماندگاری بین پنج تا ده ساله داشته باشد.

انواع ایمپلنت کامل جایگزین دندان مصنوعی پروتزی


انواع ایمپلنت کامل جایگزین دندان مصنوعی پروتزی

دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت را دندان مصنوعی ثابت یا دندان مصنوعی دائمی نیز می نامند. انواع دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت عبارت است از: دندان مصنوعی متحرک و دندان مصنوعی ثابت.

ایمپلنت دندانی با پایه ثابت


این نوع از دندان مصنوعی، کارآمدترین و طبیعی ترین شکل دندان را فراهم می‌کند. این به دلیل عملکرد موثر استخوان فک در اعمال قدرت دندان است که فشار وارده بر لثه را کاهش می دهد. دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت معمولا نیازمند چهار تا هشت ایمپلنت دندان است. استفاده از این تعداد ایمپلنت، هزینه روند را افزایش می دهد اما درون دهان به صورت ثابت باقی می ماند و تنها دندانپزشک می تواند برای نظافت آن را از دهان خارج کند.

امروزه دندانپزشکان روشی را که “همه به کمک چهار” نامیده می‌شود را پیشنهاد می کنند که از چهار ایمپلنت به عنوان تکیه گاه کل سری دندانی استفاده می‌شود.

دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت متحرک 

این نوع از دندان مصنوعی معمولا از دو تا چهار ایمپلنت استفاده می‌کند. از دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت متحرک معمولا زمانی که استخوان باکیفیت کافی برای کاشت ایمپلنت درون استخوان وجود ندارد، استفاده می‌شود که ایمپلنت ساب‌پریواستیل هم نامیده می‌شود و نیاز به پیوند استخوان را از بین می برد.

دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت متحرک به شما امکان صحبت و خوردن غذا به شکل طبیعی را می دهد. با اینحال بیشتر فشار ناشی از گاز زدن به لثه منتقل می‌شود و می تواند درد و آسیب به لثه را به همراه داشته باشد. همچنین هر شب باید این دندان ها را درآورد و تمیز کرد.

بخوانید:  تفاوت ایمپلنت و دندان مصنوعی

دندان مصنوعی با پایه میله فلزی 

در دندان مصنوعی با پایه میله فلزی، یک میله فلزی نازک در طول قوس فک نصب می‌شود و دو تا پنج ایمپلنت دندانی که روی استخوان فک قرار می گیرد را متصل می‌کند. سپس بیمار از گیره یا انواع دیگر ابزار اتصال که متناسب با میله باشند برای قرار گرفتن محکم دندان مصنوعی سر جای خود استفاده می‌کند. خود دندان مصنوعی روی این میله قرار می گیرد و توسط این ابزار اتصال به شکل گیردار در می آیند.

دندان مصنوعی با پایه توپی

در دندان مصنوعی با پایه توپی که به آن دندان مصنوعی با پایه دکمه ای نیز گفته می‌شود، نوعی قطعه فلزی کوچک در استخوان فک قرار می گیرد که با قطعه فلزی دیگری که توسط دندانپزشک داخل دندان مصنوعی جاسازی می‌شود، چفت و بست می شوند. در اکثر موارد، زائده فلزی ایمپلنت به شکل توپ است وارد سوکت (حفره) تعبیه شده روی دندان مصنوعی می‌شود و آن را در جای خود نگه می دارد.

روند آماده سازی دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت


کل فرایند آماده سازی دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت می تواند چیزی بین دو تا شش ماه طول بکشد.

اولا باید یک تحت جراحی ایمپلنت قرار بگیرید. جراح لثه شما با خواهد شکافت تا به استخوان دسترسی پیدا کند. سپس ایمپلنت درون استخوان قرار می گیرد. فرایند بهبود این مرحله می تواند بین دو تا شش ماه طول بکشد. در این مدت ایمپلنت ها و استخوان به هم جوش می خورند. به این فرایند استئواسنتگریشن نیز گفته می‌شود که به ایمپلنت ها اجازه می دهد تا به عنوان پایه محکمی برای دندان مصنوعی عمل کند.

بسته به روشی که جراح به کار می برد، شاید لازم باشد تا جراحی دومی هم داشته باشد. جراح روی ایمپلنت را کنار می زند تا عضوی که به آن پایه می گویند را داخل ایمپلنت جاگذاری کند. با تکمیل این مرحله، زیرسازی دندان مصنوعی کامل شود، اما در صورتی که پایه به خود ایمپلنت متصل باشد به این مرحله نیازی نخواهد بود.

وقتی جای ایمپلنت بهبود پیدا کند، دندانپزشک از قوس دهان و فکتان قالبی می سازد و آن را برای ساخت سری کامل دندان مصنوعی به آزمایشگاه ارسال می‌کند. بعد از اتمام کار آزمایشگاه، دندان مصنوعی به دندانپزشک ارسال می‌شود و او محصول را داخل دهانتان جایگذاری می‌کند.

مراقبت از دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت


مراقبت از دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت

ذرات غذا و باکتری درون دهان منجر به ایجاد لکه، جرم و بیماری های لثه می‌شود. مراقبت روزانه به سلامت دهان و دندان، عملکرد بهتر دندان مصنوعی و زیبایی بیشتر لبخندتان کمک می‌کند.

اگر دندان مصنوعی ثابت باشد، فقط دندانپزشکتان می تواند آن را از جای خود در بیاورد. روند روتین خانگی شما مشابه افرادی است که از دندان طبیعی خود نگهداری می کنند:

  • دو بار در روز با مسواک نرم، دندان خود را مسواک بزنید
  • از خمیردندان معمولی استفاده کنید (بدون ماده سفید کننده یا ریزکره (مواد پلاستیکی ریزی که برای تمیزی در شامپو یا خمیردندان استفاده می شود))
  • کشیدن نخ دندان می تواند احتمال بروز بیماری های اطراف ایمپلنت را افزایش دهد، بنابراین بهتر است که از واترپیک یا واترجت با فشار کم برای پاکسازی دندان مصنوعی و لثه استفاده کنید
  • یک یا دوبار در روز از دهانشویه آنتی باکتریال استفاده کنید.
  • دندان های طبیعی خود را نیز مانند قبل مسواک بزنید و نخ بکشید.
  • یک بار در سلامت برای نظات کلی دهان و دندان و چکاپ دندان به دندانپزشکتان مراجعه کنید
بخوانید:  انواع بریج دندان: عوارض و هزینه + عکس. تعویض بریج چگونه است؟

مراقبت از دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت


اگر ایمپلنت دندانتان متحرک باشد، باید موقع خواب آن را از دهان بیرون بیاورید. می توانید آنها را با مسواک کردن روزانه و قرار دادن آن در محلول دندان مصنوعی تمیز نگاه دارید. قرار دادن دندان مصنوعی درون دهان باعث رشد باکتری، عفونت و یا بروز درد شود.

فرایند نظافت برای دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت نیز به همین شکل است. تنها تفاوت آن اینست که دندان مصنوعی خود را نیز مانند دندان های طبیعی مسواک می زنید، چرا که نمی توانید آنها را از دهان بیرون بیاورید. می توانید برای کمک به سلامت و بهداشت دهان، مسواک و نخ مخصوص ایمپلنت خریداری کنید.

مزایا و معایب دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت


مزایای دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت:

  • دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت ثابت حس و ظاهری طبیعی در دهان دارد
  • صحبت کردن، خندیدن و جویدن به کمک ایمپلنت دندانی ساده است
  • بهترین نوع دندان های پیشین را با ایمپلنت های دندانی تجربه خواهید کرد و از غذاهای بیشتری می توانید لذت ببرید
  • ایمپلنت دندانی از تخریب بافت استخوانی فک و لثه جلوگیری می‌کند
  • ماندگاری ایمپلنت ها در مقایسه با گزینه های دیگر بیشتر است.
  • مراقبت از ایمپلنت دندان بسیار مشابه نظافت دندان های طبیعی است.

معایب دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت:

  • هزینه دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت در مقایسه با دندان مصنوعی سنتی بسیار بالاتر است.
  • بیشتر طرح‌های بیمه ایمپلنت دندان را پوشش نمی دهند
  • تکمیل فرایند ایمپلنت دندانی حدودا بین دو تا شش ماه طول می کشد
  • بیمارانی که تراکم کافی استخوان فک ندارند ممکن است به پیوند استخوان نیاز داشته باشند و یا موارد مناسبی برای اجرای ایمپلنت نباشند.

مزایا و معایب دندان مصنوعی سنتی


مزایای دندان سنتی مصنوعی:  

دندان مصنوعی سنتی در مقایسه با دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت تقریبا مقرون به صرفه تر است. فرایند ساخت و تکمیل دندان مصنوعی سنتی تنها چند هفته طول می کشد، بنابراین بلافاصله بعد از کامل شدن دندان می توانید استفاده از آن را آغاز کنید.

معایب دندان مصنوعی سنتی:  

دندان مصنوعی سنتی با چسب دندان در جای خود نگاه داشته می شود که می تواند کثیف کاری داشته باشد و لازم است در طول روز نیز آن را تجدید کنید. برای تمیز کردن دندان مصنوعی سنتی باید آن را بیرون بیاورید و دستورالعملهای مراقبتی بخصوصی هم دارند. نمی توانید وقت خواب آن را در دهان بگذارید و در عوض باید آن را در یک لیوان آب یا محلول دندان مصنوعی قرار دهید. دندان مصنوعی سنتی در طول زمان معمولا تاب بر می دارد، بنابراین هر چند وقت یکبار باید آن را تعویض کنید. خوردن بعضی غذاها با دندان مصنوعی سنتی خیلی دشوار است.

هزینه دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت


مقدار هزینه دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت می تواند خیلی متفاوت باشد. بعضی طرح های بیمه ممکن است بخشی یا تمام هزینه روند را پوشش دهد، در حالیکه بعضی دیگر چنین کاری نمی کنند. برای اطلاعات بیشتر حتما با شرکت بیمه خود تماس بگیرید. پارامترهای تعیین کننده هزینه دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت عبارتند از:

  • کیفیت دندان
  • تعداد ایمپلنت دندان
  • نوع ایمپلنت استفاده شده
  • هرگونه اقدام آماده سازی انجام شده
  • موقعیت مطب دندانپزشک و سطح تخصص او

بعضی از بیمه ها، ایمپلنت دندان را پوشش نمی دهند اما این موضوع می تواند از شرکت به شرکت دیگر متفاوت باشد. شرکت های بیمه معمولا دندان مصنوعی سنتی را بیشتر از دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت پوشش می دهد.

تماس با ما
×ارتباط در واتساپ