در صورتی که تمام دندانهای یک فرد نیاز به تعویض داشته باشند؛ استفاده از ایمپلنت کل دهان، میتواند راه حل مناسبی برای اکثر افراد باشد. روش ایمپلنت کل دهان یکی از معدود روشهایی است که میتواند عملکرد، ظاهر و راحتی دندانهای طبیعی را به طور همزمان بازیابی کند. عمل نصب ایمپلنتهای فول موس بسیار موفقیتآمیز است و معمولاً این دندانها تا آخر عمر فرد سالم باقی میمانند.
ایمپلنت کل دهان
از ایمپلنتهای دندانی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته استفاده میشود. شما میتوانید برای جایگزینی یک دندان، از ایمپلنتهای تک دندان استفاده کنید، اما ایمپلنتهای فول موس هم برای جایگزینی تمام یا اکثر دندانها، وجود دارند. ایمپلنت کل دهان به عنوان جایگزین برای دندانهای از دست رفته، استفاده میشود و به نوعی میتواند جایگزین خوبی برای دندانهای مصنوعی باشد تا شما بتوانید راحتتر صحبت کنید، غذا بخورید و لبخند بزنید.
مزایای ایمپلنت همه دندانها
ایمپلنت تمام دندانها نسبت به سایر گزینههای مشابه مثل پروتزهای دندانی یا دندانهای مصنوعی، مزایای متعددی دارند. ایمپلنت کل دهان علاوه بر اینکه ظاهر و عملکردی مشابه با دندانهای طبیعی دارند؛ برای استفاده طولانی مدت هم طراحی شدهاند و ماندگاری زیادی دارند. ایمپلنت کل دهان نسبت به پروتزهای معمولی راحتتر و مقاومتر هستند و به شما این امکان را میدهند که راحتتر خوارکیها را گاز بگیرید و بجوید؛ در ضمن این ایمپلنتها به شما این امکان را میدهند تا غذاهایی را بخورید که خوردن آنها با پروتزهای معمولی دشوار است.
مزیت دیگر ایمپلنت تمام دندانها نسبت به دندانهای مصنوعی و پروتزهای معمولی این است که ایمپلنت تمام دندانها نیازی به مراقبتهای خاص مثل، خارج کردن از دهان و تمیز کردن بعد از غذا و نگهداری شب تا صبح در آب، ندارند. و روش مراقبت از ایمپلنت فول موس، دقیقاً مشابه مراقبت از دندانهای طبیعی، با مسواک و نخ دندان انجام میشود.
علاوه بر این موارد، از آنجایی که ایمپلنتها کل دهان با پیچ به بخشهایی از استخوان فک متصل شدهاند؛ از استخوان فک هم حفاظت میکنند. اما در صورت استفاده از دندان مصنوعی یا پروتزهای معمولی، استخوان فک که زمانی ریشه دندانها را در خود نگه میداشته، به تدریج دچار فرسودگی میشود. این امر موجب تحلیل رفتن و فرورفتگی در استخوان فک میشود و ظاهری نامناسب ایجاد میکند؛ اما از آنجایی که پیچهای ایمپلنت فول موس با استخوان فک ادغام میشوند؛ میتوانند به سالم و طبیعی ماندن استخوان فک کمک کنند.
افرادی که برای استفاده از ایمپلنت کل دهان مناسب هستند
از آنجایی که برای نصب ایمپلنت کل دهان به چند مرحله جراحی نیاز است؛ فردی که میخواد از ایمپلنت تمام دندانها استفاده کند باید از وضعیت سلامتی خوبی برخوردار باشد. در واقع فرد نباید دچار شرایط پزشکی خاصی باشد که ممکن است در اثر جراحی بدتر شود.
هچنین فرد مناسب برای نصب ایمپلنت همه دندانها، باید استخوان فک بزرگ و مناسبی داشته باشد تا بتواند از ایمپلنتها حمایت کند. و در آخر فرد باید تا حدی از سلامت برخوردار باشد تا بعد از عمل به سرعت بهبود پیدا کند. به همین دلیل دندانپزشک، قبل از اینکه فرد را برای عمل نصب ایمپلنت آماده کند؛ از او یک شرح حال کامل میگیرد و سابقه پزشکی فرد را بررسی میکند.
آمادگیهای لازم قبل از کاشت ایمپلنت فول موس
بسته به نوع آرامبخشی که دندانپزشک قرار است در حین عمل استفاده کند؛ تعیین میشود که آیا شما باید قبل از عمل ناشتا باشید یا خیر. همچنین ممکن است فرد قبل از انجام عمل به مصرف داروی خاصی از جمله آنتیبیوتیک نیاز داشته باشد. توصیه میشود که در حین جراحی لباس راحتی بپوشید. از آنجایی که فرد بعد از جراحی قادر به رانندگی نیست؛ بهتر است شخصی بیمار را تا منزل همراهی کند.
بهتر است از حدود دو هفته قبل از عمل جراحی کاشت ایمپلنت کل دهان، از مصرف سیگار، نوشیدنیهای الکلی و داروهای رقیق کننده خون خودداری کنید.
بعد از جراحی باید بقیه روز خود را به استراحت اختصاص دهید. شما بعد از انجام عمل درد نخواهید داشت، اما ممکن است مقداری ناراحتی را احساس کنید. برای شما بهتر است که بعد از عمل به محل کار نروید و در منزل استراحت کنید.
جاگذاری ایمپلنت تمام دندانها
ایمپلنتهای کل دهان از سه جز تشکیل شدهاند:
- ایمپلنتهای پیچ مانندی که در فک قرار میگیرند.
- دندانهای مصنوعی که کاملاً ظاهری مشابه با دندانهای طبیعی دارند و عملکرد خوبی دارند.
- اباتمنتهایی که ایمپلنتها را به دندانهای مصنوعی متصل میکنند.
در اولین مرحله جراحی نصب ایمپلنت تمام دندانها، از یک تیغ جراحی برای ایجاد برش در لثه و کندن فلپهای لثه و در نتیجه نمایان کردن استخوان زیرین استفاده میشود. (در بعضی موارد ممکن است برای دسترسی به استخوان فک به جای کنار زدن بافت فلپ لثه به یک برش دایرهای شکل نیاز باشد.) سپس سوراخی در استخوان فک ایجاد میشود و ایمپلنت در آن جایگذاری میشود. این روند برای جایگذاری تمام ایمپلنتها انجام میشود. ممکن است به طور موقت دندانهایی روی ایمپلنتها نصب شوند. در غیر این صورت یک کلاهک خاص روی سری ایمپلنتها پیچ میشود تا ایمپلنت را از فضای داخلی دهان جدا نگه دارد. سپس فلپهای لثه که در مرحله قبل بریده شدهاند؛ مجدداً در سر جای خود قرار میگیرند و روی استخوان فک و اطراف ایمپلنتها را میپوشانند و از آنها محافظت میکنند. از چند بخیه برای نگه داشتن بافت لثه در سر جای خود استفاده میشود که این بخیهها در طی هفت تا ده روز آینده کشیده میشوند.
در طی دو تا شش ماه بعد از نصب ایمپلنت، استخوان فک به ایمپلنتها متصل میشود و تکیه گاه خوبی برای دندانهای جدید به وجود میآید. پس از اتصال ایمپلنتها به استخوان فک، زمان برداشتن کلاهک موقت یا دندان موقت از روی ایمپلنت و چسباندن اباتمنت، فرا میرسد. پس از انجام این مرحله، لثهها در طی چند هفته بهبود پیدا میکنند.
در نهایت پروتزهای دندانی کاملی که برای شما ساخته شدهاند؛ روی اباتمنتها نصب میگردند. و شما بعد از گذشت مدت کوتاهی، مجدداً اعتماد به نفس خود در لبخند زدن و نیز توانایی جویدن و درست صحبت کردن را به دست خواهید آورد.
مراقبت بعد از ایمپلنت همه دندانها
بلافاصله بعد از انجام عمل، وجود کمی التهاب و کبودی در اطراف صورت طبیعی است. اما هرگونه التهاب و کبودی باید بعد از چند روز شروع به بهبودی کند به طوری که بعد از یک هفته دیگر قابل توجه نباشد. توصیه میشود که تا یک هفته بعد از جراحی آرام باشید و به خودتان فشار نیاورید، سعی کنید غذاهای نرم و مغذی بخورید و مقدار زیادی آب بنوشید. لازم به ذکر است که اکثر بیماران به سرعت بهبودی خود را بدست میآورند به طوری که از سرعت روند بهبودی متعجب میشوند. تنها نکتهای که افرادی که ایمپلنت فول موس نصب کردهاند؛ باید رعایت کنند، استفاده از یک رژیم حاوی غذاهای نرم و مغذی به مدت 3 تا 4 ماه بعد از جراحی است.
ماندگاری ایمپلنت کل دهان
از آنجایی که دندانهای هر فرد مانند اثر انگشت منحصر به فرد است، عمر و ماندگاری ایمپلنتهای دندانی هم از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اما معمولاً عمر و ماندگاری ایمپلنت همه دندانها، 15 سال است. ماندگاری ایمپلنت کل دهان به رژیم غذایی، بهداشت دهان و دندان و سایر عادتهای شما بستگی دارد. شما باید به طور منظم برای معاینه دندانهای نصب شده بر روی ایمپلنت، به دندانپزشک مراجعه کنید. ممکن است لازم باشد یکی از دندانها تعویض شود، اما همچنین با پروتز اصلی مرتبط بماند.
خطرات کاشت ایمپلنت کل دهان
مشابه هر عمل جراحی، کاشت ایمپلنت کل دهان خطراتی برای سلامتی به همراه دارد. این مشکلات معمولاً به ندرت اتفاق میافتند و معمولاً جزئی و قابل درمان هستند. عوارض نصب ایمپلنت کل دهان عبارتند از:
- عفونت
- آسیب رسیدن به عروق خونی فک
- پس زدن ایمپلنت
- ایجاد مشکلات سینوسی در صورت قرار گیری نامناسب ایمپلنت در فک بالا
زمانی که جراحی توسط یک دندانپزشک مجرب انجام شود، محل به خوبی آماده شود و ایمپلنت در محل مناسب قرار بگیرد؛ خطرات و عوارض جانبی به حداقل میرسند. به طور مثال، پیوند استخوان میتواند احتمال موفقیت در نصب ایمپلنتهای دندان را افزایش میدهد.
قیمت و هزینه ایمپلنت تمام دندانها
هزینههای نصب ایمپلنت فول موس، بسته به ناحیه، میزان مهارت دندانپزشک، نوع و تعداد ایمپلنتهای مورد نیاز، نیاز یا عدم نیاز به پیوند استخوان و تعداد دندانهایی که باید نصب شوند؛ تا حدی زیادی متفاوت خواهد بود. در نتیجه برای تعیین دقیق میزان هزینهها باید با دندانپزشک خود مشورت کنید.
سؤالات متداول
آیا در زمان جراحی کاشت ایمپلنت فول موس، امکان گذاشتن تاج دندان موقت بر روی پایه ایمپلنت وجود دارد؟
بله. تکنولوژی مدرن دندانپزشکی به دندانپزشکان این امکان را میدهد تا دقیقاً در همان روز کاشت ایمپلنت، دندانهای موقتی را بر روی ایمپلنتها نصب کند. این فناوری به بیماران این امکان را میدهد تا بدون فاصله زمانی بعد از نصب ایمپلنت به دندان موقت دسترسی داشته و لبخند زیبایی داشته باشند. دندانهای نهایی و دائمی که روی ایمپلنتها نصب میشوند؛ عملکرد و راحتی را به طور کامل به بیماران باز میگردانند.
آیا کاشت ایمپلنت کل دهان درد دارد؟
در اولین مرحله، شما در طی عمل جراحی بیهوش خواهید بود و دردی را احساس نمیکنید. اما بعد از عمل، احتمالاً به دلیل تورم و کبودی محل جراحی، کمی درد و ناراحتی را احساس خواهید کرد. این حالت به راحتی با داروهای مسکن قابل کنترل است و در طی چند روز آینده برطرف میشود.
ایمپلنتهای کل دهان چند دندان را میتوانند نگه دارند؟
روش ایمپلنت کل دهان این امکان را فراهم میکند که تمام دندانهای فک بالا یا پایین روی چهار پیچ ایمپلنت نصب شوند. دلیل اینکه ایمپلنتهای کل دهان میتوانند تمام دندانها را با چهار پیچ نگه دارند؛ این است که در این روش ایمپلنتها با زاویه 45 درجه نصب میشوند و تا حد زیادی از کمبود استخوان در فک جلوگیری میشود. روش نصب ایمپلنت کل دهان نسبت به روش سنتی نصب ایمپلنت که فقط قادر به نگهداری یک یا دو دندان است؛ کمتر تهاجمی است در نتیجه روند بهبودی کوتاهتری را به همراه دارد. همچنین این روش بسیار سریعتر از روشهای سنتی است زیرا کل دندانها یک فک، فقط با استفاده از چهار پیچ ایمپلنت، نصب میشوند.
آیا ایمپلنت کل دهان دائمی است؟
طول عمر ایمپلنت همه دندانها به عوامل مختلفی از جمله مواد سازنده ایمپلنتها، بستگی دارد. بسیاری از دندانپزشکان استفاده از مواد زیرکونیا یا هیبرید-اکریلیک که بیشترین دوام را دارند؛ پیشنهاد میکنند.
چه زمانی پس از کاشت ایمپلنت کل دهان، میتوان به سر کار برگشت؟
باید بعد از انجام هر اقدام دندانپزشکی مهمی، به خوبی استراحت کنید؛ اما به طور کلی میتوان انتظار داشت که بتوانید بعد از گذشت 5 تا 7 روز به زندگی عادی خود برگردید. اما متأسفانه ممکن است عادت کردن به ایمپلنتها در هنگام صحبت کردن یا غذا خوردن، مدت بیشتری طول بکشد؛ بنابراین ممکن است برای شرکت در اجتماع به زمان بیشتری نیاز داشته باشید.
آیا میتوان ایمپلنت کل دهان را از دهان خارج کرد؟
خیر. روش ایمپلنت کل دهان، با دندان مصنوعی متفاوت است و شما نمیتوانید ایمپلنت تمام دندانها را از دهان خود خارج کنید. این ایمپلنتها ثابت، راحت و قابل اطمینان هستند و شما بعد از غذا خوردن یا قبل از خواب، نیاز به برداشتن ایمپلنتهای کل دهان ندارید. شما میتوانید واقعی نبودن این دندانها را نادیده بگیرید و در ضمن مسواک زدن را فراموش نکنید!
آیا ممکن است ایمپلنت فول موس، بشکند؟
ممکن است، اما معمولاً اتفاق نمیافتد. در صورت استفاده درست، مسواک زدن و مراقبتهای منظم، این ایمپلنتها نمیشکنند؛ با این وجود معمولاً دندانپزشک، فهرستی از غذاهایی که ممکن است باعث شکستن ایمپلنت تمام دندانها شوند؛ به شما ارائه میدهد و شما باید از مصرف آن غذاها اجتناب کنید.
ایمپلنت کل دهان، چند دندان را دربرمیگیرد؟
در روش ایمپلنت کل دهان، ممکن است به 12 تا 16 ایمپلنت دندانی یا شش تا هشت ایمپلنت برای فک بالا و شش تا هشت ایمپلنت برای فک پایین نیاز باشد.