ایمپلنت بهتر است یا کامپوزیت دندان؟

کامپوزیت یک روکش دندان بسیار کم‌تهاجم است که در آن از رزین کامپوزیت استفاده می‌شود. کامپوزیت در روی دندان‌های خود شما قرار می‌گیرد و به شکل دهی آنها به حالت دلخواه شما کمک می‌کند. کامپوزیت برای ترمیم ترک‌ها یا شکستگی‌های کوچک دندان مناسب است زیرا نیاز به روکش‌کردن کل دندان با رزین ندارید. ایمپلنت‌های دندانی پایه‌ای قوی برای جایگزینی ثابت (دائمی) یا قابل برداشتنی برای دندان‌های از دست رفته هستند که مطابق با دندان طبیعی شما می‌باشند.

کامپوزیت


کامپوزیت

روکش‌های دندانی پوسته‌های همرنگ دندان می‌باشند که دندانپزشک روی دندان‌ها قرار می‌دهد تا ظاهر آنها را بهتر کند. کامپوزیت‌ها اغلب روی دندان‌ها قرار می‌گیرند تا ترک‌ها، فاصله‌ها، لکه‌ها یا تغییر رنگ‎‌ها را بپوشانند. بنابراین روشی موثر برای تغییر ظاهر لبخند، بدون درمانی گسترده می‌باشند. می‌توانید آن را به عنوان بند کمکی (Band-Aid) طبیعی برای دندان در نظر بگیرید.

کامپوزیت روشی عالی برای بهبود ظاهر شما می‌باشد و در مقایسه با روش‌های دندانپزشکی زیبایی، دوره بهبودی طولانی ندارد.  بهترین چیز در مورد کامپوزیت‌ها این است که هر رنگ، شکل یا اندازه‌ای که بخواهید می‌توانید داشته باشید و نیاز نیست زیاد منتظر بمانید.

مراحل کامپوزیت کردن دندان

مراحل کامپوزیت کردن دندان

دندانپزشک فرایند را با تمیز کردن کامل دندان‌ها و آماده کردن آنها شروع می‌کند. دندانپزشک ممکن است لایه‌ای نازک از مینای دندان را بردارد تا به چسباندن مواد به دندان کمک کند. گاهی، اگر تغییرات جزئی برای تغییر شکل و رنگ نیاز باشد، احتیاجی به برش نیست. سپس، بسته به اینکه کامپوزیت مستقیم یا غیر مستقیم می خواهید، این فرایند مقداری متفاوت می‌شود.

قبل از قرار دادن کامپوزیت مستقیم، دندانپزشک مینای دندان‌ها را می‌تراشد تا به چسبیدن مواد کمک کند. سپس چسبی استفاده می‌کنند تا مواد رزین کامپوزیت را روی دندان بچسبانند. در آخر، لایه‌های نازک مواد کامپوزیت به روی سطح دندان اضافه می‌شوند. دندانپزشک به سرعت لایه‌های رزین کامپوزیت را با نور خشک یا سفت می‌کند. دندانپزشک و شما می‌توانید هر رنگی که می‌خواهید را انتخاب کنید. دندانپزشک می‌تواند رنگ‌های رزین کامپوزیت را با هم مخلوط کند تا روکش طبیعی شما را بسازد.

در ونیر غیر مستقیم، بعد از اینکه دندان پزشک دندان ها را آماده کرد، غالب دندان ها گرفته می شود. روکش های غیر مستقیم در خارج از دهان ساخته می شوند. وقتی آماده شدند، دندانپزشک آنها را به وسیله خراش دادن دندان ها و سپس با استفاده از مواد چسبنده به دندان متصل می‌کند. این ماده چسبنده یا متصل کننده به قرار گیری روکش ها در جای خود کمک می‌کنند.

سپس کامپوزیت را روی دندان‌ها قرار می‌دهند و بعد از یک نور برای سفت کردن چسب روکش‌ها استفاده می‌کنند. بعد از آن، دندانپزشک لبه‌های اضافی را تمیز کرده و همه چیز را صیقل می‌دهد. اکثر مراجعین در طی این فرایند نیازی به بی‌حسی ندارند. اما اگر نیاز داشتید، وقتی تاثیر بی‌حسی رفت، باید بتوانید به سرکار خود برگردید یا فعالیت‌های عادی خود را انجام دهید.

ایمپلنت


ایمپلنت

ایمپلنت‌ها ابزارهای جراحی پزشکی هستند که داخل فک قرار گرفته و جایگزین دندان از دست رفته می‌شوند. پیچ تیتانیومی به عنوان ریشه مصنوعی در استخوان فک به کار می‌رود. سپس تاج، پل‌ها یا پروتزهای دندانی می‌توانند روی آن قرار بگیرند تا عملکرد و شکل دندان‌ها را بازگردانند.

بخوانید:  ایمپلنت زیگوماتیک| مزایا، ماندگاری، هزینه و معایب ایمپلنت زایگما

سیستم ایمپلنت‌ها شامل بدنه ایمپلنت، اباتمنت و شاید پیچ‌های تثبیت کننده اباتمنت می‌شوند. بدنه ایمپلنت با جراحی در داخل استخوان فک و به جای ریشه دندان قرار می‌گیرد. اباتمنت معمولا به وسیله پیچ ثابت کننده به بدنه متصل می‌شود، از طریق لثه به داخل دهان امتداد یافته و از دندان مصنوعی متصل شده پشتیبانی می‌کند.

مراحل کاشت ایمپلنت

مراحل کاشت ایمپلنت

بعد از تزریق بی‌حسی موضعی، ایمپلنت به دقت داخل استخوان قرار داده می‌شود و کلاهک ترمیم به ایمپلنت و روی سطح لثه متصل می‌شود. بعد از یک هفته (7 تا 10 روز) از شما خواسته می‌شود تا برای برداشتن بخیه‌ها و معاینه فرایند ترمیم مراجعه کنید.

بسته به شرایط پزشکی، کیفیت و کمیت استخوان‌های شما باید به مدت سه ماه صبر کرد. متخصص ایمپلنت کلاهک ترمیم کننده را باز کرده و در قالبی که مخصوص ایمپلنت شما ساخته شده است، پیچ می‌کند. برای اطمینان از مناسب بودن ایمپلنت یک قالب اشعه ایکس و بتونی تهیه می‌شود. برای سرامیست دندان، تصاویری از دندان ها گرفته می شود تا تاج طبیعی ایجاد شود. کلاهک التیام جایگزین می‌گردد و قرار بعدی در دو هفته دیگر و برای قرار دادن تاج نهایی می‌باشد.

ملاقات آخر به سادگی ملاقات قبلی خواهد بود. کلاهک ترمیم برداشته می‌شود، محلول ضد عفونی کننده به منظور از بین بردن باکتری‌ها استفاده می‌گردد و اباتمنت دائمی مخصوص، به همراه تاج امتحان می‌گردد. عکسبرداری اشعه ایکس دندان گرفته می‌شود تا از مناسب بودن کیفت و اینکه هیچ فاصله ریزی بین سطح ابوتمنت و ایمپلنت وجود ندارد، مطمئن شوند.

تفاوت ایمپلنت و کامپوزیت


کامپوزیت و ایمپلنت هر دو می‌توانند لبخند شما را زیبا‌تر کنند اما تفاوت‌های زیادی با هم دارند.

کاربرد ایمپلنت و کامپوزیت

  • قرار دادن کامپوزیت بهترین روش برای سفیدتر کردن، ترمیم ترک یا شکستگی دندان‌ها و پرکردن فاصله بین آنها می باشد.
  • ایمپلنت‌ها ریشه‌های مصنوعی دندان هستند و برای پشتیبانی از ترمیم دندان یا دندان‌های از دست رفته به کار رفته و به متوقف یا پیشگیری از تحلیل استخوان فک کمک می‌کنند. فرایند ایمپلنت گذاری به عنوان نوعی از جراحی پروتز دندان دسته بندی می‌شود، اما به عنوان نوعی از جراحی زیبایی دندان نیز در نظر گرفته می‌شوند.

ماندگاری کامپوزیت و ایمپلنت

  • کامپوزیت می تواند به طور متوسط 5 تا 7 سال دوام داشته باشد. بعد از آن، نیاز به تعویض روکش‌ها دارید.
  • ایمپلنت‌های فک پایین بیشتر از فک بالا دوام دارند. زیرا استخوان فک بالایی به اندازه فک پایین قوی نیست. ایمپلنت‌ها معمولا بیش از 25 سال دوام می‌آورند. گستره دوام آنها به اینکه چقدر خوب از آنها مراقبت می‌شود، بستگی دارد. باید ایمپلنت‌ها را تمیز نگه دارید تا ماندگاری آنها بالا رود.

قیمت و هزینه ایمپلنت و کامپوزیت

هزینه ایمپلنت‌ها و کامپوزیت‌ها بر اساس مکان زندگی، جایی که کار دندانی در آن انجام می‌شود و این که چند واحد از دندان‌های شما نیاز به کامپوزیت دارد یا چند عدد ایمپلنت نیاز دارید، متفاوت است.

خطرات

در مورد هر دو گزینه درمانی خطراتی وجود دارد.

  • در مورد کامپوزیت، احتمال شکستن آنها مقداری بیشتر از ایمپلنت‌ها است. بنابراین وقتی روی آنها فشار می‌آورید باید بیشتر مراقب باشید. کامپوزیت‌ها می‌توانند ترک بخورند یا بیافتند که این اتفاق زمانی روی می‌دهدکه مقدار کمی ماده چسبنده استفاده شود.
  • خطرات و عوارضی که برای ایمپلنت‌دندان متحمل می‌شوید شامل عفونت، آسیب به دیگر دندان‌ها، تاخیر در ترمیم استخوان، آسیب عصبی، خونریزی طولانی مدت و شکستگی دندان می‌شود.
بخوانید:  علائم پس زدن ایمپلنت و نگرفتن آن چیست؟ + علت نارسایی ایمپلنت

با این حال، زمانی که نزد یک دندانپزشک زیبایی قابل اعتماد و مجرب این درمان را انجام می‌دهید، نباید این اتفاق بیافتد.

احساس درد

  • بی‌حسی موضعی اعصاب اطراف ناحیه تحت درمان را بی‌حس می‌کند. با بی‌حس شدن عصب، نباید هیچ دردی در طی درمان حس کنید. ممکن است در آن زمان فشار ایمپلنت را حس کنید، اما نباید باعث آزردگی شود. اما از آنجایی که مراحل کاشت ایمپلنت نسبت به کامپوزیت کردن دندان تهاجمی‌تر می‌باشد، مراجعین بعد از کاشت ایمپلنت دوران نقاهت نسبتا طولانی‌تری داشته و درد و التهاب بیشتری احساس می‌کنند.
  • قرار دادن کاپوزیت فرایندی دردناک در نظر گرفته نمی شود، اما ممکن است مدت کوتاهی بعد از درمان مقداری حساسیت در خط لثه احساس کنید. اگر نگران اضطراب دندانپزشکی هستید، دندانپزشک می‌تواند مقداری آرامش بخش استفاده کند.

طول درمان

  • با استفاده از کامپوزیت، زمان مراجعه بعدی سریعتر است. می‌توانید کامپوزیت را در یک یا دو جلسه (بسته به نوع کامپوزیت) قرار دهید.
  • درمان ایمپلنت به دو جلسه نیاز دارد. در اکثر موراد، ایمپلنت می‌تواند قرار گیرد و دندان دائمی در همان زمانی که دندان اصلی برداشته می‌شود ساخته شود. در دیگر موارد، ایمپلنت‌ها قرار می‌گیرند و چند ماه قبل از قرار دادن دندان نهایی به آنها زمان می‌دهند تا ترمیم شوند. در روش ایمپلنت گذاری معمولا 3 ماه طول می‌کشد تا به طور کامل به استخوان فک جوش بخورد. وقتی فرایند ترمیم کامل شد، دندان‌های دائمی در جلسه بعدی که حدودا 6 تا 8 هفته پس از جراحی است، قرار می‌گیرند.

مراقبت‌های لازم بعد از کاشت ایمپلنت و کامپوزیت کردن دندان


رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از کاشت ایمپلنت و کامپوزیت کردن دندان از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشد و تاثیر مستقیم بر ماندگاری ایمپلنت و کامپوزیت دارد. به همین دلیل دندانپزشکان همواره توصیه می‌کنند:

  • دو بار در روز مسواک بزنید. با مسواک زدن به طور مرتب می‌توانید مطمئن شوید لکه‌ها و غذاهای ایجاد کننده پوسیدگی به دندان‌ها چسبیده نمی‌مانند. به یاد داشته باشید که از خمیردندان بدون مواد ساینده استفاده کنید که شامل فلوراید هستند. از فرچه مسواک نرم استفاده کنید.
  • به منظور نخ کشیدن مرتب دندان ها از روش مناسب استفاده کنید.
  • دهان خود را با دهان شویه آبکشی کنید.
  • تمیز کردن حرفه ای و معاینات مرتب می تواند به پیشگیری و تشخیص زود هنگام مشکلات اتصال ایمپلنت و کامپوزیت (در صورت وجود) کمک کند.
  • چیزهای سفت نجوید. جویدن چیزهای سفت روی اتصالات دندان ها فشار وارد می کند و کامپوزیت یا ایمپلنت را می‌شکند.

ایمپلنت بهتر است یا کامپوزیت؟


ایمپلنت بهتر است یا کامپوزیت؟

بنابر آنچه که گفته شد، ایمپلنت و کامپوزیت تفاوت‌های بسیاری دارند که اصلی ترین تفاوت آن‌ها کاربردشان است. به همین دلیل هر فرد برای اطلاع از این که کامپوزیت مناسب شرایط او و ظاهر مورد نظر اوست یا ایمپلنت باید به پزشک مراجعه کرده و پس از مشاوره و انجام معاینات لازم، پروسه‌ی درمانی مورد نظر خود را شروع کند.

بخوانید:  ایمپلنت دندان بدون جراحی و بدون درد به روش پانچ

سوالات پر تکرار


آیا می‌توان با وجود کامپوزیت چیزی خورد؟

در اصل، اگر روکش داشته باشید می توانید هر چیزی بخورید. به یاد داشته باشید که چیزهای سفت مانند ناخن یا خودکار را با روکش دندان ها گاز نگیرید و همچنین از پاره کردن نوارچسب با دندان اجتناب کنید.

داشتن کامپوزیت یا ایمپلنت چه حسی دارد؟

ایمپلنت ها و کامپوزیت ها درست مانند دندان های اصلی شما هستند، اما زمان می برد تا به آنها عادت کنید. اگر از کامپوزیت استفاده می کنید، زمان نسبتا بیشتری برای عادت کردن به آنها نیاز دارید. زیرا در ابتدا مقداری غیر عادی به نظر می رسند. اگر شکل دندان ها را تغییر بدهید نیز ممکن است عجیب به نظر برسند. این حس در طی حدود یک هفته از بین می رود.

اگر در  نمونه ایمپلنت، استخوان کافی وجود نداشته باشد چه کار می‌توان کرد؟

بررسی ارتفاع، عرض و تراکم استخوان ناحیه ای که ایمپلنت قرار است گذاشته شود عامل بسیار مهمی برای موفقیت درمان می باشد. اگر استخوان کافی وجود نداشته باشد، استخوان توسط تکنیک پیوند استخوان ایجاد می‌گردد. لیفت سینوس و بلوک پیوندی برای ناحیه بالایی عقب فک انجام می شود. در فک پایین، فرایند استخوان سازی عمودی و افقی انجام می شود و درمان با توجه به نسبت مناسب استخوان می تواند محقق گردد.

در چه شرایطی به کار بردن ایمپلنت خطرناک است؟

ایمپلنت برای افراد زیر انجام نمی شود:

  • مبتلایان به دیابت و بیماری قلبی-عروقی
  • بیماران جوانی که استخوان های آنها به اندازه کافی رشد نکرده است.
  • بانوان باردار
  • معتادان به الکل یا مواد مخدر
  • مبتلایان به فشار خون بالا که هموفیلی دارند یا مبتلایان به نقص سیستم ایمنی بدن
  • افرادی که بیش از حد سیگار مصرف می کنند.
  • بیمارانی که از داروهای سرکوبگر کورتیکواستروئیدی استفاده می کنند.

درمان ایمپلنت را می توان در تمامی اشخاصی که رشد استخوانی آنها تمام شده است، بیماری های مزمن ندارند و کیفیت استخوانی خوبی دارند، انجام داد.

قرار دادن ایمپلنت دندانی چقدر موفق است؟

میزان موفقیت ایمپلنت استخوانی بسته به جایی که ایمپلنت در فک قرار می گیرد دارد، اما در کل میزان موفقیت این درمان 98% است. با مراقبت مناسب، ایمپلنت ها می توانند برای تمام عمر باقی بمانند.

آیا کامپوزیت دندان را بزرگتر می‌کند؟

استفاده از کامپوزیت هایی که به خوبی طراحی شده اند دندان ها را بزرگتر نمی کنند. این کامپوزیت ها برای اصلاح نواقص زیبایی استفاده می شوند و به صورت لایه ای نازک قرار می گیرند. استثنا در مورد این روش مربوط به دندانی است که باید بزرگتر شود تا ظاهر طبیعی در دهان شما ایجاد کند.

آیا قرار دادن کامپوزیت برای سلامتی خطرناک است؟

خیر. در توسعه این محصول دقت زیادی شده است. هرچند این محصول نسبتا جدید است، اما کاملا آزمایش شده می‌باشد. بی‌خطر می‌باشد و برای میلیون‌ها شخص به منظور بهبود ظاهر دندان‌ها و حفظ سلامت دندان‌ها استفاده شده است.

تماس با ما
×ارتباط در واتساپ