یکی از مشکلات غیر منتظره در دوران بارداری درد یا حساسیت دندان است، اما شما میتوانید با رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان و مراجعه به دندانپزشک از دندان ها و لثه ها خود مراقبت کنید. درد دهان و تورم لثه ها در هر مرحله حتی در دوران بارداری نیاز به درمان فوری دارد.
مشکلات بهداشت دهان و دندان زنان باردار میتواند باعث ایجاد مشکل هم برای نوزاد و هم برای مادر شود. بنابراین برای پیشگیری و درمان دندان درد، بیماری لثه یا سایر مشکلات دهان و دندان باید به دندان پزشک مراجعه کنید.
علت دندان درد در بارداری
بیشتر زنان باردار در طول بارداری خود احساس ناراحتی میکنند.
تهوع و استفراغ در بارداری
تهوع صبحگاهی یکی از دلایل مشکلات دندانی در دوران بارداری است. تماس مکرر دندان ها با اسید معده میتواند باعث ایجاد حساسیت دندان یا حفره های دندانی و درنتیجه درد دندان شود.
تغییر رژیم غذایی
اگر در دوران بارداری، مادر لبنیات یا محصولات قندی بیشتری مصرف کند احتمال ابتلا به مشکلات دندانی را افزایش میدهد.
کمبود کلسیم در بارداری
در دوران بارداری نیاز مادر به کلسیم افزایش میابد چون نیاز جنین در حال رشد به کلسیم را تسهیل میکند. اگر در دوران بارداری کلسیم کافی مصرف نکنید مینای دندان به راحتی از بین میرود و باعث درد دندان میشود.
جینجیویت حاملگی و بیماریهای پریودنتال
هورمون های بارداری در واقع میتوانند بر نحوه واکنش بدن به باکتری ها تأثیرگذار باشند. این تغییرات همچنین میتوانند شما را در برابر پلاک دندان آسیب پذیر کنند. این تجمع پلاک میتواند علت اصلی خونریزی لثه و التهاب باشد، وضعیتی که به آن جینجیویت بارداری شناخته میشود. این بیماری تا 75 درصد زنان باردار را تحت تأثیر قرار میدهد. بسته به شدت جینجیویت، بارداری ممکن است به بیماری پریودنتال مبتلا شوید. این بیماری نوعی عفونت جدی لثه است که استخوان های نگهدارنده دندان را از بین میبرد و منجر به از دست دادن دندان میشود.
تومور حاملگی
برخی از زنان هم به تومورهای حاملگی مبتلا میشوند که در اثر پلاک بیش از حد ایجاد میشود. رشد بیش از حد بافت ها (که اغلب در سه ماه دوم بارداری رخ میدهد) میتواند باعث ایجاد حسیاست و درد شود و خوردن یا نوشیدن را برای شما دشوار کند. خوشبختانه این تومورها معمولاً پس از زایمان برطرف میشوند.
درمان دندان درد در بارداری
اگر دندان درد شما از بین نمیرود فوراً به دندانپزشک خود مراجعه کنید و فراموش نکنید که باردار هستید.
مراجعه به دندانپزشک
هم دندانپزشکان و هم متخصصان زنان و زایمان توصیه میکنند که زنان قبل از بارداری به دندان پزشک مراجعه کنند. به این ترتیب دندان پزشک میتواند با چکاپ کامل و جرم گیری دندان هر گونه مشکلی را درمان کند. در نتیجه شما در دوران بارداری با مشکلات دندانی مواجه نخواهید شد.
اما اگر در حال حاضر باردار هستید باید برای معاینه دندان هایتان به دندانپزشک مراجعه کنید.
پر کردن دندان و عصب کشی در بارداری
انجمن دندان پزشکان امریکا (ADA) تأیید کرده است که درمان های دندانپزشکی در دوران بارداری از جمله اشعه ایکس (با احتیاط های لازم) و استفاده از بی حس کننده های موضعی بی خطر هستند.
این وضعیت ممکن است در صورت نیاز به پر کردن یا عصب کشی که نیاز به بیهوشی موضعی یا عمومی دارند رخ دهد. ممکن است احتمال سقط جنین در سه ماهه اول افزایش یابد. اما طبق گفته در سه ماه دوم چون اندام های حیاتی کودک رشد میکنند خطر عوارض جانبی کاهش میابد.
اما به یاد داشته باشید که باید موارد زیر را به دندان پزشک خود اطلاع دهید:
- به محض اینکه مطلع شوید یا شک کنید که باردار هستید
- در چندمین ماه بارداری هستید
- اگر از داروهای بدون نسخه یا با نسخه استفاده میکنید
- اگر بارداری شما پر خطر باشد
البته در دوران بارداری هر زمان که دچار مشکلات دندانی شدید منتظر تولد فرزند نباشید. با مشاهده اولین علائم مشکل دندانی به دندانپزشک مراجعه کنید.
جرمگیری در بارداری
برای اینکه مطمئن شوید جرمگیری دندان به جنین آسیب نمیرساند، میتوانید به شکل عادی دندان های خود را تمیز کنید. در واقع جرمگیری دندان ها میتواند حساسیت ناشی از پلاک بیش از حد را از بین ببرد.
جرمگیری میتواند التهاب لثه دوران بارداری را هم درمان کند. به دلیل خطر ابتلا به التهاب لثه در دوران بارداری دندانپزشک حتی ممکن است به شما توصیه کند دندان هایتان را حدوداً هر سه یا شش ماه یکبار جرمگیری کنید.
برداشتن پلاک همچنین میتواند ناراحتی ناشی از رشد بیش از حد تومور های غیر سرطانی روی لثه را کاهش دهد. این تومور ها ممکن است تا پس از زایمان از بین نروند که البته این وضعیت خطرناک نیست.
درمانهای تخصصیتر دندان در بارداری
با این حال گاهی اوقات ممکن است یک تومور هنگام غذا خوردن برای شما مشکل ایجاد کند. در این صورت ممکن است دندانپزشک تومور را بردارد، اما باید برای این کار تا سه ماهه دوم یا سوم صبر کنید. برای برداشتن تومور از بی حسی موضعی برای بی حس کردن اطراف لثه استفاده میکنند.
اگر در دوران بارداری دچار بیماری پریودنتال شدید و دندانپزشک نتوانست دندان شما نجات دهد، در سه ماهه دوم میتوانید با کشیدن دندان، درد و حساسیت را متوقف کنید.
سپس میتوانید از روش های جایگزینی دندان مانند ایمپلنت یا بریج دندان ثابت استفاده کنید. هر دوی این روش ها بعد از سه ماه بی خطر هستند.
درمان خانگی دندان درد در بارداری
اگر دندانپزشک شما درمان را تا سه ماهه دوم به تأخیر انداخت شما میتوانید در این مدت کارهای زیادی برای تسکین درد در خانه انجام دهید. بهتر است این کار را با پرهیز از مصرف غذاها و نوشیدنی هایی که حساسیت یا درد را تشدید میکنند شروع کنید.
برخی زنان متوجه میشوند که هنگام خوردن غذاها یا نوشیدنی های گرم حساسیت آنها افزایش میابد در حالی که برخی دیگر نسبت به نوشیدنی ها یا غذاهای سرد حساسیت دارند. دهانشویه های حاوی الکل هم میتوانند درد را بدتر کنند.
شستشو با آب نمک
شستشوی دهان با آب گرم و شور ممکن است تا حدی تورم و التهاب لثه را تسکین دهد. قرار دادن کمپرس سرد در قسمت بیرونی گونه التهاب را از بین میبرد.
کمپرس سرد
اگر صورت شما متورم است یک کیسه یخ روی گونه خود قرار دهید. این کار میواند به کاهش درد و تورم کمک کند.
سیر
سیر یک آنتی بیوتیک طبیعی و جایگزینی برای مصرف مسکن است. سیر میتواند به از بین بردن هر گونه باکتری در ناحیه عفونی کمک کند و در نتیجه باعث کاهش درد شود. یک حبه سیر را پوست بگیرید آن را بجوید یا روی ناحیه آسیب دیده بمالید.
شیر
کلسیم و ویتامین k که هر دو در شیر وجود دارند برای سلامتی لثه ضروری هستند. برای کمک به کاهش خونریزی و التهاب لثه چند بار در روز شیر بنوشید، اما حتماً دو بار در روز دندان های خود را مسواک بزنید چون شیر باعث افزایش تشکیل پلاک میشود.
از پزشک یا دندانپزشک خود بپرسید که آیا مصرف ضدعفونی کننده دندان بدون نسخه حاوی بنزوکائین یا مسکن هایی مانند استامینوفن (تیلنول) بی خطر است یا خیر.
پیشگیری از دندان درد در بارداری
احتمالاً میخواهید درد دندان خود را به حداقل برسانید. این کار با رعایت بهداشت دهان و دندان شروع میشود. کارهایی که میتوانید انجام دهید:
در مراقبت از دندان کوتاهی نکنید حتی اگر خسته هستید و درد دارید. حداقل دو بار در روز دندان های خود را مسواک بزنید و بدون مسواک زدن به رختخواب نروید. یکبار در روز از نخ دندان استفاده کنید. همچنین برای جلوگیری از پوسیدگی و استحکام دندان ها از خمیر دندان و دهان شویه حاوی فلوراید استفاده کنید.
اگر صبح ها حالت تهوع دارید پس از استفراغ آب بنوشید یا دهان خود را بشویید. این کار باعث پاک شدن اسید معده از روی دندان ها میشود. اما بلافاصله دندان های خود را مسواک نزنید. مسواک زدن بیشتر از اینکه فایده داشته باشد ضرر دارد بنابراین حداقل یک ساعت بعد از استفراغ مسواک بزنید.
به دندانپزشکتان بگویید که باردار هستید و ببینید که آیا نیاز به جرمگیری دارید یا خیر. همچنین با شرکت بیمه خود صحبت کنید. برخی از شرکت های بیمه هزینه های جرمگیری دندان در دوران بارداری را پوشش میدهند.
مصرف غذاهای شیرین و کربوهیدرات را محدودکنید. از غذاهای سالم مانند سبزیجات خام، کراکر گندم کامل و میوه استفاده کنید.
سؤالات پرتکرار
چگونه در دوران بارداری از شر دندان درد خلاص شوید؟
بهترین راه برای درمان دندان درد در دوران بارداری مراجعه به دندانپزشک و انجام کارهای درمانی لازم است. با این حال شما میتوانید داروهای خانگی، از جمله شستشو با آب نمک و استفاده از روغن میخک روی دندان آسیب دیده را برای تسکین درد انتخاب کنید.
درد دندان در دوران بارداری به چه معناست؟
به طور کلی عدم تعادل هورمونی باعث درد دندان در دوران بارداری میشود. با این حال اگر در دوران بارداری با سلامت دهان و دندان خود مشکل دارید برای جلوگیری از مشکلات بیشتر در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید.
آیا دندان درد در زنان بارداری قابل درمان است؟
اگر دندان درد شدید دارید حتی در دوران بارداری باید دندان شما کشیده شود. برای کشیدن دندان با برنامه ریزی قبلی با متخصص زنان و دندانپزشک خود صحبت کنید.
آیا عفونت دندان میتواند به جنین آسیب برساند؟
عفونت در دوران بارداری را باید جدی بگیرید. عفونت ممکن است باعث ناراحتی و درد شدید شود و به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر جنین تأثیر بگذارد. از این رو باید برای جلوگیری از عوارض عفونت دندان را درمان کنید.
آیا میتوانم در دوران بارداری دندان را پر کنم؟
اکثر روش های دندانپزشکی مانند کشیدن یا پر کردن دندان و جرمگیری دندان در دوران بارداری بی خطرند. قبل از هر گونه درمان باید با پزشکتان صحبت کنید.
آیا پر کردن دندان با کامپوزیت (مواد سفید) در حاملگی بی خطر است؟
با مراقبت و احتیاط مناسب میتوانید با خیال راحت درد دوران بارداری از کامپوزیت های سفید استفاده کنید. قبل از پرکردن دندان وضعیت فعلی سلامتی خود را به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
آیا استفاده از بی حسی موضعی در دوران بارداری بی خطر است؟
گاهی اوقات در دوران بارداری از بی حسی موضعی استفاده میشود. با این حال با دندانپزشک خود مشورت کنید، چون او میتواند شما را در مورد اقدامات ایمنی برای بیهوشی در بارداری برای درمان های دندان راهنمایی کند.