عفونت بعد از جراحی لثه چیست و راه های پیشگیری از آن کدام است؟

افراد به علت مشکلات دهان و دندان مانند دندان نهفته، دندان عفونی شده یا آبسه و مشکلاتی که منجر به التهاب لثه ها می شوند تحت عمل جراحی لثه قرار می گیرند. جراحی لثه می تواند شامل موارد مختلفی شود از جمله عصب کشی دندان و درمان های مشابه آن یا کشیدن یک یا چند دندان به صورت همزمان. این روش های درمانی برای درمان عفونت طراحی شده اند اما در مواردی پیش می آید که به علت مشکلاتی که حین درمان رخ می دهد انواع دیگری از عفونت ها ایجاد می شوند که به مراقبت های پزشکی بیشتری نیاز دارند. در بدن انسان باکتری های طبیعی وجود دارد که برخی برای بدن مفید هستند اما برخی نیز این پتانسیل را دارند که به بدن آسیب برسانند. ضعیف شدن سیستم ایمنی به دلیل بیماری (مانند دیابت یا بیماری های دیگری که مقاومت بدن را در برابر بیماری کاهش می دهند) یا عمل جراحی باعث می شود که احتمال ایجاد عفونت در بدن افزایش پیدا کند.

آیا عفونت بعد از جراحی لثه رایج است؟


عفونت پس از جراحی لثه از عوارضی است که به ندرت و معمولا در افرادی رخ می دهد که سیستم ایمنی شان ضعیف شده است و یا مبتلا به دیابت هستند. نشانه احتمال ایجاد عفونت این است که بعد از گذشت ۲۴ ساعت از جراحی لثه، همچنان در آن ناحیه خونریزی وجود داشته باشد. باقی ماندن مقداری خون در ساعات اولیه پس از جراحی کاملا طبیعی است و این خونریزی کاهش می یابد و جای نگرانی نیست. اگرچه ممکن است پس از جراحی لثه مقداری تورم وجود داشته باشد اما این تورم فروکش خواهد کرد. برای کاهش این تورم می توانید از یخ کمک بگیرید.

اگر سیستم ایمنی تان ضعیف شده است یا نوع بیماریتان باعث می شود که عفونت برایتان مشکلی جدی و خطرناک محسوب شود معمولا توصیه می شود که آنتی بیوتیک مصرف کنید. پس از جراحی به علت حضور طبیعی باکتری در دهان احتمال ورود باکتری به نواحی جراحی شده در لثه افزایش می یابد. به همین علت است که باید تنها پد گاز استریل در دهان قرار داده شود و آب نمک گرم یا هر مایع ضد باکتری دیگری که برایتان تجویز شده است مصرف کنید. وجود هر یک از مشکلاتی که به آنها اشاره شد می تواند نشان دهنده ایجاد عفونت در لثه ها باشد.

خطرات عفونت لثه چیست؟


عفونت لثه در صورت درمان نشدن می تواند خطرات جدی تری را به همراه داشته باشد.

مشکلاتی همچون موارد زیر:

  • از دست دادن دندان
  • عفونی شدن خون
  • گسترش عفونت به بافت های نرم دهان
  • گسترش عفونت به استخوان فک
  • گسترش عفونت به دیگر بخش های بدن که می تواند به آبسه مغزی، التهاب در قلب، ذات الریه و مشکلات دیگر منجر شود.

نشانه های عفونت بعد از جراحی لثه چیست؟


نشانه های عفونت بعد از جراحی لثه چیست؟

  • داشتن درد ضربان دار در ناحیه جراحی شده که با مسکن ساکت نمی شود نشان دهنده مشکلی جدی است.
  • بسیاری از افراد پس از جراحی تب می کنند اما این تب عموما بعد از یک روز خوب می شود. درصورتی که درگیر تب خفیف اما ادامه دار هستید فورا با پزشک خود مسئله را درمیان بگذارید.
  • افزایش تورم در لثه ها، فک یا صورت نشان دهنده وجود عفونت در آن ناحیه است. این تورم معمولا با گسترش عفونت بدتر می شود. در اینصورت به مراقبت های پزشکی فوری نیاز خواهید داشت.
  • وجود ترشحاتی مانند چرک در ناحیه جراحی شده نشان دهنده عفونت است و نیاز به درمان دارد.
بخوانید:  جراحی کشیدن دندان عقل - چرا کشیدن دندان عقل ضروری است؟

چگونه می توان عفونت بعد از جراحی لثه را از بین برد؟


چگونه می توان عفونت بعد از جراحی لثه را از بین برد؟

برای عفونت های بزرگتر باید با مشاوره با دندانپزشک روش درمانی را تعیین کرد. به طور کلی برای عفونت های سطح پایین تر در شرایط زیر از داروهای آنتی بیوتیک استفاده می شود:

  • شدید بودن عفونت
  • گسترش عفونت به دیگر نواحی بدن
  • ضعف سیستم ایمنی

نوع آنتی بیوتیکی که نیاز دارید به نوع باکتری ایجاد کننده عفونت بستگی دارد. انواع مختلف آنتی بیوتیک به روش های متفاوتی باکتری ها را از بین می برند. دندانپزشک برایتان آنتی بیوتیکی تجویز خواهد کرد که به موثرترین روش عفونتتان را از بین می برد.

آنتی بیوتیک هایی که از نوع پنیسیلین هستند مانند پنیسیلین یا آموکسیسیلین معمولا برای درمان عفونت دندان مصرف می شوند. مترونیدازول نوعی آنتی بیوتیک است که برای درمان برخی از عفونت های باکتریایی استفاده میشود. گاهی مترونیدازول به همراه پنیسیلین تجویز میشود تا گونه های بیشتری از باکتری از بین روند.

با اینکه معمولا آنتی بیوتیک های پنیسیلینی برای عفونت دندان مصرف میشوند، بسیاری از افراد به این نوع آنتی بیوتیک ها آلرژی دارند. حتما با دندانپزشک خود درباره واکنش های آلرژیکی که در گذشته به داروها داشته اید صحبت کنید. اگر به پنیسیلین آلرژی دارید ممکن است دندانپزشکتان آنتی بیوتیک دیگری مانند کلیندامایسین یا اریترومایسین را تجویز کند.

طول درمان عفونت لثه چقدر است؟

اگر دندانتان عفونت کرده است و به مصرف آنتی بیوتیک نیاز دارید لازم است به مدت یک هفته آن را مصرف کنید. بسته به نوع آنتی بیوتیکتان لازم است روزانه دو تا چهار دوز از آن مصرف کنید.

داروخانه لازم است دستورالعمل نحوه مصرف آنتی بیوتیک را با جزئیات کامل و دقیق در اختیارتان قرار دهد. اگر نمی دانید دقیقا چگونه باید داروها را مصرف کنید از داروساز در این باره سوال کنید. به خاطر داشته باشید که ممکن است نیاز باشد چند دوره آنتی بیوتیک مصرف کنید تا روی عفونتتان اثر بگذارد.

همیشه آنتی بیوتیک تجویز شده را به صورت کامل مصرف کنید حتی اگر به نظر می رسد که علائم عفونت از بین رفته است. اگر داروها را به طور کامل مصرف نکنید ممکن است برخی از باکتری ها زنده مانده باشند و درمان عفونت در چنین شرایطی سخت تر از قبل خواهد بود.

چگونه از ایجاد عفونت بعد از جراحی لثه پیشگیری کنیم؟


چگونه از ایجاد عفونت بعد از جراحی لثه پیشگیری کنیم؟

بعد از انجام جراحی لثه با انجام کارهای زیر می توان به روند بهبود زخم لثه و دهان سرعت بخشید:

  1. استراحت کنید. پس از جراحی باقی روز را استراحت کنید. اگر به شما آرامبخش داده باشند احتمالا خواب آلود خواهید بود. در اینصورت نباید رانندگی کنید یا کاری که به تمرکز نیاز دارد انجام دهید. همچنین از فعالیت های سنگین پرهیز کنید. سعی کنید خم نشوید و چیزی بلند نکنید چرا که این کار لخته های خون را جا به جا می کند و باعث خونریزی می شود. هروقت آماده خوابیدن بودید از بالش های اضافه استفاده کنید تا سرتان را بالا نگه دارید.
  2. به توصیه های پزشک عمل کنید. از آنجا که دهانتان پس از جراحی حساس خواهد بود جراح ممکن است به شما بگوید که مسواک نزنید یا از دهان شویه استفاده کنید یا توصیه کند که محلی را که جراحی شده مسواک نزنید اما دندان های دیگرتان را به صورت معمول مسواک بزنید. توصیه دیگر ممکن است این باشد که دهان تان را با آب نمک آب کشی کنید. به این منظور نصف قاشق چای خوری نمک را در یک لیوان آب گرم حل کنید و دهانتان را با آن آب کشی کنید. نکته مهم این است که تمام دستورالعمل ها و توصیه های پزشک خود را جدی بگیرید و به آنها عمل کنید و ناحیه جراحی شده را تمیز نگه دارید تا باقی مانده های غذا در آن ناحیه منجر به ایجاد عفونت نشوند.
  3. اطراف ناحیه جراحی شده یخ قرار دهید. صورتتان ممکن است ورم کند یا کبود شود. این کاملا طبیعی است. در ۲۴ ساعت اول روی فک خود به مدت ۳۰ دقیقه یخ بگذارید سپس به مدت ۱۵ دقیقه یخ را بردارید و دوباره یخ را قرار دهید. اگر در هر دو سمت دهانتان جراحی انجام شده است یک کیسه یخ را روی یک سمت قرار دهید پس از گذشت ۱۵ دقیقه کیسه یخ را روی سمت دیگر بگذارید. ورم صورتتان پس از ۲ الی ۳ روز کاهش میابد.
  4. خونریزی را مسدود کنید. ممکن است یک یا دو روز پس از جراحی لثه کمی خونریزی داشته باشید. به منظور کاهش خونریزی به آرامی پد گاز استریل را با دندانهایتان روی ناحیه موردنظر ثابت نگه دارید. اگر خونریزی بیش از ۲۴ ساعت ادامه یافت یا جریان خون آنقدر زیاد است که پد گاز را باید زود به زود تعویض کنید با دندانپزشک یا جراح خود این موضوع را درمیان بگذارید.
  5. از لخته خون محافطت کنید. نباید در تشکیل لخته خون اختلالی ایجاد شود. این لخته باعث می شود که زخم های دهانتان التیام پیدا کنند. به همین علت تا سه روز پس از جراحی از مکیدن نی، مصرف مشروبات الکلی یا نوشیدنی های گازدار و همچنین مصرف دخانیات پرهیز کنید. همچنین سعی کنید خیلی آب دهانتان را تف نکنید.
  6. مراقب رژیم غذایی خود باشید. غذاهای خنک و نرم پس از جراحی بسیار مناسب هستند. ماست، سس سیب و جوی دوسر فوری گزینه های خوبی هستند. از خوردن غذاهایی خیلی داغ،‌ خیلی سرد، جویدنی و تند خودداری کنید.
  7. مسکن هایتان را به موقع مصرف کنید. اگر برای تحمل درد به کمک نیاز دارید دندانپزشک می تواند برایتان مسکن تجویز کند. شاید مسکن های بدون نسخه مانند استامینوفن یا داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی نیز کفایت کنند. هرکدام را که ترجیح میدهید سر ساعت و مرتب مصرف کنید. تا ۴۸ ساعت پس از شروع مصرف داروها دردتان تسکین پیدا می کند.
  8. مراقب باشید. اگر عفونت، تب یا تورم بیش از ۲ روز ادامه یافت و خوب نشد، هنگام بلعیدن یا تنفس با مشکل مواجه بودید یا بدنتان به مواد بی حس کننده واکنش آلرژیک نشان داد حتما با دندانپزشک خود مسئله را درمیان بگذارید.
  9. روند بهبودی تان را زیر نظر بگیرید. پس از جراحی لثه، مرتب به ملاقات دندانپزشک خود بروید تا اطمینان حاصل کنید که لثه تان در حال بهبودی است. همچنین به تمام توصیه های دنداپزشک تان عمل کنید تا از وقوع مشکلات جلوگیری شود.
بخوانید:  جراحی لثه با لیزر: مزایا و هزینه

برای از بین بردن عفونت بعد از جراحی لثه چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟


برای از بین بردن عفونت بعد از جراحی لثه چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟

درمان های خانگی می توانند به کاهش درد عفونت دندان کمک کنند اما نمی توانند به تنهایی عفونت دندان را از بین ببرند. به خاطر داشته باشید که آبسه دندان می تواند منجر به ایجاد مشکلات عدیده ای بشود خصوصا اگر درمان نشود. اگر فکر می کنید که دندانتان عفونت کرده است حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.

دندانپزشک علاوه بر درمان عفونت دندان به کاهش دردتان نیز کمک خواهد کرد. اگر برای درمان عفونت، آنتی بیوتیک مصرف می کنید اما علائمتان برطرف نشده یا حتی شدیدتر شده است حتما با دندانپزشک خود در این باره صحبت کنید.

اگر در کنار عفونت دندان علائمی مانند تب و لرز، سرگیجه یا ضربان قلب بالا دارید نیازمند به مراقبت پزشکی فوری هستید. این علائم ممکن است نشان دهنده عفونت رو به گسترش یا حتی بیماری سپسیس باشد که عارضه ای است خطرناک و به بالقوه کشنده که به علت ورود باکتری به جریان خود فرد ایجاد میشود.

درمان های خانگی برای رفع عفونت لثه چیست؟


درمان های خانگی برای رفع عفونت لثه چیست؟

اگر احتمال می دهید که دندانتان عفونت کرده است حتما در این باره با یک پزشک یا دندانپزشک که قادر به تشخیص و درمان مشکلتان است صحبت کنید.

اما اگر دردتان شدید است و نمی توانید فورا خود را به مطب پزشک یا دندانپزشک برسانید میتواند از درمان های خانگی کمک بگیرید تا دردتان کمی آرام شود و از گسترش عفونت هم جلوگیری کنید. در برخی موارد پزشک یا دنداپزشک تان ممکن است همزمان با درمان عفونت تان درمان های خانگی را برای مدیریت دردتان توصیه کند.

بخوانید:  بهترین متخصص جراحی لثه در شمال تهران (جردن)

با اینکه برخی از این درمان های خانگی مشکل خاصی برایتان ایجاد نمی کنند بسیار مهم است که پیش از امتحان کردن این درمان های خانگی برای درمان آبسته دندانتان، با پزشک یا دندانپزشک خود مشورت کنید.

۷ درمان طبیعی برای عفونت دندان عبارتند از:

  • جوش شیرین
  • آبکشی دهان با آب نمک
  • سیر
  • شنبلیله
  • کیسه یخ
  • پولینگ روغن
  • ژل آلوئه ورا

سوالات پرتکرار


عفونت لثه چقدر طول می کشد؟

در بیشتر موارد پس از ۱ یا ۲ روز ورم لثه از بین می رود. به عنوان مثال اگر باقی مانده غذا در دندانتان گیر کرده یا دهانشویه ای که استفاده کرده اید لثه هایتان را تحریک کرده است ورم لثه ها خیلی زمان نمی برد تا خوب شود.

آیا عفونت لثه خود به خود خوب می شود؟

باکتری هایی که باعث ایجاد عفونت می شوند خود به خود از بین نخواهند رفت. معمولا هر نوع عفونتی اگر درمان نشده رها شود بدتر خواهد شد. این موضوع درباره عفونت در لثه و دندان هم صدق می کند. لثه ها و دندان های عفونی را اگر درمان نکنید بدتر خواهند شد.

چرا مدام دچار عفونت لثه می شوم؟

بیماری لثه می تواند ناشی از عوامل بسیاری باشد و شایع ترین علت، بهداشت نامناسب دهان و دندان است. بهداشت نامناسب دهان و دندان مانند مسواک زدن به روش غلط یا به صورت نامنظم، می تواند باعث ایجاد پلاک روی دندان ها شود.

آیا عفونت لثه به بخش های دیگر بدن گسترش می یابد؟

عفونت لثه بدون اگر درمان نشود میتواند به نواحی دیگر بدن گسترش یابد. این میتواند منجر به مشکلات جدی و به خطر انداختن جان فرد مبتلا شود.

علائم گسترش عفونت دندان چیست؟

نشانه ها و علائم گسترش عفونت دندان به دیگر بخش های بدن عبارتند از:

  • حالت تهوع و استفراغ
  • گیجی
  • تنگی نفس
  • افتادگی پلک ها
  • درد داشتن در ناحیه زبان یا دهان
  • ورم کردن صورت یا گونه ها
  • سردرد شدید و ادامه دار

آیا عفونت دندان می تواند به مغز سرایت کند؟

عفونت دندان میتواند باعث ایجاد آبسه مغزی شود. درمان شدن عفونت دندان میتواند از به وجود آمدن مشکلات تهدید کننده جان فرد جلوگیری کند.

تماس با ما
×ارتباط در واتساپ