ایمپلنت زیگوماتیک (زایگوما) گزینهی مناسبی برای افرادی است که ایمپلنت دندان میخواهند، اما استخوان فک بالای آنها به شدت تحلیل رفته است. این درمان نیازی به گرافت استخوان (پیوند استخوان) ندارد. این ایمپلنتها (برخلاف ایمپلنتهای متداول جایگزین ریشه که داخل فک و برای قرار گرفتن دندان مصنوعی کاشته میشوند)، داخل استخوان زیگوماتیک (استخوان گونه) قرار میگیرند تا از دندانها، بریجها و دندان مصنوعی یا دنچرهای فک بالا (ماگزیلاری) حمایت کنند.
ایمپلنت زایگوماتیک
ایمپلنتهای زایگوما بر اساس استخوانی که در آن قرار میگیرند نامگذاری شدهاند. دقیقتر بخواهیم بگوییم، ایمپلنتهای زایگوما، در استخوان زیگوماتیک، که بیشتر با نام استخوان گونه شناخته میشود، قرار خواهند گرفت. استخوان زیگوماتیک در مقایسه با استخوان ماگزیلاری، متراکمتر است و پایهای محکم برای ایمپلنت خواهد بود. چون ایمپلنتهای زایگما (زایگوما) داخل استخوان گونه قرار میگیرند، بسیار بلندتر از ایمپلنتهای ساده و سنتی هستند.
این پایهی محکم برای ایمپلنت فشار را در قسمت وسیعی پخش میکند و باعث میشود که بتوان بریج را بلافاصله روی آن قرار داد (نیازی به استفاده از دندان مصنوعی یا مدتی بدون دندان ماندن نیست).
کاربرد ایمپلنت زایگما
ایمپلنت زیگوماتیک درمان قابل اعتمادی برای بیمارانی است که فک بالایی آنها تحلیل رفته است؛ اغلب به این افراد گفته میشود که چون استخوان فک کافی ندارند، نمیتوانند ایمپلنت انجام دهند.
ایمپلنت زایگوماتیک (زیگوماتیک) برای نصب سریع دندان (بریج دندان) است.
در موارد شدیدتر (تحلیل پیشرفتهی استخوان)، دو ایمپلنت زیگوماتیک (یا کوآد زایگوما یا زایگومای چهارپایهای) در هر طرف فک بالا قرار خواهد گرفت تا از دندانهایی که کاشته خواهد شد به خوبی محافظت کند. همچنین این درمان برای افرادی که شکاف کام دارند و نیازمند ترمیم و توانبخشی دندان هستند نیز استفاده میشود.
مزایای ایمپلنتهای زایگوما
- مزیت عمدهی این روش این است که پیوند استخوان در موارد کمی لازم است. این امر به این معناست که اکثر بیماران نیازی به گرافت استخوان ندارند.
- این درمان برای بیمارانی که دچار تحلیل شدید استخوان شدهاند مناسب است؛ حتی برای افرادی که به آنها گفته شده نمیتوانند ایمپلنت معمولی انجام دهند.
- بریجهای دندانی در همان روز جراحی نصب میشوند (دندان مصنوعی در یک روز، تنها با چهار پایه، نصب سریع بریج ایمپلنت)، بنابراین بدون دندان نخواهید ماند و نیازی به دندان مصنوعی موقتی (دنچر) هم نخواهد بود.
- ایمپلنت زایگوماتیک برای حمایت از دندانها در افرادی که شکاف کام دارند و درمانهای معمولی برایشان مناسب نیست نیز استفاده میشود.
- یک ایمپلنت زیگوماتیک میتواند 3-4 دندان را نگه دارد، اما یک ایمپلنت معمولی فقط 1-2 دندان را نگه میدارد.
- چهار ایمپلنت زایگوماتیک میتوانند بریج کامل فک بالا را نگه دارند.
- نصب سریع (با کشیدن دندانها و نصب ایمپلنتهای زایگوما به صورت همزمان) قابل برنامهریزی خواهد بود.
- ایمپلنتهای زایگوما برای رفع شکستهای حاصل از درمانهای دیگر ایمپلنت دندان (تنها با 4 پایه، مینی ایمپلنت، پیوند ناموفق استخوان، بیماری پریودنتال شدید دندانها) نیز استفاده میشوند.
آمادگیهای لازم قبل از کاشت ایمپلنت زایگوماتیک
روزی که باید برای جراحی ایمپلنت زیگوماتیک مراجعه کنید، باید کارهایی انجام دهید تا درمان شما راحتتر انجام شود. این کارها عبارتند از:
- کمک گرفتن از فردی بالای 18 سال برای بازگرداندن شما به خانه و 24 ساعت کنار شما ماندن بعد از عمل.
- ترک سیگار: سیگار کشیدن باعث کاهش توانایی بهبود خواهد شد، میزان خوابآور بودن داروها را در حین عمل تحت تأثیر قرار خواهد داد و ناراحتی شما را حین عمل بیشتر خواهد کرد. حداقل 6 هفته قبل و بعد از عمل نباید نیکوتین مصرف کنید و نباید سیگار بکشید! همچنین حداقل 6 هفته قبل از عمل نباید از پچهای نیکوتین یا محصولات نیکوتین دار استفاده کنید.
- مصرف داروها و مکملهایی که در ادامه گفته میشود را 10 روز قبل از عمل قطع کنید: آسپرین، ایبوپروفن، ضدالتهابها (موترین، ادویل، میدول، اکسدرین)، ویتامین E، سنت جونز ورت، فرآوردههای سیر، چای سبز (یا عصارهها)، روغن ماهی، مکملهای استروژن و برخی از انواع قرصهای ضدبارداری.
- 1 هفته قبل از جراحی کافئین مصرف نکنید و 2 هفته قبل از جراحی آب فراوان بنوشید.
- 72 ساعت قبل از عمل الکل مصرف نکنید. اگر در عرض 72 ساعت قبل از عمل الکل مصرف کردید، دندانپزشک نمیتواند از داروی آرامبخش به طور ایمن استفاده کند.
مراحل کاشت ایمپلنت زیگوماتیک
- درمان ایمپلنت زیگوماتیک با فناوریهای دیجیتال (طراحی مجازی بر اساس CT و تهیهی راهنماییهای منحصر به فرد) انجام میشود که باعث صرفهجویی در زمان عمل میگردد (یعنی کوتاه شدن طول بیهوشی) و کمک میکند تا بریج دندان نهایی دقیق ساخته شود (برنامهریزی برای درمان پروتزی). در گذشته چنین درمانهایی غیرقابل پیشبینی بودند یعنی نتایج آنها و مشکلات محتمل حین عمل غیرقابل پیشبینی بودند. جراحان متخصص با کمک تجهیزات مدرن، میتوانند درمانی با دقت و ایمنی بسیار بالا ارائه دهند.
- مشاوره و معاینه نزد جراح متخصص. این درمان مانند درمان معمولی ایمپلنت نیست و باید توسط جراح متخصصی که در این زمبنه مهارت و دانش فراوانی دارد انجام شود. متأسفانه برخی از دندانپزشکان با این روش برای بیمارانی که شرایط استفاده از آن را دارند آشنا نیستند.
- معاینه، بررسی (CBCT یا سیتی اسکن، که پرداخت هزینهی آن با بیمه خواهد بود) و برنامهریزی دیجیتال با کمک به روزترین نرمافزارهای جراحی مجازی. شرایط پرداخت (با کدهای صندوق بیمه و تخفیفات پزشکی) برای درمان مشخص میشوند.
- رزرو نوبت جراحی برای کاشت ایمپلنت (با یا بدون کشیدن دندانها) به علاوهی نصب بریج دندان. دو ایمپلنت با طول معمولی به صورت زاویهدار در متراکمترین و قویترین استخوان جلوی فک کاشته میشود. دو ایمپلنت خلفی بلند نیز با کمک جراحی در استخوان گونه (قوس زیگوماتیک)، که استخوان آن قویتر از قسمت قبلی است قرار خواهد گرفت.
مراقبتهای لازم بعد از کاشت ایمپلنت زیگوماتیک
دوران نقاهت کوتاه (2-3روز) است. میتوانید بعد از 7 روز زندگی عادی خود را از سر گیرید. برای کاهش خطر بروز عوارض جانبی، باید دستورات بعد از عملی که برای مراقبت از ایمپلنت زیگوماتیک به شما داده میشود را با دقت انجام دهید. علاوه بر این دستورات، توصیه میشود که از دستورات زیر نیز پیروی کنید:
- به مدت 2 هفته یا بیشتر غذاهای نرم و آبکی بخورید. خوردن غذاهای سفت را به تدریج شروع کنید.
- برای کنترل درد، مسکنهای OTC یا تجویزی مصرف کنید.
- اگر برای شما آنتیبیوتیک تجویز شده است طبق دستور مصرف کنید تا دورهی آن تمام شود.
- به محل جراحی فشار وارد نکنید.
- برای کاهش تورم میتوان از کیسه یخ استفاده کرد.
- از مصرف تنباکو و الکل اجتناب کنید.
- تا جایی که میتوانید استراحت کنید و تا چندین روز از فعالیتهای سنگین خودداری کنید.
عوارض و معایب کاشت ایمپلنت زایگوماتیک
اگرچه درصد موفقیت ایمپلنت زیگوماتیک بالا است و جایگزینی ایمن و مؤثری برای پیوند استخوان است، اما خطراتی دارد که باید به آنها توجه شود؛ رایجترین آنها سینوزیت است. اگر بعد از کاشت ایمپلنت زیگوماتیک سینوزیت رخ دهد، به احتمال زیاد قابل درمان خواهد بود، اما ممکن است درمان سخت باشد و ایمپلنت با شکست مواجه شود. در صورت بروز این عارضه یا عوارض دیگر، مانند پری ایمپلنتایتیس یا شکست همجوشی با استخوان (شکست استئواینتگریشن)، پزشک هر کاری که بتواند انجام خواهد داد تا شما را بدون آسیب به کارکرد درمان بازسازی، درمان کند.
موارد دیگری که نادر هستند اما احتمال رخ دادن آنها در طول درمان یا بعد از درمان ایمپلنت زیگوماتیک وجود دارد، عبارتند از:
- اختلال موقتی عملکرد اعصاب حسی
- مشکلات بافت نرم داخل دهان
- خون دماغ
- مشکل در تکلم و رعایت بهداشت دهان و دندان
ماندگاری ایمپلنتهای زایگوما
ایمپلنتهای زایگوما از سال 2000 تا کنون مورد استفاده هستند و مدارک نشان میدهند که در صورتی که درست نصب شوند و فرد سالم باشند، ماندگاری بالایی دارند و کارکردشان را حفظ خواهند کرد. بعد از 12 سال، میزان موفقیت این درمان 96% بوده است و ایمپلنتهای زایگما درمانی ایمن و مؤثر شناخته شدهاند.
هزینهی جراحی ایمپلنت زیگوماتیک
ایمپلنتهای زیگوماتیک کمی گرانتر از ایمپلنتهای معمولی (ریشهای) هستند، اما چون تعداد کمتری از آنها (2-4 ایمپلنت زیگوماتیک نسبت به 4-6 ایمپلنت معمولی) برای درمان لازم است، هزینهی نهایی یکسان خواهد بود.
بعد از مشاوره نزد متخصص، قراردادی مربوط به درمان به شما داده میشود که طبق آن کل روند درمان، (کاشت ایمپلنت و ساخت بریج نهایی ایمپلنت) باید نزد همین متخصص انجام شود.
سؤالات متداول
تفاوت بین ایمپلنت زیگوماتیک و ایمپلنت معمولی چیست؟
ایمپلنتهای زایگوما، بسیار بلندتر از ایمپلنتهای معمولی (مشابه ریشه) هستند. اما داخل دهان قرار میگیرند با این تفاوت که به جای قوس دندانها (استخوان فک یا استخوان آلوئولار) داخل استخوان گونه (استخوان زیگوماتیک) کاشته میشوند. به خاطر وجود استخوان متراکم و محکم در گونهها، ایمپلنتهای زایگوماتیک مقاومت بالایی دارند و باعث میشود که پایهای مناسب و عالی برای جایگزینی فوری (در همان روز) دندانها با دندانهای جدید (بریج دندان) ایجاد شود.
میزان موفقیت ایمپلنت زایگوماتیک چقدر است؟
میزان موفقیت درمان ایمپلنت زیگوماتیک بسیار بالا است. تخمین زده شده که میزان موفقیت ایمپلنتهای زیگوماتیک 97-98% است. با این حال میزان موفقیت تمامی درمانهای ایمپلنت دندان به سلامت کلی فرد و توانایی او برای مراقبت بستگی دارد. به منظور حفظ کارکرد، افراد باید با حداقل روزی دوبار مسواک زدن و استفاده از نخ دندان، ایمپلنتها و دندانهایشان (پروتز ایمپلنت) را تمیز نگه دارند.
آیا میتوان از ایمپلنتهای زایگوما همراه با ایمپلنت معمولی استفاده کرد؟
ایمپلنتهای زایگما و ایمپلنتهای معمولی (ریشهای) میتوانند همراه هم انجام شوند تا نتیجهی مطلوبی حاصل شود. برخی از افراد در جلوی دهان استخوان کافی برای کاشت ایمپلنت دارند، اما در ته دهانشان ندارند؛ برای چنین افرادی ترکیبی از هر دو نوع ایمپلنت استفاده خواهد شد.
جنس ایمپلنت زیگوماتیک چیست؟
جنس ایمپلنتهای زایگما همانند ایمپلنت معمولی است.
آیا کاشت ایمپلنت زایگوماتیک دردناک هست؟
چون این درمان بسیار کمتهاجمیتر از پیوند استخوان است، زمان کمتری لازم دارد و درد کمتری هم دارد. کمی ناراحتی طبیعی است، اما به خاطر سریع بودن روند درمان ایمپلنت زایگوماتیک، این ناراحتی بسیار ناچیز است.
جراحی ایمپلنت زیگوماتیک چقدر طول میکشد؟
بعد از اولین جلسه مراجعه پزشک نوبت دیگری به شما خواهد داد و توصیه خواهد کرد که یک روز مرخصی بگیرید. جراحی ایمپلنت زیگوماتیک حدود 6 ساعت طول میکشد و شامل آماده سازی، درمان و استراحت است.
درمان ایمپلنتهای زایگما چقدر طول میکشد؟
در روز جراحی، بریج موقتی قرار داده خواهد شد و در نتیجه بدون دندان نخواهید ماند. کل روند درمان، بسته به توانایی بهبود یافتن لثههایتان، حدود 6-9 ماه طول میکشد.