وقتی نوبت جایگزین دندانهای از دست رفته میشود، ایمپلنتهای دندانی رایج ترین راه حل برای بهبود ظاهر طبیعی و راحت هستند. ایمپلنت احتمالا برای سالها باقی میماند و طبیعی ترین راه حل است. با این حال، احتمال کوچکی در مورد افتادن ایمپلنت وجود دارد. اگرچه بسیاری از بیمارانی که ایمپلنت دارند، هرگز مشکلی نخواهند داشت، اما برخی ممکن است با لق شدن ایمپلنت روبرو شوند. اگر ایمپلنت شما آنگونه که باید باشد نیست، باید فورا به دندانپزشک مراجعه نمایید تا اقدامات لازم برای رسیدگی به آن انجام شود.
علائم لق شدن ایمپلنت
لق شدن زود و دیگر هنگام ایمپلنت هر دو اغلب می توانند با عوارض زیر مشخص شوند:
- جویدن سخت تر می شود.
- لثه اطراف ایمپلنت ملتهب می شود.
- عقب نشینی غیرطبیعی لثه
- ورم قابل توجه در لثه و اطراف محل ایمپلنت
- لق شدگی قابل توجه یا تکان خوردن جزئی ایمپلنت
- درد و آزردگی
هرچند این موارد علائم انحصاری لق شدن ایمپلنت نیستند، اما اگر هر یک از علائم بالا را داشتید، لطفا با دندانپزشک خود تماس بگیرید تا بتواند سریعا ایمپلنت را معاینه کرده و لق شدن آن را بررسی کند.
علت لق شدن ایمپلنت
چندین دلیل وجود دارد که بیان میکند چرا این مشکل به وجود آمده است. متخصصان مرسومترین عوامل را در زیر مشخص کرده اند:
لق شدن اباتمنت
بالای ایمپلنت فضای خالی وجود دارد که یک بخش اضافی (اباتمنت) به آن پیچ میشود. اباتمنت به لثه چسبیده و تاج روی آن چسبانده میشود. گاهی ممکن است اباتمنت شروع به جدا شدن از ایمپلنت کند و باعث لق شدن آن شود. این مورد مشکلی ساده است و روی خود ایمپلنت تاثیری نمیگذارد.
لق شدن تاج
از آنجایی که تاج به وسیله سیمان چسبیده شده است، چسب ممکن است تجزیه شده و باعث شود تاج جدا شود. این لقی تاج ممکن است ناشی از ضربه یا شکستگی باشد. ممکن است نتیجه دندان قروچه یا صدمات باشد. اگر تاج تکان میخورد، احتمالا در خود کلاهک یا سیمانی که آن را نگه داشته است ترکی ایجاد شده است.
لق شدن ایمپلنت
بزرگترین مشکل زمانی ایجاد میشود که در خود ایمپلنت مشکلی باشد. احتمالا درد، بی حسی در لب ها و حتی شاید التهاب در لثه ها وجود داشته باشد. این علائم زمانی روی می دهد که ایمپلنت عفونت داشته باشد. نادیده گرفتن این موارد میتواند منجر به ایجاد عوارض شدیدی شود. باید در اولین فرصت یک دندانپزشک اورژانسی بیابید.
ابتلا به بیماری لثه در اطراف ایمپلنت (یا به عبارت دقیقتر، پری ایمپلنتیت) مشکلی جدی میباشد. عفونت ناشی از بیماری لثه، استخوان فکی که ایمپلنت را نگه میدارد را میخورد. ممکن است استخوان فک به حدی تخریب شود که چیزی از آن برای نگه داشتن ایمپلنت باقی نماند.
به منظور پیشگیری از پری ایمپلنتیت، بیماری لثه و از دست دادن استخوان، باید مراقبتهای مرتب خانگی بسیار خوبی داشته باشید و پزشک شما را برای معاینه و جرم گیری مرتب ملاقات کنید.
درمان لق شدن ایمپلنت
چگونگی رفع مشکل بستگی به عنصری که تحت تاثیر قرار گرفته دارد. این عنصر میتواند تاج، اباتمنت یا ایمپلنت باشد. رسیدگی و درمان نکردن لقی هر کدام از این موارد میتواند منجر به افتادن ایمپلنت و عوارضی برای کل بدن شود.
درمان لق شدن اباتمنت ایمپلنت
در حالت ایده آل، اباتمنت باید همراه تاج برداشته شود و سپس میتوان آن دو را در خارج از دهان از هم جدا کرد. این کار شامل باز کردن پیچ پروتز میشود. کلاهک دندان ممکن است نگه داشته شود و هزینهها را کاهش دهد. گاهی بدون آسیب زدن به کلاهک نمی توان اباتمنت را برداشت. در اینچنین مواردی، ممکن است لازم شود کلاهک را برش داده یا با مته سوراخ کنند. دندانپزشک میتواند گچ اصلی را که لابراتوار ساخته بگیرد یا یک نمونه جدید بسازد.
درمان لق شدن تاج ایمپلنت
درمان تاج لق شده مانند اباتمنت آسیب دیده است. در صورت امکان پیچ تاج باز میشود. وگرنه، به شرط اینکه سیمان به اندازه کافی شکننده باشد، ممکن است تاج خارج شود. در غیر اینصورت، تاج به بخشهای کوچکتر بریده میشود. سپس اباتمنت یا میله کاملا تمیز میشود.
اگر تاج ایمپلنت به طور کلی بیوفتد، اما بازهم شکل مناسبی داشته باشد، باز می توان آن را با سیمان به جای خود وصل کرد. این کار فرایندی ساده است و احتمالا نیاز به بیحسی ندارد. این وضعیت در صورتی که تاج آسیب ببیند پیچیده تر می شود. دندانپزشک می تواند قالبی را که از قبل تهیه شده را استفاده کند یا نمونه جدیدی بسازد. به هر صورت، احتمالا برای چند هفته باید از تاج موقتی استفاده کنید. تاجهای دارای پیچ گاهی میتوانند به خاطر لقی تاج یا اباتمنت شل شوند. ترمیم این حالت با سفت کردن مجدد آنها بسیار آسان است.
درمان لق شدن فیکسچر (پایه) ایمپلنت
لق شدن پایه ایمپلنت همیشه نیاز به برداشتن کل آن دارد. اگر استخوان از دست رفته باشد، ممکن است نیاز به پیوند داشته باشید. این مورد شامل چندین ماه اضافی برای درمان میشود. مرحله بعدی تلاش مجدد برای قرار دادن ایمپلنت یا دندان مصنوعی میشود. دندانپزشک در مورد گزینه ها با شما صحبت خواهد کرد.
در صورتی که نیاز به پیوند نداشته باشید، ممکن است سریعا ایمپلنتی که ابعاد بزرگتری دارد را قرار دهند. به این ترتیب بعد از برداشتن ایمپلنت هنوز شانس پیوند استخوانی موفقت آمیز را خواهید داشت. با این حال عفونت یا پریودنتیت نباید وجود داشته باشد.
ممکن است دوباره از کرون استفاده شود که در این صورت میتوان هزینه قابل توجهی را صرفه جویی کرد. با این حال فرایند برداشتن ایمپلنت باز هم نیاز به مراقبت پس از درمان مناسب، احتمالا با آنتی بیوتیک و مسکن دارد.
سوالات پرتکرار
چه کار کنم اگر ایمپلنت من افتاد؟
اول از همه، باید تاج، پیچ و بقیه بخش ها را در یک محفظه نگهدارید تا وقت ملاقات اضطراری شما با دندانپزشک برسد. در این مدت میتوانید با دهانشویه دهان خود را آبکشی کنید، اما مطمئن شوید هیچ الکلی در محلول وجود ندارد. از جویدن غذا با سمتی که ایمپلنت افتاده نیز خودداری کنید.
چگونه میتوانید از لق شدن ایمپلنت دندان جلوگیری کنید؟
برای مراجعات بعدی، مراحلی وجود دارد که با انجام آنها می توانید احتمال لق شدن ایمپلنت را کاهش دهید.
- اگر مبتلا به بیماری لثه هستید، از طریق دندانپزشک از درمان شدن آن مطمئن شوید.
- دستورالعمل های مراقبت پس از کاشت را که دندانپزشک مشخص کرده انجام دهید.
- حتما به طور مرتب مسواک زده و نخ دندان بکشید.
آیا لق شدن ایمپلنت دندان یک وضعیت اورژانسی است؟
بله. این یکی از خطرناکترین مشکلات ایمپلنت دندانی میباشد. اگر متوجه هر نوع تحرکی در ایمپلنت شدید، باید سریعا به دنبال کمک تخصصی باشید. لق شدن پیچهای ایمپلنت میتواند منجر به از دست رفتن استخوان، عفونت، شکستن ایمپلنت و حتی افتادن ایمپلنت شود. اگر این وضع درمان نشود، عفونت می تواند در بخشهای دیگر بدن منتشر شده، سلامت کلی و حتی زندگی شما را تهدید کند.
چه زمانی ایمپلنت میافتد؟
افتادن کامل ایمپلنت به طور کلی به ندرت روی می دهد. اکثر افتادگی ها معمولا زمانی که تازه ایمپلنت قرار گرفته است ایجاد می شوند. این مورد افتادگی مربوط به جراحی در نظر گرفته می شود. به هر دلیلی ایمپلنت نمی تواند به استخوان وصل شود. بدون ارتباط قوی بین ایمپلنت و استخوان فک، نمی توانید دندان یا دندان مصنوعی نهایی را روی ایمپلنت قرار دهید.
این به معنی این نمی باشد که نمی توانید ایمپلنت داشته باشید. به احتمال زیاد، باید ایمپلنت موجود را برداشته و فرایند را از ابتدا شروع کنید. پیروی از دستورات پس از عمل دندانپزشک به منظور اجتناب از افتادن ایمپلنت بسیار مهم می باشد.
آیا ایمپلنت میتواند بعد از مدت طولانی که آن را داشته ایم بیافتد یا لق شود؟
جواب بله می باشد، اما باز هم ایمپلنت موفقیتی بسیار طولانی مدت داشته است. اکثر افتادگی ایمپلنت ها بعد از مدت طولانی نتیجه دو مورد اصلی می باشند: بهداشت و گاز زدن ها. حتما به خوبی از طریق روش های تمیز کردن دندان که از طرف دندانپزشک و متخصص بهداشت ارائه شده است، از دندان ها و ایمپلنت های خود مراقبت کنید.
فقط چون ممکن نیست ایمپلنت شما خراب شود به این معنی نیست که نمیتوانید بیماری لثه در اطراف ایمپلنت بگیرید و بیماری لثه در اطراف ایمپلنت میتواند منجر به از بین رفتن کامل ایمپلنت شود.
آیا ایمپلنت آسیب دیده میتواند سریعا جایگزین شود؟
اگر ایمپلنت برداشته شود، اغلب می تواند جایگزین گردد. در برخی موارد، می توان ایمپلنت شکسته را برداشته و بلافاصله با ایمپلنت جدید جایگزین کرد. در موارد دیگر، باید بین زمان برداشتن ایمپلنت قدیمی و گذاشتن ایمپلنت جدید مقداری صبر کنید. اگر عفونتی اطراف ایمپلنت وجود دارد، باید مطمئن شوید که قبل از قرار دادن ایمپلنت جدید کاملا تمیز شده است. اگر استخوان اطراف ایمپلنت به اندازه کافی ضخیم و قوی نیست تا پیوند استخوانی محکمی ایجاد کند، پیوند استخوان ممکن است برای تقویت این ناحیه و افزایش احتمال موفقیت ایمپلنت بعدی انجام شود.
میزان موفقیت کاشت ایمپلنت چقدر است؟
بسته به عادات و سلامتی فرد، برای هر شخصی متفاوت است. برای افراد سالم با بهداشت دهانی و سلامت مناسب، پیشبینی میزان موفقیت ایمپلنت بالای 90 تا 95 درصد میباشد.