از روکشهای دندان همچنین برای جلوگیری از شکستن دندانهای ضعیف و پوشاندن دندانهای بدشکل یا لکدار و یا ثابت نگهداشتن بریج یا دندان مصنوعی در جای خود استفاده میشود. روکش دندان، بخشی از دندان شماست که قابل مشاهده بوده، از لثه بیرون زده و عمل جویدن را با آن انجام میدهید. هنگامی که دندانپزشکان از اصطلاح روکش دندان یا تاج و کلاهک دندان استفاده میکنند، منظورشان جایگزینی نوعی پروتز برای قسمت قابل مشاهده آسیب دیده است. روکش دندانی، راهی عالی برای محافظت و بازیابی شکل دندانهای شما زمانیکه ترمیم (پرکردن) دندان کارساز مشکل نباشد، هستند. این روکشها، ساخته شده از طیف وسیعی از فلزات مختلف، چینی، رزین و سرامیک بوده و میتوانند برای محافظت، پوشاندن و بازیابی فرم دندانهای شما استفاده شوند. در این مقاله به شرح بسیاری از سؤالات شما در مورد روکش دندان، از جمله این که روکش دندان چیست و چه کاربردهایی دارد میپردازیم.
چه موقع از روکش دندان استفاده میکنیم؟
از روکش دندان در شرایط زیر استفاده میشود:
- برای محافظت از یک دندان ضعیف، برای مثال، در برابر پوسیدگی یا شکستگی و یا نگهداشتن بخشهای یک دندان ترک خورده در کنار یکدیگر.
- برای ترمیم یک دندان شکسته یا دندانهایی که به شدت ساییده و فرسوده شدهاند.
- برای پوشاندن یا افزایش استحکام دندانی که پرکردگی بزرگی داشته و چیز زیادی از خود دندان اصلی باقی نمانده.
- برای ثابت نگهداشتن یک بریج در جای خود.
- برای پوشاندن دندانهای بدشکل یا به شدت لکدار.
- برای پوشاندن ایمپلنت دندان.
- روکش کردن برای زیبایی.
در کودکان، روکش دندان با اهداف زیر، روی دندانهای شیری قرار داده میشود:
- برای حفظ دندانی که پوسیدگی آن را تخریب کرده و دیگر نمیتواند یک پرکردگی را در خود نگه دارد.
- حفاظت از دندانهای کودکی که در معرض ریسک بالای پوسیدگی دندان قرار دارد، خصوصاً در مواردی که کودک برای رعایت اصول بهداشت دهان و دندان مشکل داشته باشد.
- کاهش تعداد بیهوشیهای عمومی مورد نیاز برای کودکانی که به خاطر سن، رفتار یا سوابق پزشکیشان قادر نیستند که به طور کامل اصول بهداشت دهان و دندان را رعایت کنند.
معمولاً، در چنین مواردی، دندانپزشک کودکان، استفاده از روکشی از جنس فولاد ضدزنگ را توصیه میکند.
انواع روکش دندان
روکشهای دائمی را میتوان از جنس فولاد ضدزنگ، تماماً فلز (مثل آلیاژهای طلا یا فلزات دیگر)، چینی جوش خورده به فلز، تماماً رزین یا تماماً سرامیک ساخت.
روکش دندان فولاد ضدزنگ
این روکشها پیش ساخته بوده و معمولاً از آنها بیشتر به عنوان یک درمان موقتی برای دندانهای دائمی استفاده میشود. روکشهای فولادی، تا زمانی که که روکش دائمی از ماده دیگری ساخته شود، از دندان یا پرکردگی آن محافظت میکنند. در کودکان، معمولاً روکش فولاد ضدزنگ روی یک دندان شیری که برای چنین روکشی آماده شده، نصب میشود.
روکش تمام دندان را پوشانده و از پوسیدگی بیشتر آن جلوگیری میکند. وقتی دندان شیری میافتد تا جا را برای رشد کردن دندان دائمی فراهم کند، روکش هم به طور طبیعی همراه آن از دهان خارج میشود. عموماً، از روکشهای فولاد ضدزنگ به این خاطر برای دندان اطفال استفاده میشود که این روکشها برای نصب به چند جلسه مراجعه به دندانپزشکی نیاز نداشته و بنابراین از روکشهای سفارشی به صرفهتر هستند. به علاوه، برای حفاظت از یک دندان بدون روکش به یک سری اقدامات دندانپزشکی پیشگیرانه نیاز است که همگی هزینهبر و زمانبر هستند.
روکش دندان فلزی
روکش دندانِ پایه فلزی، از جنس آلیاژهایی با مقادیر زیادی طلا یا پلاتین و یا آلیاژهای پایه فلزی (مثل، آلیاژهای کبالت، کرم و نیکل، کرم) است. روکشهای فلزی در مقابل نیروهای بایت و جویدن به خوبی مقاومت کرده و با توجه به مقاومت به فرسایش بالایی که دارند، عمرشان نسبت به سایر روکشها طولانیتر است. به علاوه، به ندرت پیش میآید که روکشهای فلزی بشکنند یا لبپریده شوند. در عین حال، ایراد اصلی این روکشها رنگ فلزی آنها و همچنین قیمت بالای طلا است. روکشهای فلزی گزینه خوبی برای دندانهای آسیاب هستند (چراکه این دندانها جلوی دید نیستند).
روکش سرامیک جوش خورده به فلز
برخلاف روکشهای فلزی، این روکشها را میتوان همرنگ سایر دندانهای بیمار ساخت. البته، این روکشها بیش از روکشهای فلزی یا رزینی باعث ساییدگی دندانهای ردیف مقابل میشوند. به علاوه، بخش چینی یا سرامیکی روکش هم ممکن است بشکند یا لبپریده شود. با این حال، روکشهای چینی جوش خورده به فلز هم مثل روکشهای تماماً سرامیکی، بسیار شبیه به دندانهای طبیعی هستند. البته، گاهی اوقات، فلز زیر لایهی چینی روکش، خصوصاً در امتداد خط لثه، به شکل خط تیرهای دیده میشود، و پسروی لثه هم این خط را مشخصتر میکند. در هر حال، این روکشها گزینه خوبی برای دندانهای جلو یا عقب هستند. از آنها همچنین میتوان برای بریجهای طولانی (که برای استحکامشان به فلز نیاز دارند) استفاده کرد.
روکش تمام کامپوزیت
روکش تمام کامپوزیت در مقایسه با سایر روکشها یک روکش دندان ارزان محسوب میشود. البته، این روکشها به مرور زمان فرسود شده و بیش از روکشهای سرامیک جوش خورده به فلز مستعد شکستن هستند.
روکش تمام سرامیک یا تمام چینی
ظاهر و رنگ این روکشها بیش از روکشهای دیگر به دندان طبیعی شبیه است. از روکشهای سرامیکی میتوان به عنوان روکش دندانهای جلو یا عقب استفاده کرد.
سرامیک فشرده
این نوع روکشها دارای یک هسته داخلی سخت هستند. روکشهای سرامیکی فشرده، جایگزین آستر فلزی میشوند که در فرآیند ساخت روکش تمام سرامیکی استفاده میشود. روکشهای سرامیکی فشرده، با روکشی چینی پوشانده شدهاند که تطابق رنگی بسیار عالی با سایر دندانها دارد. آنها همچنین ماندگاری بیشتری نسبت به روکشهای تمام چینی دارند.
روکشهای زیرکونیا (زیرکونیومی)
زیرکونیوم، یک ماده نسبتاً جدید است که استحکام فلز را با زیبایی روکشهای چینی ترکیب میکند. این روکشهای زیرکونیومی، با شفافیت بالا و ساختار لایهای که دارند، اخیراً به انتخاب محبوبی تبدیل شدهاند.
روکشهای شیشهای
این نوع از روکشها دوام بسیار خوبی دارند و در برابر ترک، شکستگی یا ضربه مقاوم هستند. از آنجایی که این روکشها دارای استحکام و مقاومت در برابر شکست بسیار خوبی هستند، آنها را میتوان در مقاطع بسیار نازک تهیه کرد.
مقایسه روکشهای موقت با دائمی
روکشهای موقت را دندانپزشک میتواند در مطب خود بسازد، در حالی که معمولاً اکثر روکشهای دائمی در لابراتوارهای دندانپزشکی ساخته میشوند. عموماً، روکشهای موقت از مادهای با پایه آکریلیک یا فولاد ضدزنگ ساخته شده و میتوان تا ساخته شدن روکش دائم توسط لابراتوار به طور موقت از آنها استفاده کرد.
مزایای روکش دندان
1- با استفاده از روکشها میتوان دندانی که به شدت آسیب دیده را حفظ کرد؟
ضربه، فشار و پوسیدگی میتواند سطح بیرونی دندان را به شدت تخریب کند. گاهی اوقات یک دندان آنقدر ضعیف و دچار شکستگی میشود که برای دندانپزشک فقط دو گزینه باقی میماند. یا باید دندان را بکشد و یا اینکه با استفاده از روکش آن را نجات بدهد.
اگر دندانپزشک بخواهد دندان آسیبدیده را نجات بدهد، اول دندان را تمیز کرده و سپس آن را میتراشد تا برای نصب روکش آماده شود. روکشی که روی دندان آسیبدیده نصب میشود استحکام این دندان را افزایش داده و آن را به اندازه یک دندان سالم قوی میسازد. در نهایت، دندان ترمیم شده کارایی خود را مجدداً به طور کامل به دست میآورد.
2- روکشها از متلاشی شدن یک دندان مرده جلوگیری میکنند.
به عفونت پالپ یا مغز دندان پالپیت گفته میشود. پالپیت غیرقابل برگشت به خودی خود رفع نشده بلکه باعث مرگ بافت داخلی دندان میشود.
دندانپزشک برای درمان پالپیت غیرقابل برگشت، پالپ عفونی را از طریق عصبکشی برمیدارد. بعد از عصبکشی، دندانپزشک روکش دندان را از طریق یکی از دو روشی که در اختیار دارد انجام میدهد. روش اول شامل بستن و آببندی حفره دندان با استفاده از پر کردن است. در روش دوم، که روش بهتری است، بعد از پر شدن حفره دندان، روی دندان با یک روکش پوشیده میشود.
برای جلوگیری از متلاشی شدن دندانهای مرده، خصوصاً دندانهای آسیا، باید آنها را روکش کرد.
3- روکشها برای دندانهایی که قبلاً دچار پوسیدگی شدهاند بهترین محافظ هستند.
دندانی که قبلاً چند بار پوسیدگیهای آن ترمیم شده، بهترین کاندیدا برای روکش شدن است. در اینجا، دندانپزشک فقط به پر کردن دندان اکتفا نکرده و از یک روکش دندان هم برای محافظت آن استفاده میکند.
روکش تمام دندان را پوشانده و بین دندان آسیبپذیر و بقیهی فضای داخل دهان یک مانع ایجاد میکند. این مانع از تماس باکتریهای مضر، اسیدها، مواد قندی و نشاسته با دندان جلوگیری میکند.
4- روکشها، درمانهای زیبایی چندمنظوره هستند.
روکشهای دندان میتوانند بسیاری از عیوب دندانها را اصلاح کنند. آنها دندانهای کج، لبپریده، بدرنگ و لکدار را میپوشانند. به علاوه، دندانپزشک میتواند با استفاده از روکشها لبخند متقارن و زیبایی را برایتان خلق کند.
همچنین، روکشها میتوانند با قرار گرفتن روی دندانهای کوچک و بزرگ کردن آنها، فاصله بین دندانها را هم اصلاح کنند. همه این مزایا، روکشها را به یک درمان زیبایی قدرتمند برای دندانپزشکان تبدیل کرده است.
5- روکشها اکثراً دائمی هستند.
روکشها، به عنوان ابزار بازیابی دندانها، از پر کردن، اینلهها و اُنلهها قویتر و بادوامتر هستند. روکشها، در مقایسه با سایر درمانهای زیبایی، استحکام و پایداری بیشتری دارند. عملکرد آنها حتی از ونیرها و باندینگهای دندان هم بهتر است.
چه کسانی به روکش دندان نیاز دارند؟
اگر حفره دندانتان خیلی بزرگتر از آن است که بتوان با پر کردن درمانش کرد، شاید وقت آن باشد که از روکش استفاده کنید.
دندانهایی که به مشکلات زیر دچار هستند هم به روکش نیاز دارند:
- فرسودگی شدید
- ترک
- ضعیف شدن
به علاوه، استفاده از روکش برای بعد از عصبکشیها هم توصیه میشود، چراکه دندان عصبکشی شده شکنندهتر بوده و نیاز به محافظت دارد.
همچنین اگر یکی از دندانهایتان افتاده باشد و دندانپزشک بخواهد برایتان یک بریج یا ایمپلنت نصب کند، شما هم کاندیدای مناسبی برای روکش دندان خواهید بود.
مراحل نصب روکش
برای نصب روکش معمولاً به دو جلسه مراجعه به دندانپزشک نیاز است. نصب روکش روی یک دندان طبیعی چند مرحله دارد که مراحل آن به شرح زیرند:
- دندانپزشک برای آماده کردن دندان، لایه بیرونی آن را به همراه هرگونه پوسیدگی برمیدارد تا بتواند روکش را روی دندان جا بدهد. اگر هم روکش به تکیهگاه بیشتری نیاز داشته باشد، دندانپزشک با استفاده از عمل افزایش طول تاج، تکیهگاه مناسب را برای روکش فراهم میکند.
- در اینجا یک قالب دقیق از دندان تهیه میشود. این قالب را میتوان به روش قالبگیری سنتی و یا با استفاده از اسکن دیجیتالی دندان ساخت.
- دندانپزشک روی دندانتان یک روکش موقتی قرار میدهد، تا در طول مدتی که روکش دائمی ساخته میشود از دندانتان محافظت کند. ساخت روکش دائمی معمولاً کمتر از 2 هفته طول میکشد. همچنین، ممکن است در مدتی که از روکش موقتی استفاده میکنید، دندانتان به گرما و سرما حساس باشد. در طول این مدت از جویدن آدامس و خوردن خوراکیهای چسبناک خودداری کنید. اگر دندانپزشکتان تجهیزات مخصوص ساخت روکش دائمی را داشته باشد، روکش دائمیتان در همان جلسه اول ساخته و نصب میشود.
- وقتی روکش دائمی آماده شد، دندانپزشک آن را روی دندانتان قرار داده و تنظیم میکند. وقتی که شما و دندانپزشکتان از ظاهر و حس روکش راضی بودید، دندانپزشک روکش را با سیمان مخصوص روی دندان میچسباند.
نکات مربوط به بعد از درمان
روکشی که نصب کردهاید طوری ساخته شده که نیروهای طبیعی بایت، جویدن و دندان قروچه را تحمل کند. البته، حتماً باید توجه داشته باشید که روکشها غیرقابل تخریب نیستند.
دندانپزشکتان بعد از اینکه مطمئن شد بایت شما دقیق است، سیمان اضافی را از روی دندانهایتان پاک کرده و مسائلی که باید بعد از نصب روکش رعایت کنید را برایتان توضیح خواهد داد. حتماً از دستورهایی که دندانپزشک میدهد مو به مو پیروی کنید.
بعد از نصب روکش، مهمترین مسئلهای که باید به آن توجه کنید، نوع خوراکیهایی است که مصرف میکنید. برای مثال، آبنبات و آجیل برای دندان بسیار مخرب بوده و باید به هر قیمتی از مصرف آنها خودداری شود.
شما هم چنین باید:
- سعی کنید از استفاده از دندانهای کناری با وجود روکش موقت خودداری کنید. ممکن است آزاردهنده باشد، اما شما باید از یک طرف دهان خود برای جویدن استفاده کنید.
- از غذاهای ترد یا سفت مانند سبزیجات خام یا چیپس خودداری کنید.
- توصیه میشود که نخ دندان کشیدن را ادامه دهید اما باید نخ را به جای محکم بیرون کشیدن از بین دندانهایتان، به آرامی سر داده و بیرون بکشید.
به علاوه، حتماً باید بهداشت دهان و دندان را همچنان رعایت کرده و به طور مرتب مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و برای تمیز کردن دندانهایتان به دندانپزشک مراجعه کنید.
اگر تا چند روز بعد از درمان متوجه هر چیز غیرعادی در ارتباط با روکش دندانتان شدید، فوراً با دندانپزشکتان تماس بگیرید تا روکش دندان شما به دقت معاینه شود.
روکشهای دندان چقدر دوام دارند؟
طول عمر یک روکش دندان معمولاً بین 5 تا 15 سال است. بعضی از روکشها از انواع دیگر آن محکمتر بوده و به همین خاطر دوام بیشتری هم دارند. برای مثال، در یک تحقیق سه نوع مختلف از روکشهای یکپارچه تحت «نیروهای شدید بایت» قرار گرفتند و مشخص شد که روکشهای زیرکونیایی یکپارچه بیشترین مقاومت را در برابر شکستن یا ترک برداشتن دارند.
یک روکش یکپارچه، تماماً از یک مادهی به خصوص، مثل زیرکونیا، ساخته میشود. البته، محققان برای این آزمایشها از چند مدل آزمایشگاهی استفاده کرده بودند و به همین خاطر آنها معتقدند در دنیای واقعی (به دلیل تأثیر روش نصب روکشها و سایر عوامل) ممکن است نتیجه کمی متفاوت باشد. اما، به طور کلی روکشهای طلایی و روکشهای چینی جوش خورده به فلز بیشترین عمر را دارند.
روکشهای تمام سرامیک و تمام چینی اگرچه ظاهر طبیعیتری دارند، اما معمولاً به اندازه روکشهای فلزی یا چینی جوش خورده به فلز قوی نیستند. عموماً، روکشهای تمام رزین هم سریعتر فرسوده میشوند. با این حال باید توجه داشت که روکشها، در صورت مراقبت و استفاده صحیح، میتوانند تا سالها دوام داشته باشند.
مشکلات روکش دندان چیست؟
مشکلات و عوارض روکش دندان عبارتند از:
ناراحتی یا حساسیت
ممکن است درست بعد از درمان، که اثر بیحسی شروع به از بین رفتن میکند، متوجه شوید دندانی که روکش کردهاید حساس شده است. اگر هنوز هم در دندان روکش شده یک عصب وجود داشته باشد، امکان دارد که قدری حساسیت به سرما و گرما را تجربه کنید. برای همین دندانپزشک به شما توصیه خواهد کرد تا برای مسواک زدن از خمیردندان مخصوص دندانهای حساس استفاده کنید. درد و حساسیتی که موقعی گاز زدن احساس میشود، معمولاً به این معنی است که روکش بالاتر از جای مناسبش قرار گرفته که در این صورت باید با دندانپزشکتان تماس بگیرید. او به راحتی میتواند مشکل را حل کند.
لب پریدگی روکش
گاهی اوقات روکشهای تمام چینی یا چینی جوش خورده به فلز لب پریده میشوند. اگر لبپریدگی کوچک باشد میتوان بدون نیاز به جابجایی روکش و فقط با استفاده از یک رزین کامپوزیتی آن را ترمیم کرد. البته، چنین روشی معمولاً فقط یک ترمیم موقتی است. در صورت گسترده بودن لبپریدگی، ممکن است نیاز باشد که روکش تعویض شود.
شل شدن روکش
گاهی اوقات سیمان استفاده شده شسته شده و از زیر روکش خارج میشود. در این حالت، علاوه بر شل شدن روکش، باکتریها به زیر روکش نفوذ کرده و باعث پوسیدگی باقی مانده دندان میشوند. اگر احساس میکنید روکش دندانتان شل شده با دندانپزشکتان تماس بگیرید.
افتادن روکش
گاهی اوقات روکشها میافتند. دلیل این امر، خرابی دندان زیر روکش و آزاد شدن سیمان مورد استفاده برای نصب روکش است. اگر روکش دندانتان افتاد، روکش و جلوی دندانتان را تمیز کنید. شما میتوانید با استفاده از چسب دندانپزشکی یا سیمانهای موقت دندان که در داروخانهها و برخی فروشگاهها به فروش میرسند روکش را موقتاً سر جایش قرار بدهید. البته، باید فوراً با دندانپزشکتان تماس بگیرید. او دقیقاً شما راهنمایی میکند که چطور در طول آن روز یا تا زمانیکه به دندانپزشکی مراجعه کنید از دندان و روکش آن مراقبت نمایید. دندانپزشک تلاش میکند تا روکش را دوباره سر جایش بچسباند؛ اما اگر موفق به این کار نشد باید یک روکش جدید برای دندانتان ساخته شود.
واکنش آلرژیک
ممکن است بدن به فلزات یا سرامیک مورد استفاده در روکشها واکنش منفی نشان بدهد؛ که البته چنین حالتی بسیار به ندرت اتفاق میافتد.
خط تیرهای که کنار خط لثهی دندان روکش شده به وجود میآید.
خط تیرهای که در کنار خط لثهی دندان روکش شدهتان به وجود میآید طبیعی است، خصوصاً اگر روکش دندانتان چینی جوش خورده به فلز باشد. این خط تیره همان فلز به کار رفته در روکش است که به دلیل نازکتر بودن لبه پایینی لایه چینی دیده میشود. خود این خط اگرچه مشکلی برای سلامتی دندانتان ایجاد نمیکند، اما از لحاظ زیبایی قابل قبول نبوده و ممکن است دندانپزشکتان مجبور شود روکش فعلی را با یک روکش تمام چینی یا سرامیک عوض کند.
قیمت روکش دندان
گاهی اوقات، روکشهای تمام فلزی، که از یک آلیاژ فلزی ساخته میشوند، از روکشهای طلا یا چینی ارزانتر هستند. همچنین اگر قبل از نصب، دندانپزشک کار بیشتری برای آمادهسازی دندان انجام بدهد، هزینه روکش دندان بالاتر میرود. برای مثال، ممکن است به یک عصبکشی یا ایمپلنت دندان نیاز داشته باشید که هر دو قیمت روکش دندان را بالاتر میبرند.
بیمه ممکن است بخشی یا همه هزینههای روکش دندانتان را پوشش بدهد. البته، ممکن است بیمهتان فقط انواع خاصی از روکشها را پوشش بدهد. برای جزئیات پوشش بیمه با یکی از کارگزاریهای بیمهتان تماس بگیرید.
با دندانپزشکتان در مورد انواع روکشهای موجود و اینکه کدام یک مناسب نیازیهای شما است صحبت کنید تا بتوانید برآوردی از هزینههای درمانتان داشته باشید.
درمانهای جایگزین روکش دندان
دندانپزشکان معمولاً روکشی را توصیه میکنند که کاملاً مطابق با نیازهای بیمار بوده یا بهترین گزینه جایگزین برای او باشد. برای مثال، ممکن است دندان شما خیلی ضعیفتر یا فرسودهتر از آن باشد که بتواند تکیهگاهی برای یک پر کردن معمولی فراهم کند، که در این صورت، اگر مشکلتان در دندان جلو باشد، لمینت یا کامپوزیت، یا نوع دیگری از درمان به شما توصیه خواهد شد.
یا شاید، حفرهای که در دندانتان وجود دارد خیلی بزرگتر از آن است که بتوان با پر کردن درمانش کرد، که در چنین مواردی دندانپزشک نصب روکش دندان را به عنوان بهترین درمان جایگزین برای محافظت از دندان شما توصیه میکند.
پرسشهای متداول
چقدر طول میکشد تا به وجود روکش دندان در دهانم عادت کنم؟
قبل از اینکه نگران این موضوع باشید، باید بدانید که هر روکشی یک دوره انطباق دارد. با این حال، غالباً دو حتی سه یا چهار روز طول میکشد که به وجود این روکش جدید در دهانتان عادت کنید. پس اگر دو یا سه روز اول احساس کردید روکش دندانتان کج است نگران نباشید چراکه این بخشی از پروسه طبیعی عادت کردن به یک روکش جدید است.
آیا روکشهای دندان دائمی هستند؟
یک روکش دندان پوششی است برای یک دندان آسیبدیده. روکش کمک میکند تا دندان شکل، عملکرد و اندازه طبیعی خود را دوباره به دست بیاورد. روکشها تا ابد دوام ندارند، اما شما میتوانید با انجام یک سری اقدامات احتیاطی عمر آنها را طولانیتر کنید.
تا چه مدت بعد از نصب روکش، دندانم درد خواهد داشت؟
بعد از نصب روکش، ممکن است موقتاً احساس ناراحتی کنید. این درد قاعدتاً نباید بیش از حدود دو هفته ادامه داشته باشد. اگر بعد از نصب روکش دچار درد زیادی شدید یا اگر دردی دارید که بعد از دو هفته همچنان ادامه دارد با دندانپزشکتان تماس بگیرید.
آیا برداشتن روکش موقتی درد دارد؟
به هیچ وجه. روکشهای موقتی، اصلاً نصب میشوند تا بعد از مدتی برداشته شوند و برای همین برداشتن آنها به نیرو یا تلاش چندانی نیاز ندارد. البته ممکن است مقدار خیلی کمی فشار را روی دندانتان احساس کنید.
آیا نصب روکش درد دارد؟
بسیاری از افراد از رفتن به دندانپزشکی میترسند چون نگراناند که مبادا پروسه درمان درد داشته باشد، و همین نگرانی میتواند در مورد نصب روکش هم وجود داشته باشد. اما پروسه نصب روکش معمولاً از اول تا آخر بدون درد است چراکه دندانپزشک قبل از هرگونه پر کردن یا جاگذاری روکش، دهانتان را بیحس میکند.
آیا بعد از نصب روکش هم دندان دچار حفره یا پوسیدگی میشود؟
از آنجا که روکش دندانتان از یک ماده مصنوعی خاص ساخته شده ممکن نیست که خود روکش دچار حفره شود. اما امکان این وجود دارد که در دندانی که روکش روی آن نصب شده حفرهای ایجاد شود.
آیا میتوان دندان روکش شده را عصبکشی کرد؟
در برخی موارد، جواب این سؤال مثبت است. در چنین مواردی، درمان درست مثل یک عصبکشی استاندارد انجام میشود، یعنی بافت و دندان آسیبدیده برداشته شد و بعد حفره ایجاد شده بسته میشود.
آیا روکشهایی که روی دندانهای جلویی نصب میشوند ظاهری طبیعی دارد؟
بله. دندانپزشک میتواند با استفاده از یک رزین هم رنگ دندان یا استفاده از روکش چینی یا چینی جوش خورده به فلز رنگ روکش را با رنگ دندانهای اطرافش هماهنگ کند.
آیا ممکن است دندان روکش شده دچار عفونت شود؟
دندان روکش شده هنوز هم عصبهایی کاملاً زنده دارد، مگر اینکه قبل از نصب روکش، دندان را عصبکشی کرده باشید. گاهی اوقات روکش نصب شده، روی یک عصب آسیبدیده فشار وارد کرده و باعث بروز یک عفونت میشود.
آیا حساسیت دندان بعد از نصب روکش طبیعی است؟
صبور باشید، چراکه حساسیت دندان بعد از نصب روکش، موضوع بسیار شایعی است. اما به تدریج که دندان و استخوان فکتان به این پروتز جدید عادت میکنند، ناراحتی هم بعد از مدتی رفع میشود. تا زمان از بین رفتن حساسیت میبایست از مصرف خوراکیها و نوشیدنیهای تشدید کنندهی حساسیت مثل خوراکیهای سرد، داغ یا سفت خودداری کنید.
چرا دندانم که زیر روکش قرار دارد سیاه است؟
وجود یک خط سیاه دور یک روکش میتواند نشان دهنده این باشد که دندان زیر آن شروع به پوسیدن کرده است. اگرچه روکش از ساختار دندان طبیعی محافظت میکند اما با این حال هم امکان بروز پوسیدگی وجود دارد، خصوصاً در حاشیهها.
آیا میتوان روکشها را سفید کرد؟
خیر، روکشها را نمیتوان سفید کرد. برای همین، اگر امکان دارد قبل از نصب روکش دندانهایتان را سفید کنید تا رنگ دندان روکش شده تا حد ممکن با رنگ دندانهای اطراف هماهنگ شود.
کامپوزیت دندان بهتر است یا روکش دندان؟
اگر دندانتان یک پرکردگی بزرگ یا یک عصبکشی داشته یا بسیار فرسوده یا ترک خورده باشد، احتمالاً روکش دندان بهترین گزینه برای شما است. اما اگر دندانتان اساساً سالم بوده و انجام درمان ترمیمی فقط برای اهداف زیبایی انجام میشود، ونیر کامپوزیتی میتواند بهترین گزینه برای شما باشد. از ونیرها برای اصلاحات جزئی شکل دندانها هم استفاده کرد.
آیا روکش دندان ایمن است؟
در حالی که هنگام استفاده از روکشهای دندانی به عنوان تاج دندانی، دارای عوارض احتمالی است، اما به طور کلی بیخطر هستند و هیچ خطر جدی برای سلامتی ندارند.
تفاوت بین تاج دندان و روکش دندان چیست؟
تاج دندان به طور کلی به معنای قسمت قابل مشاهده دندانهای شما است که از لثه بیرون زده است، اما در اصطلاح دندانپزشکی، هردوی این عبارات، به اصطلاحات قابل تعویضی تبدیل میشوند که به معنای قرار دادن نوعی پروتز برای بخش قابل مشاهده آسیب دیده یا کشیده شده دندان شما میباشد.
چند بار میتوان روکش دندان را تعویض کرد؟
اگر مشکل خاصی در دندانهای شما وجود نداشته باشد میتوانید هر چند بار که بخواهید آن را تعویض کنید. منظور ما از مشکل این است که هیچ پوسیدگی دندانی در زیر کلاهک وجود نداشته باشد. در این حالت، دندانپزشک شما میتواند به سادگی آن را خارج کند و بدون آسیب رساندن به ساختار زیرین دندان، دندان جدید را بازسازی کند.
آیا میتوان از مسواک برقی با وجود روکش استفاده کرد؟
بله، مسواکهای برقی را میتوان با خیال راحت روی روکش و تاج دندانی استفاده کرد. برای محافظت از کار دندانپزشکی خود، از استعمال خمیر دندانهای دارای “سفید کننده اضافی” و دهانشویههای مبتنی بر الکل که میتوانند ساختار چینی روکش را ضعیف کنند، خودداری کنید.
آیا پلاک دندانی به روکشها میچسبد؟
اگر بعد از نصب روکش، بهداشت دهان و دندان را رعایت نکنید، ممکن است پلاک در حاشیه محل اتصال تاج و دندان جمع شود. اگرچه این روکشها نمیتوانند پوسیده شوند، اما خود دندانتان قابلیت پوسیدگی را دارد. به همین منظور، بهترین راه حل برای این امر مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دو بار در روز است.
از چه روکشهایی برای دندانهای جلو استفاده میشود؟
از آنجایی که رنگ فلزی روکشهای فلزی کاملاً مشخص است، معمولاً از این روکشها برای دندانهای آسیا که دیده نمیشوند استفاده میشود. اما، در سالهای اخیر محبوبیت روکشهای سرامیکی، به عنوان روکشهایی برای دندانهای جلویی، افزایش پیدا کرده چراکه این روکشها ظاهر و حسی شبیه به دندان واقعی دارند.