عوارض جانبی و خطرات ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان روشی نسبتا کم خطر و ایمن برای جایگزینی دندان های از دست رفته است که نرخ موفقیت ۹۸ درصدی دارد. عوارض جانبی شدید در این روش، بسیار به ندرت رخ میدهند، بویژه اگر ایمپلنت توسط یک متخصص مجرب انجام شود. علاوه بر این، سایر عوارض جانبی ناشی از ایمپلنت نیز براحتی قابل درمان هستند. در این مقاله به تشریح عوراض جانبی احتمالی و مشکلات طولانی مدت ناشی از جراحی ایمپلنت میپردازیم.

عوارض جانبی ایمپلنت


عوارض جانبی ایمپلنت

ایمپلنت دندان اگر توسط یک متخصص ماهر و مجرب انجام شود، ایمن تر و موثرتر خواهد بود و احتمال بروز عوارض جانبی نیز به حداقل خواهد رسید. با این حال، این روش نیز در کنار عوارض جانبی، با مشکلات و خطراتی همراه است که غیر قابل پیش بینی هستند و بصورت نادر رخ میدهند. عوارض جانبی، پاسخ و واکنش طبیعی بدن نسبت به عمل کاشت دندان هستند که کاملا موقتی بوده و چندان شدید نیستند. از طرفی، اگر بیماران از این عوارض جانبی آگاه باشند میتوانند راحت تر برای ایمپلنت خود آماده شوند. براخی از رایج ترین عوارض جانبی ایمپلنت به شرح زیر است:

  • درد و ناراحتی: همانند سایر جراحی های دهان و دندان، ایمپلنت نیز نوعی عمل جراحی برای جایگزینی دندان است که بیماران پس از انجام آن مقداری درد و ناراحتی تجربه خواهند کرد. این درد چندان شدید نیست و دندانپزشک میتواند برای تسکین آن، داروهای مسکن تجویز کند.
  • خونریزی: خونریزی در محل کاشت دندان بعد از ایمپلنت، کاملا طبیعی بوده و بقدری نیست که مشکلی ایجاد کند. این خونریزی در اکثریت موارد بسیار ناچیز بوده و با گذشت یک یا دو روز قطع خواهد شد.
  • تورم: بیماران بعد از ایمپلنت، معمولا مقداری تورم در لثه ها و در اطراف محل کاشت دندان خواهند داشت. در برخی از موارد، حتی گونه ها و بخشی از صورت بیمار نیز متورم میشود. این تورم جزئی بوده و به مرور رفع خواهد شد. بیماران میتوانند از کیسه های یخ نیز استفاده کنند تا تورم سریعتر برطرف شود.
  • کبودی: یکی دیگر از عوارض جانبی ایمپلنت که ممکن است رخ دهد، کبودی است. این کبودی در صورت بیمار رخ میدهد اما این عارضه نیز خفیف است و طی روزهای آینده کاهش خواهد یافت.

عوارض جانبی ذکر شده جزو عوارض طبیعی ایمپلنت دندان است و در صورت بروز چنین عوارضی اصلا جای نگرانی نیست. با این حال، در برخی از موارد نادر و در صورت عدم پیروی بیمار از دستورالعمل های بعد از ایمپلنت، ممکن است عفونت ایجاد شود. عفونت میتواند مانع ادغام ایمپلنت با استخوان فک شود که در اینصورت عمل ایمپلنت شکست خواهد خورد. جهت جلوگیری از بروز این عارضه، بیمار باید از تمامی دستورالعمل ها پیروی کرده و داروهای آنتی بیوتیک تجویز شده را بموقع مصرف کند و در صورت بروز هرگونه عوارض غیر عادی، سریعا به پزشک خود مراجعه کند.

بخوانید:  بهترین متخصص ایمپلنت دندان در شمال تهران (جردن)

عوارض جانبی نادر ایمپلنت


عفونت

اگر ناحیه ی کاشت، حین جراحی به باکتری آلوده شود میتواند باعث ایجاد عفونت شود. با توجه به سبک زندگی و سابقه ی پزشکی بیمار، دندانپزشک یا جراح ممکن است قبل از جراحی، داروهای آنتی بیوتیک برای وی تجویز کند تا با مصرف این داروها، خطر وجود هرگونه باکتری از بین برود. توجه داشته باشید که اگر پس از انجام ایمپلنت، لثه های شما ملتهب و قرمز شد و دردی در این ناحیه حس کردید،‌ باید فورا با دندانپزشک خود تماس بگیرید و او را مطلع کنید. اگر عفونت سریع درمان شود، از بروز مشکلات بعدی جلوگیری خواهد شد. رعایت بهداشت دهان و دندان، مسواک زدن منظم و استفاده از نخ دندان و مراجعه ی منظم به دندانپزشک میتواند از بروز عفونت ناشی از ایمپلنت جلوگیری کند.

آسیب به بافت منطقه اطراف ایمپلنت

حین جراحی ممکن است به لثه ها یا رگ های خونی اطراف محل ایمپلنت نیز آسیب وارد شود. در موارد بسیار نادر نظیر زمانی که ایمپلنت در جای خود لق میشود نیز ممکن است بافت های اطراف این ناحیه، در اثر حرکت ایمپلنت و دندان های جایگزین شده،‌ آسیب ببینند.

آسیب عصبی

اگر فرد در صورت یا دهان و لثه های خود احساس بی حسی، سوزن سوزن شدن و درد داشته باشد، این میتواند ناشی از آسیب عصبی باشد. اگر ایمپلنت توسط جراح یا دندانپزشک مجرب انجام شود، احتمال بروز آسیب های عصبی به حداقل میرسد. جراحان و دندانپزشکان مجرب و زبده، قبل از انجام هرگونه عمل، تصاویر گرفته شده با اشعه ایکس را به دقت ارزیابی میکنند تا با تشخیص محل دقیق قرار گیری ایمپلنت، از بروز چنین آسیب هایی جلوگیری کنند.

مشکلات سینوسی 

این مشکل در ایمپلنت دندان های فک فوقانی رخ میدهد. اگر ایمپلنت بدرستی در محل خود قرار نگیرد میتواند باعث سوراخ شدن یا پارگی غشای سینوس شود و طبیعتا مشکلاتی در پی آن رخ خواهد داد. در صورت بروز چنین مواردی باید محل قرار گیری ایمپلنت سریعا عوض شود و بافت ترمیم شود.

جوش نخوردن استخوان فک با ایمپلنت

جوش نخوردن و عدم ادغام استخوان با ایمپلنت، میتواند باعث لق و شل شدگی ایمپلنت و دندان کاشته شده شود. این اتفاق بسیار به ندرت رخ میدهد اما عواملی متاثر از سبک زندگی فرد، مانند سیگار کشیدن و مصرف مشروبات الکلی، میتوانند مانع همجوشی استخوان فک و ایمپلنت شوند. برخی از بیماری ها نظیر دیابت و پوکی استخوان نیز میتوانند تاثیرات منفی بروی روند ادغام استخوان و ایمپلنت بگذارند. به همین دلایل، دندانپزشک یا جراح باید بطور دقیق و کامل از سابقه ی پزشکی بیمار مطلع باشند.

شکستگی ایمپلنت

وارد کردن فشار و نیروی بیش از حد به دندان های جایگزین شده به روش ایمپلنت میتواند به ایمپلنت آسیب برساند و باعث شکستگی آنها شود. در صورت بروز چنین مواردی، ‌ایمپلنت شکسته شده برداشته شده و با ایمپلنت سالم تعویض میشود. پرهیز از جویدن غذا یا خوراکی های سفتی نظیر آبنبات، میتواند از شکستگی ایمپلنت ها جلوگیری کند. اگر عادت به دندان قروچه کردن نیز دارید باید این عادت را کنار بگذارید، چرا که ساییده شدن دندان ها بروی هم میتواند به ایمپلنت ها آسیب بزند.

بخوانید:  ایمپلنت زیرکونیا یا ایمپلنت تیتانیوم

دو مشکل بالقوه در ایمپلنت های دندانی


ایمپلنت دو مشکل بالقوه دارد، اولین مورد این است که ایمپلنت مناسب همه افراد نیست و مورد دیگر، نرخ موفقیت عمل ایمپلنت در افراد مختلف است. در ادامه این دو مشکل را با جزئیات بیشتری توضیح خواهیم داد.

مناسب بودن 

یکی از بزرگترین مشکلات ایمپلنت این است که برای همه مناسب نیست. برای اینکه فرد بتواند ایمپلنت دریافت کند باید بطور کلی فرد سالمی باشد. افرادی که بدنبال انجام ایمپلنت هستند باید لثه و استخوان فک سالمی نیز داشته باشند، چرا که این بافت ها و ساختارها به عنوان تکیه گاه ایمپلنت عمل میکنند و سالم بودن آنها شرط اولیه ی استحکام ایمپلنت است.

ایمپلنت برای کودکان مناسب نیست چرا که استخوان های آنان هنوز در مرحله رشد قرار دارند.

نرخ موفقیت 

در برخی موارد ایمپلنت با شکست مواجه میشود. متخصصان حوزه بهداشت و درمان، شکست ایمپلنت را به دو دسته تقسیم میکنند: شکست زودرس یا اولیه (که قبل از کاشت ایمپلنت رخ می دهد) و شکست دیررس یا نهایی (که مدتی پس از کاشت ایمپلنت رخ می دهد).

نرخ موفقیت ایمپلنت حدود ۹۵ درصد است. با این حال، نرخ موفقیت ایمپلنت در افراد زیر کاهش میابد:

  • افراد سیگاری
  • افراد مبتلا به دیابت
  • افراد مبتلا به بیماری لثه
  • افرادی که در ناحیه فک، پرتودرمانی انجام داده اند
  • افرادی که داروهای خاصی مصرف میکنند

مراقبت های بعد از ایمپلنت جهت جلوگیری از بروز عوارض جانبی


مراقبت های بعد از ایمپلنت جهت جلوگیری از بروز عوارض جانبی

برای اینکه بهبودی کامل حاصل شود و برای اینکه عمل ایمپلنت شما کاملا موفقیت آمیز باشد، باید بطور دقیق از توصیه ها و دستورالعمل های دندانپزشک خود پیروی کنید.

بعد از عمل ایمپلنت در حالی که دهان فرد هنوز بی حس است،‌ باید از خوردن و نوشیدن مواد غذایی داغ اجتناب شود و فرد باید غذاهای نرمی مصرف کند. همچنین باید به مدت ۲ الی ۳ روز از ورزش های پر فشار نیز پرهیز کرد تا از تشدید تورم و خونریزی جلوگیری شود.

دندان هایی که به روش ایمپلنت جایگزین میشوند نیز همانند دندان های طبیعی، نیازمند رسیدگی و مراقبت هستند. پس از بهبودی لثه ها، روزانه حداقل یکبار باید نخ دندان استفاده شود. همچنین فرد باید روزانه حداقل دوبار مسواک بزند و به بهداشت دهان و دندان خود توجه خاصی داشته باشد.

از طرفی، فرد باید بطور منظم به دندانپزشک نیز مراجعه کند تا هم وضعیت دهان و دندان وی معاینه شود و هم پزشک نواحی اطراف ایمپلنت و لثه ها را پاکسازی کند. افراد سیگاری نیز باید عادت سیگار کشیدن خود را ترک کنند چرا که سیگار کشیدن میتواند باعث بروز عوارض و مشکلات متعددی در دهان و دندان شود.

چه زمانی باید به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کرد


چه زمانی باید به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کرد

بعد از انجام ایمپلنت، دندانپزشک جهت جلوگیری از عفونت، برای شما داروهای آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد. همچنین برای کمک به تسکین درد نیز میتوان از داروهای مسکن هم استفاده کرد.

بخوانید:  ایمپلنت دندان چقدر طول می‌کشد؟

هرگونه تورم یا کبودی بعد از عمل نیز باید ظرف مدت چند روز برطرف شود. اگر درد و تورم شما بیش از یک هفته ادامه داشت، حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

بهبودی اولیه، چندین هفته طول میکشد. ادغام کامل استخوان فک با ایمپلنت نیز ممکن است ماه ها طول بکشد. اگر متوجه شدید که ایمپلنت شما در جای خود شل شده و حرکت میکند یا اگر با گذشت چند هفته هنوز هم درد داشتید، فورا به دندانپزشک خود مراجعه کنید چرا که باید در اسرع وقت به این علائم رسیدگی شود تا از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری شود.

سوالات متداول


ایمپلنت چه عوارضی برای زنان باردار دارد؟ 

به طور کلی ایمپلنت دندان برای افراد باردار خطر شناخته شده ای ندارد اما اگر ضرورت و فوریتی وجود ندارد، به علت تصویربرداری های قبل از ایمپلنت توصیه می شود که کاشت ایمپلنت تا بعد از زایمان به تعویق بی افتد. همچنین به علت ضعیف شدن بدن افراد باردار و کاهش ایمنی بدن، ریسک عفونت بعد از ایمپلنت دندان ممکن است افزایش یابد.

آیا ایمپلنت می تواند باعث ابتلا به سرطان شود؟ 

طبق مطالعاتی که در این زمینه انجام شده، هیچگونه ارتباطی بین ایمپلنت و سرطان دهان وجود ندارد. بنابراین پاسخ این سوال منفی است،‌ طبق تحقیقاتی که انجام شده،‌ ایمپلنت های دندانی باعث ابتلا به سرطان نمیشوند.

عوارض ایمپلنت فوری کدامند؟

ایمپلنت فوری مانند ایمپلنت معمولی مرسوم به طور کلی روشی امن شناخته می شود و عوارض جانبی خطرناک رایجی ندارد. عوارض جانبی کوتاه مدت شامل درد و تورم می باشد و عوارض جانبی طولانی مدت از جمله عفونت یا شل شدن ایمپلنت نادر می باشند.

عوارض ایمپلنت دیجیتال و بدون جراحی کمتر است یا ایمپلنت معمولی؟ 

ایمپلنت دیجیتال به علت این که بدون جراحی و برش لثه انجام می شود و دقت بالایی نیز دارد، عوارض جانبی کمی دارد و دارای کمترین میزان درد و خونریزی می باشد.

آیا ممکن است بدن من ایمپلنت را پس بزند؟ 

صراحتاً باید گفت که بله، این امکان وجود دارد که بدن شما ایمپلنت را پس بزند. اما خوشبختانه این مورد بسیار به ندرت رخ میدهد. ایمپلنت، سازگارترین و با دوام ترین روش برای جایگزینی دندان های از دست رفته است که نرخ موفقیت این روش برابر با ۹۸ درصد است.

آیا ممکن است ایمپلنت از جای خود خارج شود؟ 

این مورد بسیار به ندرت رخ میدهد اما باید آن را جدی گرفت. اگر حس کردید که دندان یا ایمپلنت شما طی چند هفته جابجا شده و حرکت میکند باید آن را جدی بگیرید و سریعا به دندانپزشک خود مراجعه کنید. حرکت کردن ایمپلنت میتواند به معنای شکست ایمپلنت باشد.

تاج ایمپلنت پس از چه مدتی لق می شود؟ 

لق شدن ایمپلنت بسته به میزان جویدن، پس از ۵ الی ۲۰ سال رخ میدهد.

تماس با ما
×ارتباط در واتساپ