هنگامی که می خواهیم ایمپلنت دندان بگذاریم، یکی از نگرانی های رایج، طول عمر ایمپلنت های دندانی در مقایسه با سایر ترمیم ها می باشد. بهرحال کاشت ایمپلنت دندانی کمی بیشتر از قراد دادن پل یا پرتز می باشد، بنابراین اکثرا می خواهند مطمئن شوند که این کار در دراز مدت ارزشمند است. برای پاسخ به این سوال که ایمپلنت های دندانی تا چه مدت دوام دارند، باید چند عامل مختلف را بررسی کرد. مثلا ساختار ایمپلنت های دندانی، نوع پروتز مورد استفاده و زمان نیاز به تعویض.
ساختار ایمپلنت های دندانی
ابتدا و مهمتر از همه، باید ابتدا آناتومی اولیه ترمیم با ایمپلنت را درک کنیم. صرف نظر از نوع پروتز، ترمیم های تحت پوشش ایمپلنت از سه جزء اصلی تشکیل می شوند. بدنه ایمپلنت از تیتانیوم درجه جراحی ساخته شده و قطعه ای است که در استخوان فک کاشته می شود. از آنجایی که نیاز به پیوند قوی با استخوان اطراف دارد، بدنه ایمپلنت برای ایجاد یکپارچگی استخوان یا پیوند به آن، بند کشی می شود.
در داخل بدنه ایمپلنت، فضای خالی برای قطعه پایه طراحی شده است. این پایه فلزی می باشد، به داخل بدنه ایمپلنت پیچ می شود و تا بالای خط لثه امتداد می یابد. جزء نهایی ایمپلنت های دندانی پروتزی می باشد که توسط چسب های دندان یا پیچی کوچک که با رزین کامپوزیت پوشانده شده است به پایه متصل می گردد. سه نوع پروتز مختلف وجود دارد که می توان آنها را هماهنگ با بدنه ایمپلنت استفاده کرد و شامل تاج، پل یا پروتز می شوند. تاج برای جایگزینی دندان از دست رفته استفاده می گردد، اما پل ها و پروتزها برای جایگزینی چندین دندان از دست رفته یا کل دندان ها استفاده می شود.
میانگین طول عمر ایمپلنت های دندانی
از آنجایی که سه جز، در تشکیل یک ایمپلنت دندانی وجود دارند، این اجزای مختلف باید همگی در هنگام تعیین مدت زمان ماندگاری ترمیم با ایمپلنت در نظر گرفته شوند. در بیشتر موارد، بدنه ایمپلنت مدت طولانی تری می ماند، زیرا به استخوان های اطراف پیوند خورده است و مستقیما در معرض مواد مخرب قرار ندارد. اکثرا میانگین طول عمر بدنه ایمپلنت را حدود 25 سال یا بیشتر در نظر می گیرند، با این حال برخی نیز می گویند که بدنه ایمپلنت می توانند دائمی باشند.
با این حال، دو جزء دیگر، پایه و پروتز، احتمال خرابی بیشتری دارند و ممکن است در اخر نیاز به تعویض داشته باشند. در کل، ترمیم با ایمپلنت ممکن است حدودا هر 10 تا 15 سال نیاز به تعویض داشته باشد، زیرا نیروی مداوم جویدن و گاز گرفتن در نهایت سطح بیرونی را از بین می برد. اما طول عمر دقیق ترمیم های ایمپلنتی به عوامل مختلفی مانند مواد سازنده، محل قرار گیری آن و عادات دهانی شما دارد.
نوع پروتز نیز می تواند مشخص کند چقدر ماندگار است. مثلا تاج دندانی تنها که در جلوی دهان قرار گرفته است بیشتر از پروتز با ایمپانت دندانی دوام دارد. این بدین علت می باشد که اکثر نیروی جویدن روی دندان های عقبی تاثیر می گذارد و می تواند باعث فروسودگی سریعتر پروتز شود زیرا جایگزین تمامی قوس دندانی می شود.باز هم، باید به این نکته توجه کرد که ایمپلنت های پلی یا دندان های مصنوعی بیشتر از پل ها و دندان مصنوعی های سنتی عمر می کنند.
چه زمانی ترمیم های ایمپلنتی نیاز به ترمیم دارند
در کل زمانی نیاز به تعویض ایمپلنت دارید که آسیب دیده یا فرسوده شده اند. اگرچه ترمیم های ایمپلنتی بسیار قوی ساخته می شوند، اما همچنان می توانند مانند دندان های طبیعی فرسوده بشوند یا آسیب ببینند. هرچند معمولا 10 تا 15 سال قبل از نیاز به تعویض دوام می آورند، اما مواردی هم وجود دارند که ترمیم امیپلنت نیاز به تعویض زودهنگام تری دارند. مثلا فردی که مکررا دندان قروچه می کند یا فشار به دندان می آورد، نسبت به کسی که این کار را نمی کند، احتمالا زودتر به ایمپلنت خود آسیب می زند
عوامل دیگری، مانند سلامت دهان نیز می تواند روی طول عمر ایمپلنت تاثیر بگذارد. اگرچه پل ها، تاج ها و دندان های ایمپلنتی از مواد دندانی با کیفیتی ساخته می شوند که تحت تاثیر پوسیدگی قرار نمی گیرند، اما لثه های اطراف این پروتزها همچنان می توانند تحت تاثیر بیماری لثه قرار بگیرند. بیماری لثه باعث می شود لثه ملتهب شود و حتی می تواند باعث بیرون راندن ترمیم شود. نه تنها ظاهر ایمپلنت را خراب می کند، بله به باکتری ها اجازه می دهد که وارد لثه شده و ایجاد عفونت کنند. در موارد حاد بیماری لثه، باکتری می تواند باعث زوال استخوان فک و افزایش خطر از دست دادن ایمپلنت شوند.
دندانپزشک چگونه ترمیم های دارای ایمپلنت را تعویض می کند
مادامی که بدنه ایمپلنت به استخوان ها چسبیده باشد و استخوان در اثر بیماری شدید لثه آسیبی ندیده باشد، احتمالا دندانپزشک فقط نیاز به تعویض پل و تاج خواهد داشت. این کار را به سادگی می توان توسط پرتزهای قسمت پایه انجام داد. در برخی موارد، پایه نیز ممکن است در همان زمان تعویض پروتز جایگزین گردد. با این حال، بدنه ایمپلنت در جای خود باقی می ماند. در بیشتر موارد، تعویض ترمیم، سریع، آسان و بدون درد می باشد.
عوامل تاثیرگذار روی طول عمر ایمپلنت های دندانی
دلایل زیادی وجود دارد که ایمپلنت ممکن است کمتر یا بیشتر از متوسط طول عمر دوام بیاورد. در زیر برخی از آنها بیان شده اند:
- سلامت دهان: افراد دارای سلامت دهان، خود ایمپلنت های با دوام تری خواهند داشت. این یعنی شما باید روزی دو بار دندان های خود را مسواک زده و نخ دندان بکشید.
- غذا و عادات جویدن: غذاهای چسبناک، شیرین یا سفت می توانند روی طول عمر ایمپلنت تاثیر منفی بگذارند. احتمالا پزشک به شما بگوید که از این موارد تا زمانی که دهان شما بهبود بیابد پرهیز کنید. فشردن فک یا با فشار جویدن نیز می تواند طول عمر ایمپلنت را کاهش دهد.
- مهارت دندانپزشک: مهارت دندانپزشک انتخابی شما نیز روی طول عمر ایمپلنت تاثیر می گذارد. ایمپنتی که در جای مناسبی قرار نگرفته یا بد قرار گرفته به اندازه ایمپلنتی که با مهارت و دقت قرار گرفته است عمر نمی کند.
- مکان ایمپلنت: افراد از تمامی دهان خود به صورت یکسان استفاده نمی کنند. ایمپلنتی که در جلوی دهان قرار گرفته بیشتر از ایمپلنتی که در عقب است عمر می کند. زیرا دندان های عقبی اغلب بیشتر استفاده می شود و فشار بیشتری نیز وارد می کنند.
- نوشیدن و سیگار کشیدن: افرادی که سیگار می کشند یا زیاد نوشیدنی می نوشند بیشتر در خطر از دست دادن ایمپلنت و بیماری هایی مانند سرطان می باشند. اگر می خواهید ایمپلنت دندانی شما مدت بیشتری بماند، اجتناب از سیگار و کم کردن الکل ضروری می باشد.
- وضعیت پزشکی شما: در کل چقدر سلامت هستید مشخص می کند که چقدر خوب بدن شما ایمپلنت را قبول می کند. سلامتی شما نیز مشخص می کند پس از جراحی ایمپلنت چقدر خوب در دهان شما ترمیم می شود.
- تراکم استخوان شما: ایمپلنت های دندانی نیاز به مقدار مشخصی از تراکم استخوان در فک شما دارند. این تراکم با بالا رفتن سن و از دست دادن دندان کاهش می یابد. اگر تراکم استخوانی کافی ندارید، مینی ایمپلنتها ممکن است انتخاب جایگزین بهتری برای شما باشد.
چرا ایمپلنت دندانی موفقیت آمیز نمی شود
ایمپلنت های دندانی به دلایل متعددی موفقیت آمیز نیستند. درک آنها می تواند کمک کند تا کارهای پیشگیرانه برای افزایش عمر ایمپلنت خود انجام دهید.
فرسودگی و پارگی
سایش شدید و غیر منطقی دهان یا دندان می تواند طول عمر ایمپلنت را کم کند. معمولا، شامل فعالیت هایی مانند استفاده از دندان برای باز کردن چوب پنبه بطری یا بسته ها یا جویدن موادی که مناسب مصرف نیستند، می شود.
ایمپلنت های عقب دهان احتمال بیشتری دارند که در طول زمان نسبت به جلویی ها موفقیت آمیز نباشند. این امر حتی در استفاده صحیح و مناسب نیز صادق می باشد، زیرا در هنگام خوردن تفاوت فشار وجود دارد.
عادات ناسالم
سیگار کشیدن و استفاده بیش از حد از الکل می تواند بدن را ضعیف کند. مخصوصا، می توانند به دهان آسیب بسیاری برسانند. این عمل می تواند به یک دستی و طول عمر ایمپلنت دندانی آسیب بزند.
شرایط پزشکی
به طور مشابه، بیماری ها و شرایط پزشکی خاصی می توانند طول عمر ایمپلنت ها را کاهش دهند. این عمل از طریق چند مکانیسم رخ می دید. رایج ترین عوامل شامل:
- دیابت
- سرطان
- بیماری لثه
- بیماری های خود ایمنی
- روماتیسم مفصلی
مصرف برخی داروها هنگامی که برای اولین بار ایمپلنت انجام می دهید می تواند احتمال موفقیت طول عمر ایمپلنت را نیز کاهش دهد.
سوالات رایج
چه اتفاقی می افتد وقتی که ایمپلنت دندانی شل می شود؟
زمانی که تاج ایمپلنت شل می شود، بیمار باید قرار ملاقاتی با دندانپزشک، ترجیحا کسی که ایمپلنت را انجام داده، بگذارد. اگر کلاهک ایمپلنت افتاد، تاج را گم نکنید، وگرنه باید یک تاج جدید برای شما ساخته شود.
آیا ممکن است تاج ایمپلنت شل شود؟
چه چیزی باعث می شود که تاج ایمپلنت شل شود یا بشکند؟ چندین عامل می تواند باعث شکستن یا شل شدن تاج شود. تاج ها گاهی اوقات ممکن است تعمیر یا دوباره متصل شوند یا در برخی موارد تعویض گردند. در شرایط بسیار نادر، ممکن است دندانپزشک نیاز به تعویض کل ایمپلنت داشته باشد.
آیا سیگار کشیدن بر دوام ایمپلنت تاثیر دارد؟
این کار روند ترمیم را کند می کند و روی سلامتی لثه و استخوان در طولانی مدت تاثیر می گذارد. سیگار کشیدن باعث اختلال در انسجام استخوانی می شود و خطر این که ایمپلنت ها ممکن است بعد از جایگزینی به طور منسب ترمیم نشوند، افزایش می یابد و در طول زمان احتمال عدم موفقیت را افزایش دهند.
آیا می توان ایمپلنت دندانی را برای همیشه داشت؟
نه دقیقا، در کل، ایمپلنت ها با مراقبت مناسب می توانند تا 25 سال یا بیشتر دوام بیاورند.
آیا ممکن است روکش ایمپلنت دندان نیاز به تعمیر و تعویض پیدا کند؟
روکش ایمپلنت دندان به علت در معرض بودن زودتر از سایر اجزای ایمپلنت فرسوده می شود. بعد از چند سال جویدن غذا روکش ایمپلنت ممکن است به تعویض نیاز پیدا کند.