ایمپلنت دندان یک درمان دائمی است و با توجه به اینکه دهان عضو مهم و حساسی است پس باید به طور دقیق بررسی شود. اگر کاشت ایمپلنت توسط پزشک با تجربه انجام نشود ممکن است مشکلات زیادی برای بیمار ایجاد شود.
نارسایی ایمپلنت وضعیتی است که ممکن است در اولین مراحل بعد از کاشت رخ دهد و حتی ممکن است به یک مشکل طولانی مدت تبدیل شود.
علائم پس زدن ایمپلنت
اگر در مراحل اولیه یا حتی دیرتر دچار شکست ایمپلنت دندانی شدید تجربه علائم زیر میتواند به معنای ابتلا به عارضه خاصی باشد:
حرکت کردن ایمپلنت
وقتی استخوان به اندازه کافی رشد نمیکند معمولاً باعث جابجایی ایمپلنت میشود. در ابتدا ممکن است این جابجایی ها خفیف بوده و فقط توسط دندانپزشک قابل تشخیص باشد، اما به مروز زمان شما متوجه حرکت آن میشوید و احتمالاً هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن حرکت میکند. نارسایی ایمپلنت باعث حرکت مداوم ایمپلنت میشود. اگر ایمپلنت شما حرکت میکند ممکن است لازم باشد برای بررسی پیوند استخوان رادیوگرافی انجام دهید. عکسبرداری با اشعه ایکس معمولاً میتواند از دست دادن بخش زیادی از استخوان اطراف ایمپلنت فلزی را نشان دهد.
درد و ناراحتی شدید
ممکن است در دوران نقاهت درد خفیفی را احساس کنید. اما درد میتواند ناشی از شکست ایمپلنت باشد.
چگونه میتوان تفاوت بین این دو نوع درد را تشخیص داد؟
درد در چند روز اول دوران نقاهت یک عارضه طبیعی است. این درد خیلی شدید نیست و با مصرف داروهای مسکنی که پزشک تجویز میکند قابل کنترل است.
در صورت شکست ایمپلنت شما دچار درد ضربان دار و ناراحتی شدیدی میشوید. این درد مدت های بعد از جراحی ایجاد میشود. اگر چنین وضعیتی را تجربه میکنید بهتر است در اولین فرصت برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید.
عقب نشینی لثه در اطراف ایمپلنت
دو دلیل اصلی که باعث عقب نشینی لثه میشوند عبارتند از: ایمپلنت های نامناسب، بافت لثه و استخوان ناکافی برای نگه داشتن ایمپلنت.
چگونه میتوان تشخیص داد که لثه در اطراف ایمپلنت دچار عقب نشینی شده است؟
اولین نشانه تاج غیر طبیعی و بلند ایمپلنت است. در ادامه لثه اطراف ایمپلنت دچار یک التهاب دردناک میشود.
مشکل هنگام غذا خوردن
مشکل هنگام جویدن غذا یکی از علائم شکست ایمپلنت دندان است.
کسانی که ایمپلنت دندان دارند هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن هرگز نباید هیچگونه مشکلی را تجربه کنند.
ایمپلنت ها طوری ساخته میشوند که عملکرد و احساسی شبیه به دندان های طبیعی داشته باشند.
جابجایی و شل شدن ایمپلنت دندان
اگر کاشت ایمپلنت دندان شما به درستی انجام شود هرگز متوجه وجود یک جسم خارجی در دهان خود نمیشوید. اگر ایملپنت به درستی داخل لثه قرار نگرفته باشد هنگام صحبت کردن، غذا خوردن یا لمس کردن آن احساس میکنید که حرکت میکند. این وضعیت ابتدایی یک نشانه برای تشخیص شکست ایمپلنت است.
در صورتی که ایمپلنت دندان شما شل شود یا حرکت کند فوراً باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید. اگر این وضعیت درمان نشود ظاهر لبخند شما را دچار مشکل میکند یا به لثه ها و استخوان فک شما آسیب جدی وارد میکند.
تورم لثه
تورم لثه یک عارضه طبیعی بعد از کاشت ایمپلنت است. اما این تورم باید بعد از چند روز کاملاً برطرف شود. چناچه تورم و التهاب بیشتر از چند روز ادامه داشته باشد نگران کننده خواهد بود.
تورم و قرمزی شدید لثه میتواند نشانه عفونت باشد. اگر این مشکل درمان نشود عفونت به سایر قسمت های دهان سرایت میکند و در موارد شدید حتی ممکن است به خون هم سرایت کند. این وضعیت میتواند برای سلامت شما خطرناک باشد.
اگر عفونت تشدید شود درمان آن سخت است. در این وضعیت شما درد شدید را تجربه خواهید کرد. اگر در دوران نقاهت تورم لثه برطرف نشد باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا در اولین فرصت آن را درمان کند.
علت شکست ایمپلنت
دو نوع اصلی نارسایی ایمپلنت دندان وجود دارد. نارسایی زودهنگام که ناشی از نحوه کاشت ایمپلنت است و عدم پیوند استخوان یعنی فرایندی که در آن استخوان در اطراف ایمپلنت رشد نمیکند و ایمپلنت با استخوان ترکیب نمیشود.
نارسایی دیر هنگام ایمپلنت معمولاً ناشی از مشکلات سلامتی و فشار وارد شده بر ایمپلنت است.
دندان قروچه
دندان قروچه یا فشار دادن دندان ها روی هم میتواند باعث ایجاد مشکل برای ایمپلنت شود. فشاری که به ایمپلنت ها وارد میشود در مراحل اولیه میتواند بر روی انسجام استخوانی تأثیر بگذار و باعث بی ثباتی و شکست ایمپلنت شود. باید برای اطمینان از موفقیت آمیز بودن کاشت ایمپلنت این مشکل را مدیریت کنید.
حساسیت
در موارد نادر ممکن است بیمار به تیتانیوم مورد استفاده برای اباتمنت حساسیت داشته باشد. ممکن است هنگام پیوند استخوان و ایمپلنت یونهای تیتانیوم به استخوان ها و بافت های اطراف پخش شوند. افرادی که به این ماده حساسیت دارند ممکن است مشکلات زیر را تجربه کنند:
- کهیر روی پوست یا داخل دهان
- اگزما، قرمزی و خارش پوست یا داخل دهان
- تورم صورت یا داخل دهان
در موارد شدید حساسیت به تیتانیوم منجر به نکروز، مشکلات عصبی، درد مزمن و … میشود.
قالب گیری ضعیف
تاج ایمپلنت باید کاملاً با دندان های اطراف مطابقت داشته باشد. بنابراین دندانپزشک باید قالب گیری دقیقی انجام دهد. اگر در مراحل قالب گیری برای ساخت دندان مشکلی وجود داشته باشد این احتمال وجود دارد که دندان ها به درستی در دهان شما قرار نگیرند و در نتیجه باعث ایجاد مشکلات مختلف و نارسایی ایمپلنت شود.
عفونت
عفونت لثه اطراف ایمپلنت هم میتواند منجر به نارسایی یا شکست ایمپلنت شود. همچنین پریودنتیت باعث تشکیل باکتری در امتداد خط لثه میشود و در نهایت بافت اطراف را تحریک کرده و به آن آسیب میزند.
بیماریی هایی که ممکن است در اطراف ایمپلنت ایجاد شوند:
- موکوزیت پری ایمپلنتیت: این وضعیت زمانی رخ میدهد که لثه اطراف ایمپلنت دچار التهاب و عفونت شود. این مشکل با علائمی مانند قرمزی و حساسیت در لثه و خونریزی هنگام مسواک زدن مشخص میشود. موکوزیت پری ایمپلنتیت قابل درمان است.
- پری ایمپلنتیت: این مشکل اگر پیشرفت کند عفونت ناشی از آن میتواند بر ساختار استخوان زیرین هم تأثیر بگذارد. این مشکل تا حد زیادی باعث بی ثباتی ایمپلنت میشود. پری ایمپلنتیت وضعیتی بسیار شدید تر است و برای درمان نیاز به جراحی دارد.
جابجایی جزئی ایمپلنت
در برخی موارد جراح میتواند بلافاصله پس از کاشت ایمپلنت دندان را جایگزین کند. این روش در مقایسه با روشی که قرار دادن دندان بعد از پیوند استخوان انجام میشود به زمان بهبودی کمتری نیاز دارد.
در این روش جلسات درمانی کمتر است. اما اگر استخوان فک شما به اندازه کافی قوی نباشد ممکن است فشار زیادی بر آن وارد شود و در نتیجه منجر به شکست ایمپلنت میشود.
جابجایی جزئی ایمپلنت هم میتواند باعث شکست ایمپلنت شود.
اشعه ایکس میتواند جابجایی های جزئی ایمپلنت را نشان دهد.
ضعیف بودن استخوان
استخوان فک بالا یا فک پایین باید به اندازه کافی قوی باشد تا از ایمپلنت حمایت کند. استخوان فک ممکن است به دلیل بیماری پریودنتال، آسیب یا شکستگی، تومورها و سایر مشکلات ضعیف شود.
نارسایی استخوان میتواند باعث شکست ایمپلنت شود.
مشکلات سلامتی
بیماری های زمینه ای میتوانند منجر به شکست ایمپلنت شوند. به همین دلیل باید قبل از جراحی وضعیت سلامتی خود را بررسی کنید. بدن شما باید تا حد کافی در شرایط مناسبی باشد تا بتواند فشار جراحی را تحمل کند و پس از کاشت بهبود یابد.
عوامل متعددی که احتمال عوارض و شکست ایمپلنت را افزایش میدهند عبارتند از:
- دیابت
- پوکی استخوان
- سرطان های خاص
- بیماری های خود ایمنی
- سابقه پرتو درمانی در ناحیه سر و گردن
- سیگار کشیدن
- بهداشت ضعیف دهان و دندان، ژنژیویت یا پریودنتیت
جراح بی تجربه
در یک جراحی پیچیده و چند مراحله ای مانند جراحی ایمپلنت دندان ممکن است اشتباهات زیادی رخ دهد بنابراین برای جلوگیری از این اشتباهات باید به یک جراح باتجربه مراجعه کنید. در برخی موارد شکست ایمپلنت دندان به دلیل قرارگیری نامناسب اباتمنت یا آسیب غیر عمدی به بافت ها و استخوان اطراف است. اشتباهات جراح باعث ایجاد چنین مشکلاتی میشود.
عواملی که ممکن است باعث شکست ایمپلنت دندان شوند
موفقیت کاشت ایمپلنت به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما برخی عادات و شرایط پزشکی میتوانند خطر لق شدن ایمپلنت را افزایش دهند. بیماری لثه و دندان قروچه میتواند در دوران نقاهت به ایمپلنت آسیب برساند. بیماری هایی مانند پوکی استخوان که به استحکام و تراکم استخوان آسیب میزنند میتوانند روند بهبودی ایمپلنت را دشوار کنند. بر اساس مطالعه ای که در مجله دندانپزشکی بالینی و تجربی منتشر شده است درمان سرطان میتواند مانع کاشت ایمپلنت شود چون پرتو درمانی برای سرطان در نواحی سر و گردن ممکن است ترمیم طبیعی استخوان را دچار مشکل کند.
همچنین برخی داروها میتوانند شما را در معرض خطر شکست ایمپلنت قرار دهند. طبق گفته محققان دانشگاه بوفالو ترکیبی در دارو های ضد افسردگی که بر میزان متابولیسم استخوان تأثیر میگذارد میتواند برای افرادی که این دارو ها را مصرف میکنند مشکلاتی ایجاد کند.
تحقیقات منتشر شده در مجله تحقیقات دندانپزشکی همچنین اشاره میکند که سیگار کشیدن ممکن است خطر شکست ایمپلنت دندان را افزایش دهد، این وضعیت به اینکه ایمپلنت در کجای دهان قرارداده شده است بستگی دارد. دندانپزشک شما ممکن است به شما توصیه کند که سیگار را به طور کامل یا حداقل تا زمانی که پیوند استخوانی کامل میشود ترک کنید.
درمان نارسایی ایمپلنت
خوشبختانه شما میتوانید ایمپلنت دندانی ناموفق را بر دارید. این جراحی تحت بی حسی موضعی انجام میشود. اگر استخوان اطراف ایمپلنت برداشته شده سالم باشد نیازی به پیوند استخوان نخواهید داشت.
اگر استخوان از بین رفته باشد، احتمالاً دندانپزشک توصیه میکند قبل از جایگزینی ایمپلنت پیوند استخوان انجام دهید. قبل از قراردادن ایمپلنت جدید باید پیوند استخوان شما بهبود یابد. در طول دوران نقاهت احتمالاً دندانپزشک درباره راه هایی برای کاهش عوامل خطر مانند ترک سیگار یا انتظار برای تکمیل هر گونه درمان سرطان با شما صحبت خواهد کرد.
دوری کردن از عوارض
قبل از کاشت ایمپلنت درباره عوامل خطری که ممکن است میزان موفقیت ایمپلنت را کاهش دهد با پزشکتان صحبت کنید. تغییر در وضعیت سلامتی یا داروهای مصرفی میتواند بر روند بهبودی و پیوند استخوانی تأثیر گذار باشد. بنابراین همیشه درباره هر گونه تغییر در وضعیت سلامتی و سابقه پزشکی با جراح صحبت کنید. همچنین رعایت بهداشت دهان و دندان برای جلوگیری از مشکلات ایمپلنت ضروری است. دو بار مسواک زدن در روز و استفاده از دهانشویه آنتی باکتریال میتواند به حفظ سلامت لثه ها و جلوگیری از تجمع باکتریها کمک کند.
سؤالات پر تکرار
در صورت مشکوک بودن به شکست ایمپلنت چه باید کرد؟
در مرحله اول اگر بعد از جراحی ایمپلنت دچار مشکل عفونتی مانند پری ایمپلنت شدید میتوانید بدون نیاز به برداشتن ایمپلنت عفونت را درمان کنید. معمولاً التهاب لثه با جرمگیری دندان از بین میرود. هر چه زودتر مشکل تشخیص داده شود شانس بیشتری برای درمان آن وجود دارد. پس در اولین فرصت به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
چگونه میتوان به سرعت علائم شکست ایمپلنت را تشخیص داد؟
ایمپلنت دندان باید شبیه به دندان های طبیعی شما باشد. هر گونه احساس عجیبی میتواند نشانه ای از شکست ایمپلنت باشد.
بیماری های پری ایمپلنت چگونه رخ میدهند؟
بیماری پری ایمپلنت ناشی از تجمع باکتری در اطراف خط لثه و پایه ایمپلنت است. این وضعیت میتواند به لثه و استخوان اطراف ایمپلنت آسیب برساند و در نتیجه باعث تحلیل استخوان یا شکست ایمپلنت شود. این مشکل قابل درمان است، اما ایمپلنت باید تعویض شود. بیماران دیابتی، سیگاری ها و کسانی که بهداشت دهان و دندان ضعیفی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت باکتریایی هستند.
چرا ساخت ایمپلنت 3 تا 6 ماه طول میکشد؟
طولانی بودن این مرحله به این دلیل است که ابتدا باید ایمپلنت ها به استخوان فک پیوند بخورند. مدت زمان لازم برای پیوند استخوانی به کیفیت استخوان فک در محل کاشت ایمپلنت بستگی دارد.
مدت زمان ماندگاری ایمپلنت های دندانی چقدر است؟
یکی از بهترین ویژگی های ایمپلنت های دندانی این است که در صورت مراقبت مناسب بیشتر از 20 سال ماندگارند.
آیا ایمپلنت دندان را میتوان برداشت؟
بله ایمپلنت دندان را میتوان برداشت حتی اگر یک جایگزین دائمی باشد. سه مورد از دلایل برداشتن ایمپلنت دندان عبارتند از:
- برای تغییر جای ایمپلنت
- شکست زودرس ایمپلنت
- شکست دیررس ایمپلنت
چگونه میتوان تشخیص داد ایمپلنت دندان عفونی شده است؟
علائم عفونت ایمپلنت دندان عبارتند از:
- لثه های قرمز یا متورم در اطراف ایمپلنت
- ایمپلنت شل یا متحرک
- ترشح چرک از اطراف ایمپلنت
- بوی بد دهان یا طعم بد دهان
- درد خسته کننده یا ضربان دار
- تب
- رگهای قابل مشاهده
- خونریزی اطراف ایمپلنت هنگام مسواک زدن