از دست دادن دندان آسیاب به اندازه از دست دادن دندانهای جلو قابل توجه نمیباشد؛ ولی افتادن این دندان میتواند سبب دشواری در روند خوردن مواد غذایی شود. حتی اگر با وجود از دست دادن دندانهای آسیاب دوم، افراد در خوردن غذا با مشکل مواجه نشوند، در بلندمدت افتادن این دندان سبب بروز مشکلاتی مانند: بیماری لثه، پوسیدگی، آسیبدیدگی یا دیگر مشکلات مرتبط میشود.
ایمپلنت دندان آسیاب یک روش مؤثر جهت جایگزین کردن این دندانها محسوب میشود. در صورت از دست دادن دندان آسیاب و تمایل به جایگزین کردن آن، روش ایمپلنت دندانهای آسیاب یک گزینه مناسب به شمار میرود. امکان دارد ایمپلنت دندان آسیاب در طول عمر شخص ماندگار باشد.
مزایای ایمپلنت دندان آسیاب
با وجود این که ایمپلنت دندان آسیاب به زمان زیادی نیاز دارد، استفاده از این روش دارای مزایای زیادی میباشد از جمله:
- بهبود ظاهری: ایمپلنت شبیه دندانهای طبیعی به نظر رسیده و سبب بهبود زیبایی ظاهری میشود.
- رفع مشکلات مربوط به گفتار: دندانهای مصنوعی ممکن است از محل قرارگیری خود خارج شده و سبب بروز مشکلاتی مانند نامفهوم صحبت کردن شوند. ایمپلنت دندان به استخوان متصل شده و در نتیجه نیازی به نگرانی در این مورد نمیباشد.
- بهبود مشکلات مربوط به تغذیه: در صورتی که دندانهای مصنوعی به درستی سر جای خود قرار نگیرند، امکان دارد روند خوردن با مشکل مواجه شود. عملکرد ایمپلنت دندان مشابه دندان طبیعی است و سبب بهبود روند تغذیه میشود.
- افزایش اعتماد به نفس: با از دست دادن دندان، اعتماد به نفس شخص کاهش پیدا میکند. ایمپلنت سبب افزایش اعتماد به نفس شخص میشود.
- ماندگاری بالا: ایمپلنت دندان در صورت مراقبت صحیح میتواند برای سالها ماندگار باشد و به غیر از رعایت بهداشت دهان و دندان، به مراقبت زیادی نیاز ندارد.
- سهولت استفاده: ایمپلنت دائمی دندان به خارج کردن و یا استفاده از مواد مخصوص جهت قرارگیری در محل خود نیازی ندارد و در نتیجه استفاده از آن نسبت به دندان مصنوعی راحتتر است.
- ایمنی: در بیشتر موارد، نصب ایمپلنت ایمن و تقریباً بدون درد است. در برخی از افراد پس از جراحی، درد و حساسیت خفیف در لثهها ایجاد میشود که با مصرف داروی مناسب رفع میشود.
اهمیت ایمپلنت دندان آسیاب
پس از افتادن دندان، مشکلات مختلفی ایجاد خواهند شد و تأثیرات منفی از لحاظ سلامتی و ظاهری بروز خواهند کرد. ریشههای دندان به قرارگیری دندان در محل خود کمک میکنند و همچنین در حفظ سلامت لثهها و ساختار استخوان نیز مؤثر هستند.
تحلیل استخوان در قسمت فک، یکی از مشکلات قابل توجه است که در اثر از دست دادن دندان بروز میکند. این عارضه میتواند بر استحکام و یکپارچگی ریشه دندان مجاور و ثبات دندان تأثیر منفی بگذارد. به همین دلیل با گذشت زمان، قرارگیری دندان مصنوعی در محل خود دشوارتر خواهد شد.
استفاده از ایمپلنت علاوه بر بهبود ظاهری و افزایش اعتماد به نفس، دارای مزایای دیگر مرتبط با سلامتی نیز میباشد. ایمپلنت روش مناسبی برای جایگزینی دندان و حفظ سلامت دهان و دندان محسوب میشود.
چه افرادی کاندیدای مناسب ایمپلنت دندان آسیاب هستند؟
عواملی که باعث میشوند شخص کاندیدای مناسب برای استفاده از ایمپلنت دندان آسیاب باشد شامل:
- سلامت دهان و دندان و همچنین سلامت عمومی بدن
- عدم ابتلا به اختلالات دستگاه ایمنی
- عدم ابتلا به دیابت
- خودداری از مصرف دخانیات
- برخورداری از سلامت استخوان فک
- عدم ابتلا به بیماری لثه
ایملپنت دندان بهترین گزینه جهت جایگزینی دندانهای آسیاب به شمار میرود، چرا که از لحاظ ظاهری و عملکرد، مشابه دندان طبیعی میباشد. با استفاده از این روش، اطمینان حاصل خواهد شد که دندانهای دیگر، مانند قبل سالم باقی خواهند ماند.
مشکل دیگری که وجود دارد این است که امکان دارد دندان آسیابی که در جهت مخالف است از لثه رشد کرده و در نهایت بیش از حد جابهجا شود، چرا که دندان دیگری برای متوقف کردن آن وجود ندارد. این مسأله میتواند سبب از دست رفتن یک دندان دیگر نیز بشود. بهترین روش جهت تصمیمگیری در مورد استفاده از ایمپلنت، مشاوره با جراح دهان و دندان است.
مراحل ایمپلنت دندان آسیاب
در ارتباط با مراحل ایمپلنت دندان آسیاب بایستی ذکر شود که نصب ایمپلنت دندان شامل موارد زیر میباشد:
- در ابتدا دندانپزشک دهان و دندانهای شخص را جهت اطمینان از بهکارگیری روش ایمپلنت معاینه میکند. به این منظور از تصویربرداری از ناحیه مورد نظر برای مشاهده دندانها جهت ارزیابی تاج دندان، میزان تراکم استخوان فک و وضعیت دندانهای مجاور استفاده میشود.
در صورت نیاز به کشیدن دندان پیش از ایمپلنت، امکان دارد به مقداری زمان بین معاینه اولیه و نصب ایمپلنت نیاز باشد.
- جراح دهان و دندان پیچ مخصوص را نصب کرده و سپس استخوان رشد کرده و سبب یکپارچگی پیچ و استخوان میشود. این روند به چهار تا شش ماه زمان نیاز دارد. در صورت نیاز به پیوند استخوان، به زمان بیشتری نیاز میباشد. معمولاً افراد دارای مشکلات مربوط به تراکم استخوان ناشی از سن، بیماری یا مشکلات ژنتیکی باید از پیوند استخوان استفاده کنند.
- دندانپزشکان در صورت نیاز، انواع تکنیکهای پیوند استخوان را به کار میگیرند. در صورت پایین بودن تراکم کلی استخوانی، استفاده از پیوند استخوان از دیگر اشخاص، حیوانات و یا مواد مصنوعی امکانپذیر است. در بسیاری از موارد، از استخوان لگن یا درشتنی برای اطمینان از میزان سازگاری استفاده میشود.
- پس از جایگذاری پیچ، دندانپزشک روکش را جهت تکمیل روند درمان، نصب میکند. معمولاً قالبگیری روکش به زمان نیاز دارد. دندانپزشکان در زمان بهبودی روکش را سفارش میدهند، بنابراین به زمان اضافی به این منظور نیاز نمیباشد.
اقدامات مراقبتی پس از ایمپلنت دندان آسیاب
دندانهای آسیاب در مقایسه با دیگر دندانها دارای ریشه قویتر و بلندتری هستند. در نتیجه به زمان بیشتری برای اتصال ساختاری ایمپلنت و استخوان نیاز میباشد و امکان دارد در این حالت درد و ناراحتی بیشتری در مقایسه با ایمپلنت دندانهای دیگر ایجاد شود.
پس از نصب ایمپلنت، شخص میتواند در صورت آمادگی به منزل بازگردد و بایستی تا زمان رفع تأثیر ماده بیحسی برای چند ساعت استراحت کند. در بیشتر مواقع برای نصب ایمپلنت از بیحسی موضعی استفاده میشود، ولی اگر از بیهوشی عمومی استفاده شود، شخص نباید رانندگی کند و باید از کمک فرد دیگری برای بازگشت به منزل استفاده شود.
یک روز پس از نصب ایمپلنت دندان آسیاب، شخص میتواند فعالیتهای روزانه را ادامه دهد. بیشتر افراد میتوانند به محل کار بازگردند، ولی بایستی از انجام فعالیتهای دشوار مانند ورزش سنگین خودداری شود.
امکان دارد خونریزی خفیف ایجاد شود. این حالت طبیعی است و بایستی پس از یک یا دو روز رفع شود. برای رفع خونریزی میتوان با استفاده از دندان، با گاز پانسمان بر روی ایمپلنت فشار ملایم وارد کرد. در صورت عدم توقف یا تشدید خونریزی بایستی به دندانپزشک مراجعه شود.
فیلم ایمپلنت دندان آسیاب
در این قسمت میتوانید فیلم ایمپلنت دندان آسیاب را جهت ارزیابی روند نصب ایمپلنت مشاهده کنید:
عوارض ناشی از نصب ایمپلنت دندان آسیاب
امکان دارد ایمپلنت دندان آسیاب سبب بروز عوارض شود. البته این عوارض به ندرت ایجاد میشوند و معمولاً خفیف هستند و به راحتی درمان میشوند. این عوارض شامل:
- عفونت در ناحیه نصب ایمپلنت
- آسیبدیدگی در ساختارهای مجاور، مانند دیگر دندانها یا رگهای خونی
- آسیبدیدگی عصب که میتواند سبب بروز درد، بیحسی یا احساس گزگز در دندانها، لثهها، لبها یا چانه شود.
- مشکلات مرتبط با سینوس (زمانی که ایمپلنت نصب شده در فک فوقانی، وارد یکی از حفرههای سینوسی شود)
هزینه ایمپلنت دندان آسیاب
نصب ایمپلنت دندان آسیاب لزوماً به هزینه زیادی نیاز ندارد. قیمت ایمپلنت دندان آسیاب به عوامل مختلفی بستگی دارد. بعید به نظر میرسد محل دندانی که به ایمپلنت نیاز دارد بر هزینه درمان تأثیر زیادی داشته باشد. عواملی که بر هزینه ایمپلنت دندان آسیاب تاثیر میگذارند شامل:
- دندانپزشک: نصب ایمپلنت توسط برخی از دندانپزشکان به هزینه کمتری نیاز دارد. البته دندانپزشکان متخصصی که دارای تجربه و تحصیلات بیشتری هستند معمولاً نرخ بیشتری به این منظور دریافت میکنند.
- کیفیت ایمپلنت: برخی از ایمپلنتها دارای کیفیت بالاتری میباشند. جهت دستیابی به بهترین نتیجه، دندانپزشک بایستی از ایمپلنتی استفاده کند که در طول مدت عمر بیمار ماندگار باشد. استفاده از ایمپلنتهای ارزانتر، مانند مینی ایمپلنت نیز بر هزینه درمان تأثیر میگذارد.
- هزینههای جانبی: امکان دارد در برخی از موارد استفاده از روشهایی مانند: تصویربرداری با اشعه ایکس، سی تی اسکن، کشیدن دندان و پیوند استخوان ضروری باشد. در این حالت قیمت ایمپلنت دندان آسیاب افزایش پیدا خواهد کرد.
با توجه به موارد فوق، برآورد هزینه ایمپلنت دندان آسیاب دشوار میباشد. در صورتی که استخوان فک شخص سالم باشد و همچنان دندان آسیابی که شخص تمایل به جایگزین کردن آن دارد، وجود داشته و یا اخیراً افتاده باشد، امکان دارد به پیوند استخوان نیاز نباشد. در این حالت هزینه درمان کاهش پیدا میکند.
نکات کلی در ارتباط با ایمپلنت دندان آسیاب
دندانهای آسیاب در جویدن مواد غذایی، بهداشت دهان و دندان و وضعیت کلی سلامتی بسیار مؤثر هستند. برخی از افراد تصور میکنند که دندانهای آسیاب به علت این که قابل مشاهده نیستند، به ایمپلنت نیازی ندارند که البته این تصور اشتباه میباشد. تأثیر این روش درمان بر سلامت دندانها در مقایسه با زیبایی دهان و دندان از اهمیت بیشتری برخوردار است.
صرف نظر از محل ایمپلنت دندان، روش نصب و اقدامات پس از درمان یکسان میباشند، ولی بایستی توجه شود که ایمپلنتهای دندان دارای ریشههای بلندتر و قویتری هستند و در نتیجه به زمان بهبودی بیشتری نیاز دارند و در نتیجه امکان دارد سبب بروز درد بیشتری نیز بشوند.
سؤالهای رایج در مورد ایمپلنت دندان آسیاب
آیا ایمپلنت دندانهای آسیاب الزامی است؟
با توجه به این که دندانهای آسیاب تأثیری بر ظاهر کلی ندارند، امکان دارد اشخاص تمایلی به استفاده از ایمپلنت نداشته باشند که البته این اقدام صحیح نمیباشد. از دست دادن حتی یک دندان میتواند سبب وارد شدن آسیب شدید و دائمی به کل دهان شود.
آیا استفاده از ایمپلنت دندان آسیاب یک روش ایمن محسوب میشود؟
بله. ایمپلنت دندانهای آسیاب، مانند ایمپلنت دندانهای دیگر، یک روش ایمن به شمار میرود. عوارض ناشی از ایمپلنت دندان آسیاب نیز مشابه عوارض ایمپلنت دیگر دندانها میباشد.
آیا ایمپلنت دندان آسیاب سبب بروز درد میشود؟
ایمپلنت دندان آسیاب سبب ایجاد درد نمیشود، چرا که به این منظور از ماده بیحسی استفاده میشود. البته امکان دارد برای مدت چند روز پس از درمان درد ایجاد شود. ممکن است ایمپلنت دندان آسیاب در مقایسه با دندانهای دیگر در روزهای پس از درمان، سبب بروز درد بیشتری شود.
مهمترین مزیت ایمپلنت دندان آسیاب چیست؟
مهمترین مزیت ایمپلنت دندان آسیاب، جلوگیری از تحلیل استخوان و لثه میباشد. تحلیل استخوان و لثه میتواند سبب بروز مشکلات شدید مرتبط با دهان و دندان شود.
آیا امکان جویدن مواد غذایی با ایمپلنت دندان آسیاب وجود دارد؟
با توجه به این که عملکرد ایمپلنت مشابه دندان طبیعی میباشد، جویدن مواد غذایی با ایمپلنت دندان کاملاً امکانپذیر است.
ایمپلنت دندان آسیاب برای چه مدت زمان ماندگار میباشد؟
با استفاده مداوم از مسواک و نخ دندان و مراجعه منظم به دندانپزشک (هر 6 ماه یک بار)، پیچ ایمپلنت میتواند مادام العمر باشد. روکش ایمپلنت معمولاً فقط برای حدود 10 تا 15 سال ماندگار میباشد (پیش از این که به علت ساییدگی نیاز به جایگزینی داشته باشد).
نتیجه حاصل از ایمپلنت دندان آسیاب چه میزان رضایتبخش است؟
ایمپلنت دندان یک روش جراحی است که از طریق ارتباط با استخوان فک یا جمجمه جهت تثبیت پروتز دندانی مانند روکش، بریج و دندان مصنوعی به کار برده میشود. ایمپلنت دندان آسیاب در 90 تا 95 درصد از موارد سبب کسب نتیجه رضایتبخش میشود.