اگر برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته خود، قصد دارید از روش ایمپلنت دندانی استفاده کنید؛ احتمالاً دندانپزشک از شما درباره اینکه سیگار میکشید یا نه سؤال میپرسد. همه ما از اثرات بدی که سیگار بر سلامتی دارد؛ مطلع هستیم. سیگار یکی از بزرگترین دلایل مرگ و میر و بیماری در سراسر جهان است. سالانه صدها هزار نفر به دلیل استعمال سیگار، در سراسر جهان، جان خود را از دست میدهند. سیگار از طریق ایجاد بیماریهایی مثل مشکلات عروق کرونر قلب، سکته مغزی، ذاتالریه و انواع سرطانها، میتواند منجر به مرگ شود.
اما بسیاری از افراد از آسیبی که سیگار به سلامت دهان و دندان وارد میکند؛ غافل هستند. سیگار میتواند باعث لکه شدن دندانها، بیماریهای لثه، از دست دادن دندان یا حتی در موارد شدیدتر سرطان دهان شود. همچنین ممکن است تنباکو بر نتایج درمان ایمپلنت دندان اثر منفی بگذارد. سیگار کشیدن بر روند بهبودی، جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک و بهداشت دهان تأثیر منفی میگذارد.
اثرات منفی سیگار کشیدن بر روی ایمپلنت دندان
ایمپلنتها جایگزینهای دائمی برای دندانهای از دست رفته هستند؛ اما اگر سیگار را ترک نکنید؛ ممکن است ایمپلنتها دوام خود را از دست بدهند. سیگار کشیدن میتواند احتمال ابتلا به یکسری بیماریها و مشکلات را افزایش میدهد و این امر ممکن است باعث شکستن ایمپلنتها شود.
کاهش سرعت پیوند استخوان
یکی از مهمترین الزامات برای کاشت ایمپلنت دندان، داشتن استخوان فک بزرگ و سالم است. زیرا ایمپلنتها به یک پایه محکم و قابل اعتماد نیاز دارد. اگر استخوان فک شما ضعیف است یا اینکه حجم کافی را ندارد؛ میتوانید پیوند استخوان انجام دهید. در صورتی که عمل پیوند استخوان فک موفقیت آمیز باشد؛ استخوان فک استحکام کافی را بدست میآورد و میتواند به خوبی از ایمپلنتها پشتیبانی کند. سیگار کشیدن روند بهبودی را کند میکند و میتواند بر نتیجه پیوند استخوان و نیز کاشت ایمپلنت تأثیر منفی بگذارد.
نیکوتین موجود در سیگار موجب انقباض رگهای خونی میشود در نتیجه خون رسانی به بافتهای نرم کاهش مییابد؛ همچنین نیکوتین میتواند باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن هم بشود. این عوامل موجب کند شدن روند بهبودی شده و در طولانی مدت بر سلامت لثه و استخوان تأثیر میگذارد. استعمال دخانیات موجب ایجاد اختلال در روند جوش خوردن استخوان میشود؛ در نتیجه ممکن است ایمپلنت پس از نصب در محل، به خوبی به استخوان فک جوش نخورد و احتمال شکستن ایمپلنت افزایش پیدا کند.
افزایش احتمال عفونت
ایمپلنتهای دندانی از طریق برشی که در داخل لثه ایجاد میشود؛ به استخوان فک پیچ میشوند. از آنجایی که برای کاشت ایمپلنت باید در لثه برش ایجاد شود؛ احتمال عفونت وجود دارد. افرادی که در دوران نقاهت بعد از کاشت ایمپلنت سیگار میکشند؛ بیشتر در معرض عفونت قرار دارند.
سیگار باعث افزایش باکتریهای داخل دهان میشود. این باکتریها به سادگی میتوانند وارد برش لثه شوند و موجب ایجاد عفونت در محل ایمپلنت شوند.
افزایش خطر ابتلا به عارضه حفره خشک
قبل از کاشت ایمپلنت باید دندانهای آسیب دیده کشیده شوند؛ در این صورت اگر فرد سیگاری باشد احتمال دارد که به عارضه حفره خشک دچار شود. این عارضه یک بیماری دندانی دردناک است و پس از کشیدن دندانهای دائمی در بزرگسالان ممکن است به وجود بیاید. عارضه حفره خشک زمانی ایجاد میشود که پس از کشیدن دندان، لخته خون در محل کشیدگی ایجاد نشود یا اینکه لخته خون ایجاد شده از جای خود کنده شود. لخته خونی که در محل کشیدگی دندان ایجاد میشود؛ به صورت یک لایه محافظ عمل میکند و استخوان فک و انتهای عصب را میپوشاند؛ همچنین به ترمیم استخوان و رشد مجدد بافت نرم هم کمک میکند.
سیگار کشیدن و استفاده از سایر فراوردههای تنباکو میتواند خطر ابتلا به عارضه خشکی حفره را افزایش دهد. مواد شیمیایی موجود در فراوردههای تنباکو میتواند باعث کند شدن روند بهبودی و آلوده شدن محل جراحی شود. مکشی که در طی کشیدن سیگار در دهان ایجاد می شود؛ میتواند باعث کنده شدن لخته خون زودتر از موقع شود. کنده شدن لخته خون موجب بیحفاظ شدن عصب و استخوان شود، درد زیادی را ایجاد کند و همچنین میتواند محیط را برای نفوذ باکتریها مستعد کند.
افزایش خطر شکستن ایمپلنت دندان
افرادی که سیگار میکشند بیشتر از سایر افراد در معرض شکستن ایمپلنت دندان هستند. اگر استخوان اطراف ایمپلنت استحکام خود را از دست بدهد؛ احتمال شکستن ایمپلنت دندان وجود دارد. این حالت معمولاً در اثر یک عفونت، مانند بیماری لثه یا پری ایمپلنتیت ایجاد میشود.
شکستن ایمپلنت دندان ممکن است در هر زمانی اتفاق بیفتد و فقط مختص به دوره نقاهت بعد از جراحی نیست. اگر بعد از کاشت ایمپلنت قصد ترک سیگار را ندارید؛ باید به شدت مراقب بهداشت دهان و دندان خود باشید تا خطر شکستن ایمپلنت و سایر مشکلات دهان و دندان کاهش یابد.
آیا افرادی سیگاری میتوانند از ایمپلنت دندان استفاده کنند؟
اگر سیگار میکشید؛ ممکن است بتوانید از ایمپلنت دندان استفاده کنید؛ اما همه افراد سیگاری برای کاشت ایمپلنت واجد شرایط نیستند. دندانپزشک میتواند تشخیص دهد که آیا شما میتوانید از ایمپلنت دندان استفاده کنید یا خیر.
سیگار کشیدن میتواند بر میزان موفقیت عمل کاشت ایمپلنت تأثیر منفی بگذارد. ممکن است دندانپزشک از شما بخواهد که قبل از کاشت ایمپلنت، سیگار را به طور کامل قطع کنید یا اینکه مصرف آن را به حداقل برسانید. اکثر دندانپزشکان توصیه میکنند که قبل از کاشت ایمپلنت تعداد سیگار را به کمتر از 10 نخ در روز کاهش دهید. اگر تعداد زیادی سیگار در روز میکشید یا اینکه مدت طولانی است که سیگار میکشید؛ ممکن است دندانپزشک از درمان شما امتناع کند. دندانپزشک باید تمام عوارضی که سیگار برای ایمپلنت ایجاد میکند را برای بیمار توضیح دهد. دندانپزشک قبل از شروع درمان، از شما میخواهد که یک فرم رضایتنامه را پر کنید.
میتوان اقدامات خاصی را برای افزایش شانس موفقیت عمل کاشت ایمپلنت انجام داد. دندانپزشک به طور کامل مشکلات دندانی، سابقه پزشکی، عادتهای اجتماعی و میزان سیگار کشیدن شما و میزان سلامت دندانهای شما را هم بررسی میکند. برای اینکه بهترین نتیجه را بگیرید باید به خوبی بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و لثههای سالمی داشته باشید. اگر به هر گونه مشکل دهان و دندان مثل پریودنتال لثه یا پلاک مبتلا هستید؛ باید قبل از کاشت ایمپلنت برای درمان آن اقدام کنید.
چگونه با وجود سیگاری بودن، از ایمپلنت دندان مراقبت کنیم؟
اگر ایمپلنت دندان دارید و سیگار میکشید؛ باید نسبت به سایر افراد توجه بیشتری به سلامت و بهداشت دهان و دندان خود داشته باشید. سیگار کشیدن میتواند باعث ایجاد و رشد بیماریهای لثه شود. افراد سیگاری بیشتر مستعد ابتلا به پلاکهای دندان هستند.
اگر از ایمپلنتها به خوبی مراقبت نشود؛ تحت تأثیر باکتریها قرار گرفته و روی آنها پلاک تشکیل میشود و حتی ممکن است به عفونت لثه هم منجر شوند. اگر این حالت درمان نشود میتواند منجر به پری ایمپلنتیت شود که شبیه بیماری پریودنتال اطراف دندانهای طبیعی است. این عارضه میتواند موجب درد، خونریزی، احساس ناراحتی و در آخر از بین رفتن استخوان اطراف ایمپلنت شود. دندانهای طبیعی و ایمپلنتها برای اینکه استحکام خود را حفظ کنند به بافت سالمی نیاز دارند که آنها را در سر جای خود نگه دارد.
شما باید حداقل دو بار در روز اطراف ایمپلنتها را تمیز کنید. شما باید تمام سطوح دندانهای طبیعی و دندانهای ایمپلنت را با مسواک تمیز کنید. برای تمیز کردن سطوح غیر قابل دسترس دندانها، میتوانید از نخ دندان، مسواک بین دندانی و دهانشویه استفاده کنید.
یکی از عوارض سیگار، لکه شدن دندانها به دلیل نیکوتین و قطران موجود در تنباکو است. افراد سیگاری که ایمپلنت دارند باید از مصرف خمیردندانهایی که حاوی مواد ساینده هستند؛ خودداری کنند. جوش شیرین، لکهبرها و خمیردندانهای مخصوص افراد سیگاری، میتواند لکههای روی دندانهای این افراد را پاک کند.
ماندگاری ایمپلنت دندان برای افراد سیگاری
نیکوتین موجود در تنباکو میتواند با آسیب رساندن به رگهای خونی دهان، خونرسانی به دهان و لثه را کاهش دهد و از این طریق مانع رسیدن آنتی بادیها و مواد مغذی به دندانها و لثهها میشود. این امر روند بهبودی را کند میکند و میتواند دوام و ماندگاری ایمپلنتها را کاهش دهد.
اگر کاشت ایمپلنت به خوبی انجام شود؛ معمولاً ایمپلنت دندان تا 10 سال ماندگار خواهد بود؛ اما به طور کلی عمر ایمپلنت دندان به نوع و میزان مراقبت شما بستگی دارد. سیگار کشیدن تا حد زیادی سلامت و بهداشت دهان را کاهش داده و احتمال شکستن ایمپلنت دندان را افزایش میدهد.
کاشت ایمپلنت دلیل خوبی برای ترک سیگار است
اگر سیگار میکشید، بهتر است قبل از جراحی کاشت ایمپلنت و نیز در دوران نقاهت، سیگار را ترک کنید. اگر قصد ندارید سیگار را ترک کنید، ممکن است کاشت ایمپلنت برای شما مناسب نباشد.
سؤالات متداول
آیا سیگارهای الکترونیکی برای ایمپلنت دندان مضر هستند؟
سیگارهای الکترونیکی جایگزینهای ایمنتری برای سیگارهای معمولی هستند؛ اما اثراتی که این سیگارهای الکترونیکی بر بدن میگذارند؛ کاملاً مشخص نیست. در داخل سیگارهای الکترونیکی یک بخش گرمایشی وجود دارد که توسط آن مایع داخل سیگار تبخیر میشود. در نتیجه با کشیدن این سیگارها هیچ دودی وارد دهان نمیشود، اما بخاری حاوی مواد نیکوتین دار استنشاق میشود. از عوارض جانبی شایع مصرف سیگارهای الکترونیکی، میتوان به احساس خشکی و سوزن در دهان و گلو اشاره کرد. در نتیجه با استفاده از این نوع سیگارها نیز محیط مناسبی برای بهبود ایمپلنت وجود نخواهد داشت به علاوه این نوع سیگارها باعث پوسیدگی دندان نیز میشوند.
بعد از کاشت ایمپلنت دندان تا چه مدت باید از سیگار کشیدن خودداری کرد؟
بعد از جراحی، دندانپزشک دستورالعملهایی را برای مراقبت از دهان و دندانهای خود، به شما ارائه میدهد. بهتر است تا حد امکان از سیگار کشیدن خودداری کنید. برای بهبودی کامل و جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک، بهتر است حداقل تا سه ماه بعد از کاشت ایمپلنت دندان از سیگار کشیدن خودداری کنید. ممکن است این زمان برای برخی از افراد زیاد باشد پس بهتر است در این باره با دندانپزشک خود مشورت کنید.
بهتر است در چند روز ابتدایی بعد از کاشت ایمپلنت از شستشوی دهان خودداری کنید و محل جراحی را با زبان یا انگشت لمس نکنید؛ زیرا این کار ممکن است موجب کنده شدن لخته خون و نیز ایجاد خونریزی شود. از تف کردن، کشیدن سیگار و نوشیدن با نی خودداری کنید؛ زیرا این کارها میتواند مانع تشکیل لخته خون شود و در روند بهبودی اختلال ایجاد کند.
آیا کاشت ایمپلنت برای افراد سیگاری ممکن است؟
توصیه میشود که قبل از کاشت ایمپلنت دندان، سیگار و سایر فراوردههای تنباکو را ترک کنید؛ اما انجام این کار آسان نیست. بسیاری از بیماران از برنامههای ترک سیگار استفاده میکنند. اما اگر نمیتوانید سیگار را ترک کنید؛ باید حتماً مقدار مصرف آن را کاهش دهید. بهتر است تا مدت سه ماه بعد از کاشت ایمپلنت از مصرف سیگار خودداری کنید تا استخوان فک بتواند به خوبی جوش بخورد.
آیا در صورت سیگار کشیدن؛ ایمپلنت دندان خراب میشود؟
بله، استعمال دخانیات بر نتایج کاشت ایمپلنت اثر منفی میگذارد و ممکن است موجب شکستن ایمپلنت شود.
میزان موفقیت ایمپلنت دندان برای افراد سیگاری چقدر است؟
مطالعات و بررسی ها نشان میدهد که کاشت ایمپلنت دندان در افراد سیگاری بین %65.3-%97 موفقیت آمیز است و برای افراد غیر سیگاری به طور میانگین %85.7-%98.8 موفقیت آمیز خواهد بود.