مینی ایمپلنت دندان مزایا، معایب و هزینه

مینی ایمپلنت روش نوینی در ایمپلنت‌های دندانی است که در آن از پیچ یک تکه با قطر کمتر از ۳ میلیمتر استفاده میشود، در حالی که در ایمپلنت سنتی از پیچ های ۲ تکه با قطری ما بین ۳.۲۵ الی ۵ میلیمتر استفاده میشود. گزینه مینی ایمپلنت برای افرادی مناسب است که نمیتوانند ایمپلنت سنتی انجام دهند. اما باید توجه داشته باشید که مینی ایمپلنت نیز برای جایگزینی هر دندان از دست رفته ای مناسب نیست. در ادامه مقاله، مطالبی را درباره مزایای مینی ایمپلنت و اینکه این نوع ایمپلنت برای چه کسانی مناسب است، خواهید خواند. علاوه بر این، با مطالعه ی این مقاله میتوانید بفهمید که آیا مینی ایمپلنت برای خود شما مناسب است یا خیر.

مینی ایمپلنت چیست و در چه مواردی از آن استفاده میشود؟


مینی ایمپلنت چیست و در چه مواردی از آن استفاده میشود

مینی ایمپلنت گزینه ی بسیار خوبی جهت جایگزینی دندان های از دست رفته برای افرادی است که به دلایلی نمی خواهند یا نمی توانند ایمپلنت سنتی انجام دهند.

دلایل زیادی برای اجتناب فرد از جراحی مورد نیاز برای ایمپلنت سنتی، وجود دارد. برای مثال، ممکن است فک فرد فاقد حجم استخوانی مورد نیاز برای کاشت ایمپلنت سنتی باشد یا اینکه فرد اصلا نمیخواهد جراحی تهاجمی و دردناکی داشته باشد، مگر اینکه، جراحی برای انجام ایمپلنت ضروری باشد.

پیچ مورد استفاده در مینی ایمپلنت تقریبا نصف اندازه ی پیچ مورد استفاده در ایمپلنت سنتی را دارد، و این یعنی نصب آن راحت تر است و درد کمتری نیز دارد. از طرفی، مینی ایمپلنت به حجم استخوانی فک کمتری نسبت به ایمپلنت سنتی نیاز دارد.

این عوامل مینی ایمپلنت را به یک گزینه ی عالی برای بزرگسالان و افرادی تبدیل میکند که بدلیل تصادف یا برخی آسیب ها، دندان های خود را از دست داده اند. مینی ایمپلنت برای افراد مسنی که حجم استخوانی فک آنها بدلیل افزایش سن تحلیل رفته نیز، بسیار مناسب است.

عمده مزیتی که مینی ایمپلنت نسبت به بریج ها یا ایمپلنت سنتی دارد این است که، نه تنها فرآیند نصب مینی ایمپلنت کم تهاجمی است، بلکه روند نصب آن سریعتر است و معمولا در طی یک جلسه انجام میشود.

اکثرا دندانپزشکان تمایل دارند از مینی ایمپلنت در افرادی با شرایط زیر استفاده کنند:

افرادی که دندان و یا دهان کوچکی دارند، برای جایگزینی دندان های جلویی، برای جایگزینی دندان‌های پرمولر(دندان هایی که اندازه بزرگتری نسبت به بقیه دندان ها دارند)، جایگزینی دندان هایی که در یک فضای باریک قرار دارند.

مینی ایمپلنت نیز همانند ایمپلنت سنتی دراستخوان فک فرد ثابت میشود، بنابراین به همان اندازه میتواند از افتادگی صورت و سایر عوارض نیز جلوگیری کند.

مزایای مینی ایمپلنت


مزایای مینی ایمپلنت

مینی ایمپلنت را می توان برای جایگزینی یک یا چندین دندان از دست رفته و یا برای تثبیت پروتزها استفاده کرد.

مینی ایمپلنت مزایای متعددی دارد که عبارتند از:

  • جراحی کم تهاجمی تر: مینی ایمپلنت را حتی میتوان با بی حسی موضعی نیز انجام داد. مینی ایمپلنت نسبت به ایمپلنت سنتی، کم تهاجمی تر است و درد کمتری نیز دارد.
  • بهبودی سریعتر: اندازه کوچک پیچ مورد استفاده و کم تهاجمی بودن این روش، به این معنی است که مینی ایمپلنت، روند بهبودی سریعتری نیز دارد.
  • هزینه کمتر: هزینه ی مینی ایمپلنت ممکن است در موارد مختلف، متفاوت باشد اما در کل، این روش نسبت به ایمپلنت سنتی ارزانتر است.
  • به تراکم استخوان فک کمتری نیاز دارد: در ایمپلنت سنتی، فک فرد باید از حجم استخوانی معینی برخوردار باشد تا بتوان بروی آن کاشت انجام داد. اما در مینی ایمپلنت، پیچ های مورد استفاده کوچکتر هستند و به همین دلیل به حجم زیادی از استخوان فک نیاز ندارند. از اینرو، مینی ایمپلنت برای افرادی که بخاطر پوسیدگی دندان یا پوکی استخوان، حجم استخوانی فک خود را از دست داده اند، بسیار مناسب است.
  • بدون پیوند استخوان نیز قابل انجام است: افرادی که در فک خود، حجم استخوانی کافی برای انجام ایمپلنت سنتی را ندارند، باید قبل از عمل کاشت، پیوند استخوانی انجام دهند. پیوند استخوان نیز ممکن است یکسال طول بکشد تا بطور کامل بهبود یابد. به همین دلیل، مینی ایمپلنت دندانی میتواند از نیاز به پیوند استخوانی جلوگیری کند.
  • نتایج سریعتری دارد: ایمپلنت سنتی به جلسات درمانی متعددی نیاز دارد و در این روش، تا زمانی که فک و لثه ی فرد کاملا بهبود نیابند نمیتوان عمل کاشت دندان جایگزین روی پیچ ها را انجام داد. اما در روش مینی ایمپلنت، میتوان در همان جلسه ی اول، عمل کاشت را انجام داد.
  • می تواند در نواحی کوچکتر دهان نیز کاشت شود: مینی ایمپلنت برای جایگزینی دندان های کوچکتر، یا برای کاشت در حفره های دندانی باریکتر و یا برای افرادی که فک کوچکی دارند، بسیار مناسب است.
  • کاشت و ترمیم آن نیز درد کمتری دارد: هم کاشت و هم ترمیم مینی ایمپلنت نسبت به ایمپلنت سنتی، درد کمتری دارد چرا که اندازه ی مینی ایمپلنت کوچکتر است.
  • نسبت به بریج یا پروتز، ماندگار تر است: بریج و پروتز نمیتوانند جایگزینی برای مینی ایمپلنت یا ایمپلنت سنتی باشند چرا که مواد بکار رفته در این دو نوع ایمپلنت دوام بالایی دارند.
  • از افتادگی صورت جلوگیری می کند: کاشت مینی ایمپلنت در استخوان فک باعث میشود هم بقیه ی دندان ها و هم فک، موقعیت قبلی خود را حفظ کنند.
بخوانید:  ایمپلنت دندان در بارداری (کاشت دندان در حاملگی)

چه کسی واجد شرایط مینی ایمپلنت است؟


آیا تا به حال برای شما پیش آمده که برای ایمپلنت دندان به مطب دندانپزشک مراجعه کنید و دکتر به شما بگوید که واجد شرایط ایمپلنت نیستید؟ اگر چنین بوده، پس دیگر لازم نیست نگران باشید چرا که همه افراد میتوانند از مزایای مینی ایمپلنت بهره مند شوند.

اگر موارد زیر را داشته باشید، واجد شرایط ایمپلنت هستید:

  • اگر می خواهید دندانی را در فضای باریک جایگزین کنید.
  • دندان های شما بطور طبیعی کوچک هستند.
  • استخوان فک شما کوچک است.
  • بدنبال راه حل سریعی هستید.
  • به جایگزینی دندان های جلو نیاز دارید.

اگر شرایط زیر را داشته باشید، واجد شرایط مینی ایمپلنت نیستید:

  • ابتلا به دیابت.
  • سیگاری بودن.
  • به جایگزینی دندان های مولر (بزرگ) نیاز دارید.
  • به بیماری های لثه، نظیر ژنژیویت یا پریودنتیت مبتلا هستید.
  • عادت به دندان قروچه کردن دارید.
  • استخوان فک شما از زاویه ی عمودی کوچک است.

مینی ایمپلنت روش مناسبی برای جایگزینی دندان های فک فوقانی نیست. اما در برخی موارد ممکن است کاشت به روش مینی ایمپلنت در فک فوقانی نیز کارساز باشد. بطور کلی، دندانپزشک تصمیم میگرید که مینی ایمپلنت برای شما مناسب است یا خیر. حتی در برخی موارد مینی ایمپلنت نسبت به ایمپلنت سنتی، ارجح تر است.

مینی ایمپلنت در مقایسه با ایمپلنت سنتی


مینی ایمپلنت در مقایسه با ایمپلنت سنتی

نمیدانید بین مینی ایمپلنت و ایپلنت سنتی، کدام روش را انتخاب کنید؟ پس به تفاوت های این دو روش توجه کنید:

  • مینی ایمپلنت بطور کلی اندازه ی کوچکتری نسبت به ایمپلنت سنتی (معمولی) دارد. مینی ایمپلنت، از تاج و از پیچ یک تکه تشکیل شده است در حالی که، ایمپلنت سنتی از یک اباتمنت، پیچ و تاج تشکیل شده است.
  • کاشت در روش مینی ایمپلنت چند ساعت، و در روش ایمپلنت سنتی ۶ ماه تا ۲ سال طول میکشد. طولانی بودن روند کاشت به روش سنتی به این دلیل است که ایمپلنت سنتی به لیفت سینوس یا پیوند استخوان فک نیاز دارد.
  • کاشت دندان در روش مینی ایمپلنت در همان جلسه اول انجام میشود و شما مطب را با دندان جدید ترک میکنید، درد و ناراحتی ناشی از آن نیز طی دو روز از بین خواهد رفت. اما در ایمپلنت سنتی،‌ روند کاشت پیچیده تر است و از چندین هفته تا چندین ماه طول خواهد کشید. تا ۲ هفته پس از آن نیز ممکن است درد داشته باشید.
  • ثابت شده است که ایمپلنت سنتی راه حل طولانی تری برای جایگزینی دندان از دست رفته است، اما مینی ایمپلنت از این منظر مورد مطالعه قرار نگرفته است. با این حال، میزان دوام مینی ایمپلنت نیز طولانی است.
بخوانید:  لق شدن ایمپلنت دندان: علت و درمان شل شدن ایمپلنت

مینی ایمپلنت چگونه انجام می شود؟


اولین مرحله در انجام کاشت به روش مینی ایمپلنت، عکسبرداری با اشعه ایکس از دندان هاست. پزشک با مشاهده ی این عکس متوجه میشود که ایمپلنت ها دقیقا در کدام محل باید قرار بگیرند.

مراحل بعدی به شرح زیر است:

  1. دندانپزشک از یک بی حس کننده موضعی برای بی حس کردن لثه و فک شما استفاده میکند.
  2. به کمک یک ابزار، سوراخ کوچکی در فک شما باز میکند.
  3. پیچ فلزی کوچک را در این سوراخ قرار میدهد.
  4. پیچ را در جای خود ثابت میکند.
  5. تاج دندان جایگزین را به پایه وصل میکند.
  6. از قرار گیری دندان جایگزین در موقعیت درست اطمینان حاصل میکند.

در بسیاری از موارد، مینی ایمپلنت به سوراخ کردن یا بخیه زدن هم نیاز ندارد.

مراحل دقیق این روش ممکن است بسته به شرایط مختلف هر فرد، تا حدودی متفاوت باشد.

روند بهبودی پس از کاشت به روش مینی ایمپلنت چگونه است؟


مینی ایمپلنت معمولا روند بهبودی سریع و آسانی دارد. اکثر افرادی که مینی ایمپلنت انجام میدهند میتوانند در عرض ۱ الی ۲ روز، فعالیت های روزمره خود را از سر بگیرند. حتی در اغلب موارد دیگر به جلسه درمانی اضافی هم نیاز نخواهید داشت.

ممکن است بعد از کاشت به روش مینی ایمپلنت، مقداری درد و سوزش داشته باشید. در اینصورت میتوانید از اعمال کیسه یخ استفاده کنید یا اینکه مسکن هایی نظیر ایبوپروفن مصرف کنید تا درد شما تسکین یابد.

بعد از هر نوع ایمپلنت، از مصرف غذاهای سفت یا چسبنده پرهیز کنید. چرا که جویدن چنین غذاهایی میتواند باعث شود ایمپلنت شما شل شده و از جای خود خارج شود.

در طول دوره ی بهبودی، غذاهای نرم و مایع مانند سوپ، اسموتی، سس سیب و پوره سیب زمینی مصرف کنید. دندانپزشک به شما اطلاع خواهد داد که از چه زمانی میتوانید رژیم غذایی معمول خود را دوباره شروع کنید.

اگر پس از عمل، علائم زیر را داشتید، ‌سریعا به پزشک مراجعه کنید:

  • درد شدید
  • دردی که بیش از چند روز تداوم داشته باشد
  • حس لق شدگی دندان کاشته شده
  • بی حسی فک

دوام و ماندگاری مینی ایمپلنت چقدر است؟


اگر از ایمپلنت های دندانی بطور مناسبی مراقبت کنید، عمر طولانی مدتی خواهند داشت. روش مینی ایمپلنت، نسبت به ایمپلنت سنتی، روشی نوپا است، از این‌رو، مطالعات زیادی در حوزه مینی ایمپلنت ها انجام نشده است. اما بطور کلی میتوان گفت که با مراقبت صحیح و مراجعه های منظم به دندانپزشک، مینی ایمپلنت ها نیز میتوانند تا سال ها دوام داشته باشند.

مینی ایمپلنت همراه با ارتودنسی، چگونه انجام می شود؟


مینی ایمپلنت همراه با ارتودنسی، چگونه انجام می شود

در ارتودنسی از انکوریج کورتیکال استفاده میشود تا امکان حرکت آهسته تر دندان ها، بویژه دندان های آسیاب، فراهم شود. مینی ایمپلنت همراه با ارتودنسی نیز در هر سه بعد (قدامی خلفی، عرضی و عمودی) تکیه گاه مناسبی برای دندان ها بوجود میاورد.

بخوانید:  کاشت دندان دائمی: انواع روش ها، عوارض و هزینه کاشت دندان+ فیلم

مراقبت های بعد از عمل مینی ایمپلنت


دندان های کاشته شده به روش مینی ایمپلنت نیز همانند دندان های طبیعی، نیاز به مراقبت و رسیدگی دارند. سعی کنید روزانه ۲ بار مسواک مخصوصا مسواک ایمپلنت بزنید و از نخ دندان استفاده کنید و حتما به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید. در صورت ایجاد پلاک و جرم بروی دندان ها، دندانپزشک توصیه خواهد کرد که از فلوراید استفاده کنید.

حالا شما شناخت خوبی از روش مینی ایمپلنت دارید. اگر بدنبال راهی برای جایگزینی دندان های از دست رفته خود هستید، به خاطر داشته باشید که روش مینی ایمپلنت گزینه ی خوبی  برای افرادی است که حجم استخوانی فک آنها کمتر است. همانطور که پیشتر نیز گفته شد، دندانپزشک شما تصمیم خواهد گرفت که کدام روش برای شما مناسب است.

هزینه مینی ایمپلنت


چندین فاکتور اعم از شهر و محل ایمپلنت، بر قیمت مینی ایمپلنت تاثیر می گذارند. فاکتورهای دیگر عبارتند از:

  • جنس و نوع مواد بکار رفته
  • نوع بیهوشی مورد نیاز برای انجام عمل
  • مدت زمان و پیچیدگی روش
  • انجام شدن توسط پزشک متخصص یا دندانپزشک عمومی

در روش مینی ایمپلنت نیازی به پیوند استخوان فک ندارید، از اینرو هزینه ی مینی ایمپلنت نسبت به هزینه ایمپلنت سنتی کمتر است.

معایب مینی ایمپلنت


  • ضرورت حجم عمودی استخوان فک

اگرچه مینی ایمپلنت به حجم استخوانی زیادی نیاز ندارد اما باز هم باید استخوان فک شما از حجم مناسبی برخوردار باشد تا بتوان عمل کاشت را روی آن انجام داد. درنتیجه اگر حجم استخوانی فم شما بسیار کم باشد،‌ نمیتوانید این روش را انجام دهید.

  • دندان قروچه

اگر شما هم عادت به دندان قروچه کردن دارید، باید قبل از ایمپلنت، این عادت را کنار بگذارید چرا که اگر مشکل دندان قروچه کردن حل نشود، دندان مصنوعی جدید زودتر فرسوده شده و آسیب می بیند.

سوالات متداول


آیا مینی ایمپلنت های دندانی ایمن هستند؟

مینی ایمپلنت دندان عوارض جانبی خطرناکی ندارد و مانند ایمپلنت معمولی و سنتی روشی کاملا ایمن شناخته می شود و دارای تاییدیه ی FDA (سازمان غذا و داروی آمریکا) و سایر نهادهای نظارتی مرتبط می باشد.

آیا می توان برای دندان های فک بالایی نیز از مینی ایمپلنت استفاده کرد؟

قابلیت نصب مینی ایمپلنت در فک بالا، به حجم و کیفیت استخوان فک شما بستگی دارد. برای اطلاع دقیقتر باید با پزشک خودتان مشورت کنید. اما معمولا، مینی ایمپلنت برای فک تحتانی استفاده میشود چرا که حجم استخوانی فک تحتانی بیشتر است و ایمپلنت میتواند براحتی در این ناحیه ثابت بماند.

آیا کاشت مینی ایمپلنت درد دارد؟

به طور کلی کاشت مینی ایمپلنت از ایمپلنت معمولی سنتی درد کمتری دارد و قبل از کاشت ایمپلنت نیز محل بی حس می شود و دردی احساس نمی شود. درد بعد از تمام شدن بی حسی طبیعی است و می توان با مسکن های مورد تایید پزشک آن را کاهش داد.

چه عواملی باعث شکست عمل مینی ایمپلنت میشود؟

فاکتورهای بیماری محور نظیر ابتلا به دیابت، سیگار کشیدن یا عدم رعایت بهداشت دهان و دندان میتوانند باعث شکست مینی ایمپلنت شوند. برای مثال، اگر روزانه دوبار مسواک نزنید و نخ دندان استفاده نکنید، احتمال تشکیل جرم و پلاک بالا میرود. پلاک میتواند موجب تغییر رنگ ایمپلنت شما شده و به آن آسیب برساند.

از جمله دلایل دیگر شکست مینی ایمپلنت، میتوان به قرار دادن اشتباه پیچ در حفره اشاره کرد که این امر منجر به اعمال فشار بیش از حد به ایمپلنت میشود. توجه داشته باشید که مراجعه به یک متخصص ماهر و مجرب میتواند از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کند

تماس با ما
×ارتباط در واتساپ