علائم عفونت ایمپلنت دندان و روش‌های جلوگیری از آن

دندانهای کاشته شده (ایمپلنت) درست همانند دندانهای طبیعی عمل میکنند و ممکن است که مانند آنها نیز عفونی شوند. اگر ایمپلنت دندان تحت مراقبت منظم توسط یک متخصص قرار نگرفته و به آن بی توجهی شود عفونی شده ویا می افتد.عفونت ایمپلنت دندان نوعی بیماری لثه است که به آن پری ایمپلنتیت میگویند.این عفونت میتواند به علت سیگار کشیدن،عدم رعایت بهداشت دهان و دندان،دیابت، ضعف سیستم ایمنی بدن،نا مرتب بودن دندانها،عادت دندان قروچه و یا حتی الرژی داشتن به خود ایمپلنت بوجود بیاید. در صورت درمان نکردن ، این عفونت منجر به تحلیل رفتن مداوم استخوان و در نتیجه افتادن ایمپلنت میشود.

عفونت ایمپلنت دندان


عفونت ایمپلنت دندان

 

پری ایمپلنتیت یک بیماری التهابی است که مشابه بیماری لثه است که به بافت لثه اطراف ایمپلنت دندان آسیب میزند. این عفونت معمولا” بوسیله باکتریهایی ایجاد میشود که یا در هنگام عمل نصب ایمپلنت و یا در طی سالیان بعد از آن در محل تجمع پیدا کرده اند و احتمالا” موجب تحلیل رفتن استخوان و افتادن ایمپلنت میشوند. این عارضه باعث میشود که لثه ها به راحتی خونریزی نماید بخصوص هنگامیکه عفونت به محل اتصال لبه لثه و ایمپلنت به تدریج نفوذ کند و عمق آن را زیاد نماید .

تورم وترشحات عفونی لثه علائم احتمالی این عارضه میباشد. نگرانی اصلی درمورد پری ایمپلنتیت این است که استخوانی که در اطرذف ایمپلنت عفونی قرار دارد آسیب ببیند. به بیماران توصیه میشود به محض اینکه علائم این عارضه را مشاهده نمودند به دندانپزشک خود مراجعه کنند

 

علائم عفونت ایمپلنت دندان


علائم عفونت ایمپلنت دندان

تورم وترشحات عفونی لثه علائم احتمالی این عارضه میباشد. نگرانی اصلی درمورد پری ایمپلنتیت این است که استخوانی که در اطرذف ایمپلنت عفونی قرار دارد آسیب ببیند. به بیماران توصیه میشود به محض اینکه علائم این عارضه را مشاهده نمودند به دندانپزشک خود مراجعه کنند.پری ایمپلنتیت یک بیماری التهابی است که مشابه بیماری لثه است که به بافت لثه اطراف ایمپلنت دندان آسیب میزند. این عفونت معمولا” بوسیله باکتریهایی ایجاد میشود که یا در هنگام عمل نصب ایمپلنت و یا در طی سالیان بعد از آن در محل تجمع پیدا کرده اند و احتمالا” موجب تحلیل رفتن استخوان و افتادن ایمپلنت میشوند. این عارضه باعث میشود که لثه ها به راحتی خونریزی نماید بخصوص هنگامیکه عفونت به محل اتصال لبه لثه و ایمپلنت به تدریج نفوذ کند و عمق آن را زیاد نماید .

در ادامه مطلب در مورد شایع ترین علائم عفونت ایمپلنت دندان و اینکه پس از مشاهده آنها چه باید بکنید، خواهید خواند.

  • درد و داشتن مشکل در جویدن . درد داشتن بعد از هر عمل سنگین دندانپزشکی کاملا عادی است. البته این درد با مسکن های معمولی قابل کنترل است. اگر درد شما افزایش پیدا کرد و یا پخش شد بطوریکه در صحبت کردن و جویدن برای شما مشکلی ایجاد کرد.ممکن است دچار عفونت شده باشید.
  • تب ،قرمزی و ورم .کمی درد و تورم در اطراف محل جراحی پس از کاشت ایمپلنت دندان طبیعی است. این درد باید پس از گذشت چند روز کاهش یابد .افزایش تورم و قرمزی ،بخصوص هنگامیکه همراه با تب باشد نشانه داشتن عفونت است .
  • طعم بد در دهان. عفونت ایمپلنت دندان بدلیل تجمع باکتریهای بد و باقی مانده مواد غذایی بوجود می آید. هنگامیکه این عوامل آلوده کننده بر روی لثه ها قرار دارند به داخل دهان نیز راه پیدا میکنند و باعث میشوند طعم بد وآزار دهنده ای در دهان خود احساس کنید که از بین نمی رود و همچنین دائما” دهانتان بد بو است .
  • خونریزی یا ترشح عفونی. وقتی که عفونتی در بدن بوجود میآید، گلبول های قرمز و سفید به سمت ناحیه عفونی حمله می کنند تا عوامل بیماری زا را از بین ببرند. اگر عفونت در لثه باشد، عفونت و خون از لثه به دهان راه می یابد. چنانچه خونریزی لثه شما بیش از چند روز ادامه پیدا کرد و یا شدیدتر شد احتمالا” دچار عفونت شده اید.
  • لق شدن ایمپلنت. ایمپلنت های دندان را مستقیما” روی استخوان فک پیچ میکنند تا از لق شدن آنها جلوگیری نمایند. وقتیکه برای شما یک ایمپلنت کاشته میشود، انتظار میرود که بطور مادام العمر محکم و ثابت بماند. اگر ایمپلنت شما سست و یا لق شده است ایراد دارد و باید برای درست کردن آن اقدام نمایید.
بخوانید:  سن مناسب برای ایمپلنت دندان: کاشت ایمپلنت در سالمندان

چرا ایمپلنت دندان عفونت می کند


لازم به ذکر است که یک عامل به خصوص موجب این عارضه نمیشود بلکه عوامل متعددی در آن در ایجاد آن دخیل است .

  • در اشخاصی که به بیماریهای زمینه ای مانند دیابت، بیماری مزمن لثه و یا سرطان مبتلا هستند ریسک ناموفق بودن عمل ایمپلنت بالاتر میرود.اگر هر کدام از این شرایط را دارید قبل از انجام عمل ایمپلنت به پزشک خود اطلاع دهید تا اقدامات احتیاطی مناسب را انجام دهد.
  • در برخی از موارد عمل جراحی ایمپلنت نا کارآمد بوده و عامل ایجاد عفونت است .به همین علت پیدا کردن پزشکی باتجربه و سابقه خوب در انجام عمل ایمپلنت بسیار مهم است.
  • رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان و دستورالعملهای مراقبت بعد از عمل نیز میتواند عامل بروز مشکل برای ایمپلنت باشد.

چگونه از عفونت ایمپلنت دندان پیشگیری کنیم


چگونه از عفونت ایمپلنت دندان پیشگیری کنیم

عفونت ایمپلنت دندان معمولا” با رعایت صحیح مراقبتهای پس از عمل جراحی قابل پیشگیری است .از جمله :

  • بهداشت صحیح دهان و دندان . رعایت اساسی و منظم اصول بهداشت دهان و دندان برای جلوگیری ازعفونت پس از جراحی کاشت ایمپلنت توصیه می شود.برای شخصی که عمل ایمپلنت انجام داده است روال کار اینطور است که باید بطور منظم و روزانه دو بار با ملایمت مسواک بزند. مسواک زدن به جلوگیری از تجمع باکتریهای عامل عفونت کمک میکند.بعلاوه بیمار باید پس از مسواک زدن از نخ دندان نیز استفاده نماید.استفاده از نخ دندان باعث میشود که باقیمانده ذرات غذایی که مسواک به آنها دسترسی نداشته ،از لای دندانها خارج شودو فضای مناسبی برای لثه و دندانها بوجود می آورد.
  • شستشویی منظم .

یکی از جنبه های ضروری روند بهبودی ایمپلنت دندان شتشو است. به بیماران توصیه میشود که روزی یک یا دو بار دهان خود را با دهانشویه مورد تائید دندانپزشک و یا با محلول آب نمک شستشو دهند. هنگامیکه زخم محل جراحی در حال بهبودی است بسیار بیشتر در معرض عفونت ناشی از ورود باکتریهای سر سخت میباشد.شستشو، تجمع باکتریها را کنترل کرده و در نتیجه خطر بروز عفونت را کاهش می دهد .

  • پرهیز از سیگار کشیدن.
بخوانید:  ایمپلنت دندان برای چه افرادی مناسب است؟

سیگار کشیدن نه تنها حجم زیادی از باکتریها را وارد دهان میکند بلکه توانایی بدن را برای ایجاد بهبودی کامل به خطر می اندازد.در نتیجه سیگار کشیدن یکی از بدترین کارهایی است که یک بیمار ممکن است بعد از عمل جراحی کاشت انجام دهد. دندانپزشکان به بیماران توصیه میکنند که قبل و بعد از جراحی از سیگار کشیدن خودداری کنند.

  • پرهیز از خوردن وآشامیدن خوراکیهای حاوی قند زیاد

مواد حاوی قند برلی لثه ها بویژه لثه هایی که روند درمان و بهبودی را طی میکنند بسیار مضرهستند. حداقل تا زمانیکه ایمپلنت ها بهبود می یابند بیمار باید از خوردن و آشامیدن خوراکیهایی که حاوی مقادیر زیادی قند هستند پرهیز کند. زیرا مواد قندی به تجمع بیشتر باکتریها کمک مینماید .همچنین ذرات قند بسیار ریز هستند وبه راحتی می توانند در شکاف های ریز داخل دهان از جمله زخم محل جراحی پنهان شوند .

تشخیص ایمپلنت دندانی عفونی


تشخیص ایمپلنت دندانی عفونی

اولین کاری که پزشک شما انجام می دهد این است که از ایمپلنت عفونی دندان شما عکس اشعه ایکس میگیرد تا ببیند که آیا استخوان تحلیل رفته است یا نه .همچنین او ممکن است که با دقت اطراف ایمپلنت را بررسی کند تا میزان التهاب و عفونت را تشخیص دهد. ارزیابی این ناحیه به تشخیص زودهنگام عفونت کمک میکند . برای حفظ کردن ایمپلنت تشخیص زود هنگام نقش کلیدی دارد.

یکی از مشکلات این عارضه این است که همانند ییماریهای لثه، درد زیادی ایجاد نمیکند و در نتیجه بیماران از عفونت ایمپلنت خود بی خبر میمانند.

باید دندانپزشک شما منشاءالتهاب را مشخص کند زیرا علل مختلفی در ایجاد پری ایمپلنتیت دخالت دارد.عواملی نظیر :

چسبیدن باقی مانده ماده سیمانی بر روی ایمپلنت یا اینکه ایمپلنت ها خیلی نزدیک به هم کاشته شده باشند و یا ایمپلنت با زاویه در استخوان کاشته شده باشد.عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، دیابت و سیگار کشیدن شکستن ایمپلنت و سنگینی بیش از حد آن نیز میتوانند پری ایمپلنتیت را ایجاد نماید .

باید اشاره کرد که مطالعات فراوان در این زمینه نشان میدهد که پری ایمپلنتیت در مورد 30 درصد از ایمپلنت ها اتفاق می افتد. عامل اصلی آن باکتریهای بی هوازی می باشند.

درمان عفونت ایمپلنت دندان


اگر دندانپزشک عفونت را تشخیص داد،مهمترین قدم در جهت درمان، تمیز کردن ایمپلنت عفونی است.این کار ممکن است بر اساس نوع ایمپلنت آسان نباشد. تمیز کردن ایمپلنت هایی با سطوح نا هموار دشوارتر است.

قدم بعدی ضد عفونی کردن ناحیه آسیب دیده است . در مورد عفونت های کم و محدود دندانپزشک احتمالا” آنتی بیوتیک تجویز میکند . این در صورتیست که استخوان محل اتصال بیش از 2 تا 4 میلی متر تخریب نشده باشد. در مورد عفونت های شدید تر که مقدار بیشتری از استخوان تحلیل رفته باشد ، دندانپزشک راه حل جراحی و در ضمن آن تمیز و ضد عفونی کردن ایمپلنت همراه با تجویز آنتی بیوتیک را توصیه میکند .

بخوانید:  ایمپلنت دندان آسیاب: مراحل و قیمت

آیا امکان نگاه داشتن ایمپلنت دندان عفونی شده وجود دارد؟


گاهی ایمپلنت های دندانی عفونی شده و باعث ایجاد التهاب در بافت های نرم ودر نتیجه تحلیل رفتن استخوان اطراف ایمپلنت می شوند.به این وضعیت پری ایمپلنتیت گفته می شود.

پری ایمپلنتیت التهابی شییه بیماری لثه است که بافت لثه و استخوان پشتیبان اطراف ایمپلنت دندان را تحت تاثیر قرار میدهد. علائم عفونت ایمپلنت دندان شامل: خونریزی از لثه در هنگام مسواک زدن ، حساسیت و تورم لثه در اطراف ایمپلنت ، افزایش عمق در قسمت لبه ایمپلنت ، تحلیل رفتن استخوان اطراف ایمپلنت عفونی و در نتیجه لق شدن ایمپلنت می باشد .اگر شما نگران وضعیت ایمپلنت هایتان هستید برای بررسی آنها به دندانپزشک مراجعه کنید.

خلاصه مطلب


هر چه عفونت ایمپلنت زودتر تشخیص داده شود و تحت درمان قرار گیرد شانس بهبودی بیشتری هست . اگر ایمپلنت دندان در اثر عفونت شدید و پیشرفته و تحلیل رفتن استخوان لق شود،حفظ و نگاه داشتن آن بسیار سخت می شود.در این وضعیت ایمپلنت دندان را برمی دارند تا محل آسیب دیده بهبود حاصل کند . پس از برطرف شدن عفونت میتوان دوباره ایمپلنت را کاشت .

معاینات منظم دندانپزشکی در اشخاصی که ایمپلنت دارند بسیار مهم است . این کار به دندانپزشک کمک میکند تا زودتر از التهاب و عفونت جلو گیری کند .

سؤالات متداول


چگونه متوجه شوم که ایمپلنت دندانم عفونت کرده است

علائم عفونت عبارتند از :

لثه های قرمز  یا متورم در اطراف محل ایمپلنت ، لق شدن یا تکان خوردن ایمپلنت و ترشح چرک از ناحیه ایمپلنت.

عفونت ایمپلنت دندان تا چه حد شایع است

بین 4 تا 10 درصد از بیمارانی که ایمپلنت دریافت میکنند ، دچار عفونت های بعد از عمل کاشت می شوند .این مسئله مهمی است زیرا معالجات انجام شده گاهی اثر چندانی ندارند ودر دو سوم موارد عمل ایمپلنت قبل از نصب پروتز با شکست مواجه میشود. البته کاشت ایمپلنت دندان توسط پزشک متخصص و مجرب ، رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت های بعد از کاشت ایمپلنت ریسک ابتلا به عفونت ایمپلنت دندان را تا حد زیادی کاهش می دهد .

چه آنتی بیوتیک هایی ایمپلنت عفونی دندان را درمان میکند

در مورد نوع آنتی بیوتیک تقریبا” اتفاق نظر وجود دارد. آموکسی سیلین آنتی بیوتیکی است که در دندانپزشکی ایمپلنت بالاترین موارد تجویز را دارا است .بعد از آن تجویز آموکسی سیلین همراه با کلاوولانیک اسید رایج است . همچنین کلیندا مایسین برای بیمارانی که به پنی سیلین حساسیت دارند تجویز میشود.

برای جلوگیری از عفونت ایمپلنت چگونه آنها را تمیز کنیم

  • برای ایمپلنت های تکی حد اقل دوبار در روز با مسواک نرم مسواک بزنید
  • از خمیر دندانهای تند و ساینده استفاده نکنید
  • زیر و اطراف تاج ایمپلنت را مسواک بزنید
  • برای لای دندانها که در دسترس نیست از برس های بین دندانی استفاده کنید
  • هر روز از نخ دندان مخصوص دندانهای کاشته شده ویا نوارچسب بدون موم استفاده کنید
  • از دستگاههای خانگی شوینده دهان استفاده کنید

تماس با ما
×ارتباط در واتساپ